Fondul pentru Mediu va susține cu mai mulți bani, în 2021, programe consacrate ce vizează susținerea schimării unor echipamente cu unele mai performante din punct de vedere energetic și cu amprentă de carbon mai mică. „Rablele” vor dispune de prime de casate mai mari, în cazul autovehiculelor, și de bugete mai mari, în toate cazurile. Poate și pentru a ține pasul cu inflația, este de părere ministrul Mediului, Tanczos Barna. Programele vor demara la sfârșitul lui aprilie.
Programul „Rabla Clasic” va continua și în acest an, dar cu prima de casare majorată cu 1.000 de lei.
„Programul <Rabla Clasic> ajută atât cetăţenii, cât şi industria autohtonă, prin acele tichete care sunt folosite pentru schimbarea parcului auto. Anul acesta vom modifica prima de casare din program şi o să majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei, aproximativ 1.500 de euro, care se vor plăti acelor persoane care predau o maşină înmatriculată, se înscriu la dealer, se casează maşina, se radiază şi se scot din circulaţie maşinile vechi, poluatoare. Tot în cadrul programului <Rabla Clasic> avem două ecobonusuri care vin în completarea sumelor primei de casare şi în sprijinul acelor achiziţii prin care se cumpără maşini cu tehnologi hibrid. Aici, ecobonusul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, cu emisii sub 96 grame de CO2, se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, marți, într-o conferință de presă.
Ministrul de resort a adăugat că bugetul programului va creşte cu 10% faţă de anul anterior, de la 405 milioane de lei la 440 milioane de lei. În cadrul acestui program, o persoană poate primi cumulat cu cele două ecobonusuri maximum 2.250 de euro.
În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Programului „Rabla Plus”, bugetul alocat va fi de 400 de milioane de lei, dublu faţă de suma din anul 2020. „Bugetul de anul acesta permite achiziţionarea a 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in”, a menţionat demnitarul. Creșterea bugetului în așa măsură a fost determinată de interesul mare pe care românii îl au pentru orice model nou de mașini electrice.
„Vrem cât mai multe maşini electrice care să circule pe şoselele României, astfel încât impactul negativ poluator să fie din ce în ce mai mic. În momentul de faţă, procentul maşinilor electrice în totalul vânzărilor din România se situează undeva la 1% şi tocmai de aceea este nevoie de programe naţionale şi de o implicare mai serioasă a Ministerului Mediului în lansarea acestor achiziţii”, a afirmat Barna Tanczos.
Oficialul a menţionat să valoarea primelor de casare acordate în „Rabla Plus” rămâne neschimbată, respectiv 10.000 de euro pentru maşinile 100% electrice şi circa 4.500 de euro pentru cele hibride plug-in, dar nu mai mult de 50% din valoarea autovehiculului achiziţionat.
Viitor de aur pentru electrocasnice
După bâlbâielile de la sfârșitul anului trecut, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) reia Programul „Rabla pentru Electrocasnice”. Atunci a fost acuzat un atac cibernetic, astfel că programul a fost suspendat. În piață se auzea că nu sunt bani.
„Programul <Rabla pentru electrocasnice> va continua în acest an şi va avea un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare de până acum. Aplicaţia informatică este în fază finală şi trebuie să asigure derularea optimă a procesului de înscriere şi de solicitare a voucherelor. Am avut consultări tehnice şi cu comercianţii înscrişi în program pentru a fi siguri că aplicaţia poate fi integrată cu sistemele informatice şi site-urile acestor entităţi economice. Înainte de lansarea programului va mai avea loc o sesiune de validare pentru a da posibilitatea şi altor comercianţi să se înscrie în program. Păstrăm categoriile de echipamente care au fost anunţate anul trecut: frigidere, congelatoare, maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aer condiţionat, televizoare, laptopuri, tablete. În sistemul pe care l-au pregătit colegii noştri anul trecut se va genera un cod de voucher în momentul în care se înscrie beneficiarul în program, iar în termen de 15 zile se poate prezenta la comerciant şi poate să facă achiziţia de electrocasnice”, a afirmat Tanczos.
Potrivit variantei 2020 a programului, care, se parte, din acest punct de vedere nu se va modifica, va fi subvenționată achiziția de maşini de spălat rufe, maşini de spălat vase, aparate de aer condiţionat, frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare, televizoare, aspiratoare, tablete și laptopuri.