Acasă Economie BRUA, în Coridorul Sudic de gaze către Balcani și Europa Centrală

BRUA, în Coridorul Sudic de gaze către Balcani și Europa Centrală

de A
România reiterează propunerea concretă de a include infrastructura de transport oferită de Interconectorul dintre România-Bulgaria și gazoductul BRUA în planul de extindere a Coridorului Sudic de gaze către Balcani și Europa Centrală, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.
 
”Astăzi am participat la cea de-a opta Reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze. Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Ilham Aliyev, președintele Republicii Azerbaidjan, în prezența Comisarului European pentru Energie Kadri Simpson, a miniștrilor energiei din țările implicate în proiectul Coridorului Sudic de gaze, dar și din țările care doresc să se alăture acestui proiect.În cadrul intervenției pe care am avut-o am transmis membrilor Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze sprijinul constant al țării noastre pentru acest proiect și pentru planurile sale de extindere.România reiterează propunerea concretă de a include infrastructura de transport oferită de Interconectorul dintre România-Bulgaria și gazoductul BRUA în planul de extindere a Coridorului Sudic de gaze către Balcani și Europa Centrală. Așteptăm cu interes evaluarea pozitivă a acestei propuneri, precum și inițierea cât mai curând posibil a unor discuții între toți actorii interesați, cu privire la opțiunile oferite de această infrastructură regională de transport”, spune Virgil Popescu.
 
Interesul tot mai crescut al multor state din regiune în accesarea volumelor de gaze azere reprezintă o oportunitate uriașă pentru dezvoltarea viitoare a Coridorului Sudic de gaze care nu trebuie ratată, spune oficialul.
 
”România este pregătită să se alăture eforturilor de dezvoltare a proiectului Coridorului Sudic de gaze, o infrastructură strategică de transport gaze, necesară pentru stabilitatea securității energetice a Europei. Totodată, am mai transmis că România sprijină, ca stat membru, creșterea cantităților de gaze azere importate în Europa ca parte a procesului de diversificare a surselor de gaz la nivel european. De asemenea, am avut discuții cu ministrul Energiei din Turcia Fatih Dönmez și cu ministrul Energiei din Bulgaria Andrey Zhivkov legate de intensificarea colaborării dintre statele noastre în domeniul energiei”, a adăugat ministrul Virgil Popescu.
 
De asemenea, pe 3 februarie, Virgil Popescu a avut și o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai companiei SOCAR: Rovnag Abdullayev – președinte, Elshad Nasirov – vicepreședinte, Vitalyi Beglyarbekov adjunct vicepreședinte și Fuad Ahmedov, director executiv SOCAR Midstream Operations.
 
”Am discutat despre planurile de investiții pe care le au în vedere în România. Le-am transmis că suntem interesați și încurajăm creșterea investițiilor pe care compania le poate face în țara noastră în domeniul producției de energie electrică, dar și în domeniul îngrășămintelor chimice. Au mai participat la întâlnire secretarul de stat George Niculescu, directorul Romgaz Aristotel Jude, directorul corporate affairs OMV Petrom – Alexandru Maximescu și E.S. Ambasadorul României Vasile Soare”, a spus ministrul.
 
Virgil Popescu a spus totodată zilele trecute că România este deschisă față de o posibilă colaborare dintre România, Azerbaijan și Georgia pentru a construi împreună un cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră.
 
Acesta a participat la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, eveniment care se organizează anual, la Baku, Republica Azerbaidjan. A avut o întâlnire bilaterală cu ministrul azer al Energiei, Parviz Shahbazov.

”L-am asigurat pe omologul meu că România va susține o colaborare mai strânsă între Comisia Europeană și Azerbaijan pentru creșterea volumului de gaze livrate către Europa, precum și diversificarea surselor de transport și aprovizionare. Am mai transmis părții azere deschiderea României în privința creșterii volumului de investiții ale companiei SOCAR, în țara noastră, atât în domeniul producției de energie electrică, precum și în domeniul pieței îngrășămintelor chimice. Ne-am arătat deschiși față de o posibilă colaborare dintre România, Azerbaijan și Georgia pentru a construi împreună un cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră. A fost o întâlnire cu perspective de bun augur pentru România”, a adăugat ministrul Virgil Popescu.

 

din aceeasi categorie