Acasă Stiri ExterneEuropa Canada își construiește o conductă de 12 miliarde dolari

Canada își construiește o conductă de 12 miliarde dolari

de GM

Compania canadiană TransCanada Corp. a anunțat că va construi o conductă de 12 miliarde de dolari, lungă de 4.500 km, care va face legătura între rafinăriile din estul Canadei și piețele petrolului brut din vest, acesta fiind cel mai mare proiect din istoria companiei, asemănător cu Canadian Pacific Railway și impactul economic al acestuia pentru țară și schimburile comerciale peste ocean. Oficialii companiei din Calgary spun că există suficient interes din partea clienților locali, dar și din străinătate, scrie publicația canadiană Canadian Business.

Conducta Energy East Pipeline ar putea livra până la 1,1 milioane de barili pe zi către rafinăriile și terminalele de export din Quebec la sfârșitul anului 2017 și în New Brunswick un an mai târziu.

Proiectul, care încă întâmpină obstacole, are sprijinul guvernelor din Alberta și New Brunswick, dar nu este clar încă dacă poziția Quebec va fi cea câștigătoare.

Criticii au promis deja să lupte împotriva proiectului, pe care îl descriu ca fiind nesigur și puțin probabil să conducă la crearea de locuri de muncă și securitatea energetică promise. Această poziție a dus, în parte, la întârzieri repetate pentru un alt proiect de mare anvergură  al TransCanada, conducta Keystone XL, din Statele Unite ale Americii.

Potrivit companiei, o cantitate totală de aproximativ 900.000 de barili pe zi este acoperită de angajamente pe termen lung din partea furnizorilor.

„Aceasta este o zi istorică pentru TransCanada și o zi istorică pentru țara noastră”, a declarat CEO-ul Russ Girling, asemănându-l cu alte proiecte-gigant precum Canadian Pacific Railway, Autostrada Trans – Canada și cu propria rețea de gaze naturale a companiei de-a lungul țării.

Potrivit lui Girling, compania TransCanada poate satisface necesarul de gaze naturale al clienților săi, de îndată ce conducta ar fi pusă în funcțiune.

De asemenea, compania Irving Oil din Saint John a anunțat totodată că intenționează să construiască un terminal marin de 300 de milioane de dolari.

Un alt terminal pentru export ar putea fi construit în Quebec, deși locația nu a fost stabilită.

Exportul brut către piețele mari consumatoare de energie, cum ar fi India, ar fi posibil cu ajutorul acestei viitoare conducte, a declarat Girling, care a confirmat că există clienți internaționali care au rezervat spațiu pe conductă.

Conducta Energy East ar putea permite, de asemenea, transporturile către rafinării de-a lungul coastei de est a Statelor Unite (o piață de 800.000 de barili pe zi), precum și în Europa.

Atât industria energetică, cât și Guvernul din Alberta au fost presiuni pentru noi modalități de a obține țiței brut canadian către coastă, de unde acesta ar putea fi vândut pe piețele internaționale. Statele Unite sunt în prezent singurul client al Canadei pentru exporturile brute, iar susținătorii proiectului spun că este crucial pentru Canada să-și diversifice piețele pentru a crește prețul produselor sale.

TransCanada spune ca proiectul va scuti rafinăriile canadiene din est de importurile scumpe din țări precum Arabia Saudită, Nigeria și Libia. Aceste rafinării importă în prezent aproximativ 700.000 barili țiței pe zi din străinătate.

din aceeasi categorie