Acasă MediuDezvoltare Durabila Bulgaria nu mai face al şaptelea reactor nuclear de la Kozlodui

Bulgaria nu mai face al şaptelea reactor nuclear de la Kozlodui

de GM

kozloduiBulgaria nu îşi poate permite să continue contractul convenit cu firma americană Westinghouse, referitor la construcţia celei de-a şaptea unităţi la centrala nucleară de la Kozlodui, din cauza presiunilor financiare, a declarat premierul bulgar, Boiko Borisov, transmite AFP.

„Suntem gata să lucrăm cu Westinghouse dacă doresc să fie investitori dar ţara nu are resursele financiare să implementeze acest proiect”, a declarat Boiko Borisov în faţa Parlamentului de la Sofia, citat de Agerpres.

În luna iulie a anului trecut, fostul Guvern socialist de la Sofia a semnat un acord preliminar cu firma americană Westinghouse pentru construcţia unui nou reactor de 1.100 megawaţi la centrala nucleară de la Kozlodui. Westinghouse, divizie a grupului japonez Toshiba, trebuia să confirme până la data de 31 martie 2015 dacă acceptă propunerea Guvernului bulgar de a deveni acţionar la reactorul 7 de la Kozlodui cu o participaţie de 49% şi să asigure finanţarea necesară pentru construcţia noii unităţi. Potrivit presei bulgare, Westinghouse a respins oferta autorităţilor de la Sofia.

Bulgaria a pus în funcţiune prima unitate de la centrala nucleară Kozlodui în anul 1974. Ca parte a memorandumului încheiat între Guvernul Bulgariei şi Comunitatea Europeană în 1999, unităţile 1 şi 2 au fost deconectate de la sistemul de electricitate pe 31 decembrie 2002, în timp ce unităţile 3 şi 4 – la data de 31 decembrie 2006.

din aceeasi categorie