Acasă Analize Ca să nu-i lase pe bucureșteni fără apă caldă, ELCEN a vândut energie electrică la prețuri negative

Ca să nu-i lase pe bucureșteni fără apă caldă, ELCEN a vândut energie electrică la prețuri negative

de M G

Pentru prima dată în istorie, la sfârșitul săptămânii trecute, pe piața spot din România (PZU – Piața pentru Ziua Următoare) prețurile la energia electrică au avut valori negative. Adică producătorii au preferat să dea ei bani, numai ”să scape” de energie! Potrivit surselor Focus Energetic, unul dintre producătorii care au vândut în pierdere a fost ELCEN București.

Pe 21 mai, adevărat, într-o zi de duminică, în care nu se prea lucrează (majoritatea fabricilor fiind închise), în miezul zilei, între orele 11.00 și 17.00, prețurile spot la curentul electric au avut valori între – (minus) 2,02 lei/MWh și – (minus) 101,75 lei/MWh. Aceasta după ce, cu o zi înainte, sâmbătă, pe 20 mai (tot zi de weekend), curentul electric a fost gratis (0 lei/MWh) într-unul dintre intervalele orare.

În perioada în care prețurile au fost negative, s-au tranzacționat 5-600 MWh pe oră, adică aproximativ un sfert din cât se tranzacționează în mod normal. În total, în cele 6 ore de prețuri negative, s-au tranzaționat aproape 3.600 MWh, cam cât se tranzaționează în două ore, în mod normal. În aceeași perioadă de timp, instalațiile fotovoltaice au produs și aproape 750 MWh/h.

Inițial s-a crezut că toată energia vândută provenea din surse regenerabile, în special fotovoltaice, pentru că acestea primesc subvenții sub formă de certificate verzi (CV). De exemplu, producătorii de energie fotovoltaică primesc 3 certificate verzi pentru fiecare MWh produs și livrat în sistem. În prezent, un certificat verde se tranzacționează cu circa 144 lei, astfel că un producător primește 432 lei pentru fiecare megawatt oră produs. Ceea ce înseamnă că, deși pentru un megawatt oră de electricitate plătește 101,75 lei (prețul negativ al ”electronului”), în final, un producător fotovoltaic rămâne cu aproximativ 330 lei/MWh.

Potrivit surselor Focus Energetic, aproximativ un sfert din energia vândută la prețuri negative provenea din termocentralele deținute de Electrocentrale (ELCEN) București, companie abia ieșită din insolvență și care nu beneficiază, în prezent, de nicio subvenție.

Se pare că motivul ține de legislație: ELCEN livrează energie termică fostului RADET (în prezent, Termoenergetica București). Potrivit legii 325/2006, serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice. Producătorii/furnizorii agentului termic au obligația să asigure furnizarea agentului termic conform contractelor încheiate cu autoritățile administrației public locale.

Astfel, ELCEN nu poate opri furnizarea agentului termic pentru încălzire (iarna) și apă caldă (tot anul). Practic, compania este ”obligată” să producă energie termică. Doar că nu poate să producă doar energie termică! Principalul tip de energie produs în cogenerare (așa cum sunt termocentralele ELCEN) este energia electrică! Altminteri spus, chiar dacă nu merită, din cauza prețului, ELCEN este obligat să producă energie electrică, pentru a putea produce și livra energie termică bucureștenilor! Duminică, pentru ca locuitorii Capitalei să aibă apă caldă, ELCEN a produs energie termică și electrică. Energia electrică a vândut-o pe piața spot, la prețurile care se practicau în acea zi, adică și la prețuri negative!

De remarcat, pierderile ELCEN sunt mai mari decât cei minus (-) 101,75 lei/MWh (cât a fost prețul curentului electric în intervalul 14). Potrivit legislației în vigoare, termocentralele pe gaze sunt obligate să achiziționeze un certificat CO2 pentru fiecare 2 MWh produși. Anul trecut, de exemplu, ELCEN a plătit aproximativ 100 milioane de euro pentru cumpărarea acestor certificate de emisii de gaze cu efect de seră. În prezent, un certificat de carbon se tranzacționează la prețuri între 80 și 90 euro. Ceea ce înseamnă că ELCEN trebuie să și cumpere aceste certificate pentru ca bucureștenii să aibă apă caldă și căldură!

Astfel, la pierderea de 101,75 lei (prețul negativ al electricității în PZU) se adaugă jumătate de certificat (aproximativ 212,5 lei/MWh), în total aproximativ 315 lei/MWh. Și toate acestea pe lângă costul de producție! Pentru că, să producă energie electrică, ELCEN cheltuie circa 800 lei/MWh. Cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care ELCEN vinde energia pe piața spot: costul mare al energiei (cu certificate CO2, de aproximativ 1.000 lei/MWh). În condițiile în care, în piață, prețurile au coborât până la 400 – 600 lei/MWh, iar pe platforma pentru Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică (MACEE) energia se vinde cu preț fix, de 450 lei/MWh, niciun consumator sau furnizor nu încheie contracte pe termen lung cu ELCEN, la prețul de 1.000 lei/MWh!

De aceea este absolut necesar ca ELCEN să reintre în schema de acordare a bonusului pentru cogenerare de înaltă eficiență! Altminteri, riscă să intre din nou în insolvență, ba chiar și faliment, iar bucureștenii să rămână și fără căldură, și apă caldă! De tot!

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.