Acasă Economie Capacitatea globală de energie nucleară s-ar putea dubla, la 792 GW

Capacitatea globală de energie nucleară s-ar putea dubla, la 792 GW

de A

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a îmbunătăţit estimările privind expansiunea globală a energiei mondiale, pentru prima dată în ultimii 10 ani, transmite DPA. Dezastrul care a avut loc în data de 11 martie 2011 la centrala nucleară Fukushima Daiichi, din Japonia, a pus o frână în dezvoltarea sectorului energie nucleare.

Cu toate acestea, pentru eliminarea combustibililor fosili în lupta schimbărilor climatice, multe ţări se gândesc acum să se îndrepte spre energia nucleară, a apreciat joi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit celui mai optimist scenariu prezentat de AIEA, capacităţile globale de producţie a energiei nucleare ar putea să se dubleze, până la 792 de Gigawaţi în 2050, ceea ce ar reprezenta un plus de 10% comparativ cu prognozele de anul trecut. Potrivit AIEA, acest lucru va putea fi atins graţie noilor tehnologii din sectorul energiei nucleare. Acestea includ producţia de hidrogen şi utilizarea unor reactoare mai avansate.

Conform unui scenariu mai conservator al AIEA, capacităţile globale de producţie a energiei nucleare ar urma să rămână aproximativ la acelaşi nivel de 392 de Gigawaţi.

Anul trecut, aproximativ 10% din energia electrică la nivel mondial a fost produsă în centrale nucleare. Conform scenariului optimist al AIEA, această pondere a energiei nucleare ar urma să crească uşor până la aproximativ 12% în 2050.

Chiar dacă organizaţia consideră energia nucleară drept o formă de energie curată, Germania şi alte state au decis să elimine energia nucleară din mixul lor energetic, având în vedere riscurile de siguranţă şi problemele ridicate de depozitarea deşeurilor nucleare.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică este o organizaţie internaţională creată în 1957, sub egida ONU. AIEA regrupează 171 de state şi joacă un rol central în lupta împotriva proliferării nucleare, verificând că statele membre ale Tratatului de Neproliferare Nucleară îşi respectă angajamentele asumate.

din aceeasi categorie