Acasă EconomieIndustrie Borza: Transelectrica a realizat sub 50% din planul de investiții în rețea

Borza: Transelectrica a realizat sub 50% din planul de investiții în rețea

de A

Remus Borza

Rețelele de transport și distribuție a energiei electrice au o vechime de 30-40 de ani, iar pierderile din rețea depășesc peste 2 miliarde euro în ultimii ani, spune deputatul independent Remus Borza, care acuză Transelectrica, transportatorul național de energie, că a realizat mai puțin de 50% din planul de investiții în rețeaua electrică, în ultimii ani.

Mai multe zone din Capitală, din nordul Capitalei, dar şi din sectoarele 2 şi 3, au fost afectate miercuri de o pană de curent, din cauza unei avarii la o staţie a Transelectrica. 

”Locuitorii mai multor cartiere din București, au rămas fără lumina. Nu ar trebui să ne surprindă avariile din ce în ce mai dese din rețeaua de transport și distribuție. Sunt efectul unor politici guvernamentale iresponsabile și a prostului management al operatorului național de transport de electricitate și de preocuparea obsesivă de maximizare a profitului de către distribuitorii de electricitate cu capital străin. Rețelele de transport și distribuție au o vechime de 30-40 de ani”, arată Remus Borza, într-un comunicat.

El spune că aceste disfuncționalități au apărut din cauza lipsei investițiilor în întreținerea și modernizarea stațiilor de transformare sau a instalațiilor de distribuție și transport.

”Transelectrica, în ultimii ani, a realizat mai puțin de 50% din planul de investiții în rețeaua electrică de transport. Consecința – o serie de avarii în rețea”, a adăugat el.

Borza precizează că statul trebuie să-și asume investiții în punerea în funcțiune de noi capacități de producție energie, modernizarea și upgradarea instalațiilor și liniilor de transport și distribuție de energie.

Avaria înregistrată miercuri după-amiază în staţia electrică de transformare 220/110/10 kV Fundeni a fost cauzată de defectarea unor elemente din dispozitivul de acţionare al întrerupătorului de 220 kV şi din circuitele secundare aferente autotransformatorului, a anunţat joi transportatorul national de energie Transelectrica.

 

din aceeasi categorie