Analizele arată că există riscul creșterii cantităților de deșeuri municipale într-un ritm mai mare față de creșterea Prodului Intern Brut al României, susțin experții din proiectul „Politici publice alternative de mediu în România – Politici publice privind creșterea gradului de colectare selectivă și a reciclării deșeurilor”. În prezent, colectarea selectivă a deșeurilor este una dintre cele mai importante probleme de mediu din țară, rata de colectare fiind la niveluri extrem de mici față de nivelul UE sau față de țintele de colectare stabilite prin lege.
Rata de reciclare a deșeurilor municipale solide (DMS) în România este extrem de mică în comparație cu media UE. La nivel comunitar, rata medie de reciclare era de 46,6% în 2017, potrivit ultimelor date disponibile, în condițiile în care în România se reciclează numai 13,3% din aceste deșeuri, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Simț Civic, promotorul proiectului.
Prin Directiva (UE) 2018/851 a Parlamentului European și a Consiliului din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2008/98/CE privind deșeurile se stabilesc noi ținte de colectare și reciclare a deșeurilor, pentru crearea premiselor necesare trecerii la o economie circulară europeană cu un înalt grad de eficiență în utilizarea resurselor. Astfel, pentru 2020, ținta de deșeuri municipale preparate pentru folosire și reciclare este de 50% atât pentru Românai, cât și la nivelul UE. Începând cu 2025, țintele încep să se diferențieze, România tot cu 50%, iar UE – cu 55%. Din acest moment, se menține un declaraj de 5 procente între ținta de colectare și reciclare a deșeurilor municipale solide a României față de UE; 55% România și 60% UE pentru 2030 și 60% România și 65% UE în 2035.
Analizele făcute în cadrul proiectului au arătat că, în prezent, legislația nu asigură condițiile necesare pentru crearea unui sistem de colectare selectivă capabil să conducă la atingerea țintelor stabilite prin acte normative inclusiv la nivel comunitar. „Pericolul care se anunță este că rata de creștere a generării de deșeuri municipale solide se prefigurează mai mare decât rata de creștere a generării Prodului Intern Brut, ceea ce nu numai că nu conduce la o reală decuplare a creșterii economice de creșterea generării de deșeuri municipale, dar creează premisele accelerării generării de deșeuri municipale solide pe baza creșterii PIB”, a declarat Ioan Gherheș, expert în cadrul proiectului, precizează comunicatul.
Prin proiectul „Politici publice alternative de mediu în România – Politici publice privind creșterea gradului de colectare selectivă și a reciclării deșeurilor” s-au stabilit patru obiective specifice. Primul se referă la creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor municipale la nivelul UAT-urilor. Al doilea vizează ridicarea gradului de conștientizare a populației UAT-urilor în domeniul colectării separate a deșeurilor municipale. Cel de-al treilea are în vedere optimizarea capacității instituționale a UAT-urilor pentru monitorizarea și raportarea corectă a datelor referitoare la managementul deșeurilor municipale, iar ultimul – îmbunătățirea eficienței schemei de REP (Responsabilitatea Extinsă a Producătorilor) în gestionarea deșeurilor municipale.
Pentru atingerea obiectivelor stabilite prin proiect, asociația a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația Green Report, organizație puternic implicată în activități ce vizează protecția mediului. Una dintre cele mai importante preocupări ale asociației o reprezintă promovarea conceptului de economie circulară, în care deșeurile rezultate să aibă destinații precise încă din faza de proiectare, prin integrarea lor în spirala ciclică a reutilizării.
Asociația Simț Civic împreună cu Asociația Română pentru Managementul Deșeurilor derulează proiectul „Politici publice alternative de mediu în România – Politici publice privind creșterea gradului de colectare selectivă și a reciclării deșeurilor’’. Scopul proiectului este de a veni cu soluții alternative în ceea ce privește domeniul legislativ al gestionării deșeurilor. Situația actuală din domeniul gestionării deșeurilor riscă să ducă la neîndeplinirea obiectivelor naționale asumate față de Comisia Europeană și, implicit, la declanșarea unor proceduri de infringement de către Uniunea Europeană. De aceea, se consideră necesară o politică publică privind creșterea gradului de colectare separată a deșeurilor și creșterea gradului de reciclare. Valoarea proiectului este de 984.826,23 lei, sumă asigurată în totalitate din fonduri comunitare.