Bosch la 25 de ani în România
mai 23, 2019
Grupul Bosch își orientează strategia către măsuri care au ca scop combaterea efectelor schimbărilor climatice, ținta fiind ca amprenta de carbon să ajungă zero până în 2020 în toate cele 400 de locații pe care le deține în toată lumea. Pe de altă parte, vânzările grupului, inclusiv în România, au cunoscut o dezvoltare susținută și anul trecut, dar 2019 este dominat de „contextul confuz” existent atât la nivel global, cât și național. Bosch activează în România de 25 de ani.
Bosch, lider global în furnizarea de tehnologii și servicii, a încheiat anul fiscal 2018 cu vânzări consolidate în valoare de 2,1 miliarde de lei (452 de milioane de euro) în România, înregistrând astfel o creștere de aproape 9 procente în comparație cu anul precedent, a declarat Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL și reprezentantul Grupului Bosch în România, joi, la conferința anuală de presă a companiei din București. Vânzările totale nete, incluzând vânzările companiilor neconsolidate și livrările interne către companiile afiliate, au ajuns la 5,6 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro) – reprezentând o creștere de 29% față de anul anterior. „Afacerea Bosch în România s-a dezvoltat, din nou, foarte bine în 2018, în ciuda condiţiilor de piață pline de provocări din anul anterior”, a susținut oficialul Bosch în România. „În 2019, la 25 de ani de la deschiderea subsidiarei sale în România, Bosch continuă să își consolideze poziția solidă în țară, prin extinderea operațiunilor”, a adăugat Boldijar. „În plus, în acord cu valorile noastre de sustenabilitate și responsabilitate, am decis să înființăm Fundația Bosch România, care ne va oferi cadrul potrivit pentru a intensifica activitățile noastre caritabile și a fi mai aproape de beneficiari”, a spus Boldijar. Ţinând cont de provocările tot mai mari din mediul economic în 2019, compania se așteaptă la o creștere moderată în toate sectoarele de activitate din România în acest an.
În cifre, activitatea Bosch arată foarte bine: 7.800 de angajați la sfârșitul anului trecut, cu 19% mai mult ca în 2017 și perspective de noi angajări și în acest an. Apoi, investițiile din România au ajuns la aaproximativ 555 milioane de lei (aproximativ 120 milioane de euro) în 2018, în special în dezvoltarea unităților de producție pentru Soluții de mobilitate din Cluj și Blaj.
În lume
La nivel global, în 2018, Bosch a înregistrat o cifră de afaceri de 78,5 miliarde de euro și 409.900 de angajați, cea mai mare creștere fiind înregistrată în domeniul cercetare dezvoltare.
De altfel, activitatea grupului s-a orientat către măsuri de reducere a emisiilor de carbon. „Transmitem un mesaj clar pentru toată industria de profil în ceea ce privește neutralitatea CO2. Grupul Bosch aplică măsuri cuprinse în 4 direcții, pentru atingerea acestui scop”, a spus Boldijar. Acestea au în vedere creștererea eficienței energetice, utilizarea de energie provenită din surse regenerabile, achiziționarea de energie electrică verde, ținta fiind 40% din consum, precum și compensarea emisiilor CO2 prin susținerea unor proiecte de energie din surse regenerabile.
„Anul 2019 trebuie privit cu atenție și prudență. Credem că va exista creștere și în acest an, dar sunt evenimente care influențează piața, precum Brexit, evoluțiile din Franța, Italia sau China”, a spus oficialul de la Bosch. Cât privește România, piața va fi influențată de lipsa de predictibilitate, proiecte care nu se realizează în ritmul care ar trebui, infrastructura, „care ajută orice industrie să evolueze”, cursul de schimb valutar și inflația. De altfel, acestea sunt nemulțumirile generale ale antreprenorilor ce activează în România. „Sunt elemente care ne fac să privim cu optimism rezervat anul 2019”, a conchis directorul general al Bosch România.