Acasă Economie Banca centrală a Ungariei crește dobânda cheie

Banca centrală a Ungariei crește dobânda cheie

de A
Banca centrală a Ungariei a majorat dobânda cheie cu 0,3 puncte procentuale, la 1,2%, foarte aproape de nivelul la care este dobânda cheie a Băncii Naționale a României. Mișcarea Ungariei, care a surprins piața, vine pe fondul creșterii accelerate a inflației. 
 
Ungaria, precum și alte țări din regiune, se confruntă cu o creștere accelerată a inflației, care a ajuns la o rată anuală de 5,3% în iunie, depășind cu mult prognozele băncii centrale și ținta de maximum 4%. Chiar și inflația de bază (care exclude prețuri volatile, administrate sau carburanții și este mai legată de politica monetară) a sărit la 3,8%, scrie Profit.ro.
 
Răspunsul băncii centrale în ultimele două luni a fost acela de a majora rata de dobândă pentru operațiunile la două săptămâni cu câte 0,3 puncte procentuale până la 1,2%. Consensul pieței era pentru o majorare la 1,1%. Totodată, Banca Ungariei (Magyar Nemzeti Bank – MNB) a majorat și rata la facilitatea de depozit la 0,25% și pe cea la facilitatea de credit la 2,15%, terminând astfel epoca dobânzilor nominal negative.

 
 

din aceeasi categorie