Acasă Analize ”Băieții bogați” din energie au ajuns ”cu un picior în groapă”

”Băieții bogați” din energie au ajuns ”cu un picior în groapă”

de M G

Una dintre cele mai profitabile activități din sectorul energetic este, în principiu, cea de transport al ”electronului” sau al ”moleculei” de gaz de la producător la consumator. Și aceasta pentru că întreaga activitate este reglementată. Altminteri spus, fiecare companie știe aproape exact pe ce bani ”se poate baza”. Având în vedere că rata de rentabilitate este reglementată, mulți investitori cumpără acțiuni la aceste companii ca și cum ar cumpăra titluri de stat (la sfârșitul anului știu cam câți bani au de încasat). De altfel, s-a constatat acest lucru în momentul în care companiile statului au fost listate: unele dintre acestea au fost supra-subscrise de câteva zeci de ori! Astfel, aceste companii au fost considerate, aproape întotdeauna, ”băieții bogați” ai sectorului energetic. În România, cel puțin al ultimului an, Transelectrica, Transgaz și distribuitorii de energie electrică și gaze naturale (cei mai mari fiind Electrica, Cez, E.On, Engie și Enel), din cauza legislației primare și secundare, toți aceștia au înregistrat pierderi de sute de milioane de euro. Și continuă să aibă pierderi. Dacă, anul trecut, pierderile s-au cifrat la aproximativ 1 miliard de lei, anul acesta se preconizează minim 3,5 miliarde de euro. Toate aceste companii ”din băieții bogați” au ajuns ”cu ujn picior în groapă”. ”Rețelarii” au nevoie nu atât de bani de la Guvern, ci de garanții că statul își va ține promisiunile! Riscul de reglementare în România este mai mare decât aproape orice alt risc! De aceea este nevoie ca statul să acorde garanții că aceste companii își vor recupera pierderile. O variantă este ca aceste companii să primească garanții de stat pentru împrumuturile bancare și de la acționari. Practic, prin aceste garanții suvernare, companiile se asigură că statul nu va modifica ”în rău” OUG 27/2022 în ceea ce le privește, iar ANRE, prin metodologiile de calcul ale tarifelor de transport și distribuție, va asigura recuperarea pierderilor, așa cum prevede, în acest moment, OUG 27/2022. Din păcate, autoritățile nu par dispuse să reglementeze situația, de aceea, în curând, vom asista, cel mai probabil, la primele insolvențe în transportul și distribuția de energie electrică și gaze naturale, cu consecințe extrem de grave în alimentarea clienților și, mai ales, cu consecințe dezastruoase în privința siguranței energetice a țării, în această perioadă în care războiul este la granițele României!

Având în vedere criza sanitară, provocată de pandemia de coronavirus, ce a determinat criza economică post-pandemică și criza energetică, autoritățile au încercat să îmbunătățească situația consumatorilor casnici și industriali. Nu prea a reușit! Populația se plânge de facturile mari la curentul electric și gazele naturale, companiile consumatoare, dacă au reușit să supraviețuiască, au introdus aceste sume suplimentare cu utilitățile în costuri – ceea ce a determinat o creștere generalizată a prețurilor, adică inflație! De cealaltă parte, a companiilor energetice, toate au pierderi, cu excepția unor producători, majoritatea fiind companii în care statul este acționar majoritar. La prima vedere, pare că producătorii și statul au avut de câștigat din creșterea uriață a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Ceea ce nu este chiar așa! Producătorii plătesc o supra-taxă de 80%, iar 90% din profituri merg la stat. Practic, nu mai rămân cu mare lucru! S-ar putea spune că statul a avut și are de câștigat! Nici acest lucru nu este tocmai adevărat! Având în vedere închiderile de capacități și chiar falimentele unor companii consumatoare de energie și gaze și șomajul provocat de acestea, statul trebuie să plătească ajutoare de șomaj suplimentare! Practic, statul ”ce ia pe mere dă pe pere”!

Chiar dacă prețurile la energie electrică și gaze naturale au început să crească vertiginos încă din primăvara anului trecut, abia în luna octombrie autoritățile au început să ia măsuri, prin OUG 118/2021, legea 259/2021, urmate de OUG 3/2022 și OUG 27/2022. Niciunul dintre aceste acte normative nu a reușit ”să facă lumină” în sectorul energetic. Furnizorii nu au primit nici până astăzi banii din plafonare și compensarea facturilor la energie și gaze. Practic, aceștia au subvenționat consumatorii, casnici și industriali, și nu statul, cum ar fi fost normal și, mai ales, legal! Distribuitorii au ceea ce se numește ”consum propriu tehnologic  (CPT)”. Pentru că, deși s-au scumpit și pentru ei gazele și curentul, statul nu le recunoaște decât aproximativ un sfert din costuri. De aici apar și pierderile de sute milioane de euro ale ”rețelarilor”!

Astăzi, are loc o nouă ”tentativă” de reglare a sectorului: un proiect de OUG de modificare a OUG 27/2022, abia emisă. Sigur, noua propunere aduce unele clarificări. Din păcate, nu aduce ceea ce, din punctul nostru de vedere, era mai important: o reglare a situației în piață!

Transportatorii și distribuitorii de energie electrică și gaze naturale au nevoie de siguranța că pierderile vor putea fi recuperate, așa cum este normal într-o economie ”așezată”.

OUG 27/2022 prevede că ” Pentru operatorii economici titulari de licență, prestatori ai serviciilor de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, costurile suplimentare finanțate din împrumuturi bancare, realizate în perioada de aplicabilitate a prezentei ordonanțe de urgență, destinate achiziției de energie electrică și gaze naturale în vederea acoperirii consumului propriu tehnologic și, respectiv, consumului tehnologic, față de costurile recunoscute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei în tarife, se vor capitaliza pentru o perioadă de maximum 5 ani și se recunosc în tarifele reglementate la o rată a rentabilității de 50% din rata reglementată de rentabilitate aplicată în perioada a IV-a de reglementare”. Mai mult, ”tarifele reglementate de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale vor fi modificate corespunzător costurilor înregistrate până la data de 31 martie 2023 de operatorii de transport și distribuție a energiei electrice și gazelor naturale, într-o perioadă de până la 5 ani, după data de 31 martie 2023”.

Din păcate, toți suntem ”Stan Pățitul” în România! Ceea ce autoritățile promit astăzi, uită mâine! De aceea, ca să fie siguri că legislația actuală se va respecta, ”rețelarii” cer garanții de stat pentru împrumuturile la bănci și la acționari. Prin aceste garanții, dacă ANRE nu va recunoaște în tarifele de transport și distribuție costurile din perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, statul va plăti diferențele. Practic, dacă statul nu-și face treaba prin ANRE, statul va plăti prin buget! Aceste garanții sunt necesare și pentru ca băncile să poată credita companiile în continuare!

Bucureștenii și timișorenii vor plăti cele mai mari facturi la curent

Această nouă OUG, ce va fi dezbătută astăzi în Guvern, era necesară pentru a îndrepta câteva articole din ”vechea” OUG 27/2022 (apărută pe 22 martie în Monitorul Oficial, adică acum circa 2 săptămâni). OUG 27/2022 a trecut prin comisia de specialitate din Senat. Cu toate că ar fi putut fi modificată acolo, s-a preferat o nouă Ordonanță de Urgență! Senatorii nu au dorit să modifice nici măcar acolo unde discriminarea este absolut vizibilă și puternică!

OUG 27/2022 prevede că prețul plătit de consumatorii casnici va fi de 0,68 lei/kWh pentru consumuri până în 100 kWh pe lună și de 0,8 lei/kWh pentru consumuri până în 300 kWh/lună. Consumatorii non-casnici plătesc 1 leu/kWh.

Ceea ce înseamnă că un client casnic ce consumă peste 300 kWh/lună, va plăti prețul pieței, adică aproape 2 lei/kWh!

Practic, bucureștenii și timișorenii vor plăti cele mai mari facturi la curent electric. Și aceasta pentru că, din cauza ”radeților”, care nu dau căldură iarna! Oamenii, ca să nu moară de frig în case, se încălzesc cu ce pot: calorifere electrice, reșouri, aere condiționate, adică numai aparate ce consumă energie electrică. Astfel, fără nicio problemă, iarna consumă mult peste 300 kWh/lună! Și atunci vor trebui să plătească prețul întreg al energiei! La un consum de 350 kWh/lună, ceea ce nici măcar nu e mult cât te încălzești cu curent, înseamnă o factură de 700 lei/lună! Sigur, au posibilitatea să opteze ca Hidroelectrica să le fie furnizor, la prețul de 0,68 lei/kWh. Din păcate, nu foare multă lume știe acest lucru! Și ce s-ar întâmpla cu Hidroelectrica, dacă s-ar trezi deodată cu un milion de clienți noi?!

Senatorii nu au dorit să aducă prețul energiei pentru clienții casnici cu consumuri peste 300 kWh/lună măcar la prețul consumatorilor non-casnici, de 1 leu/kWh! Ceea ce, din punctul nostru de vedere, este absolut discriminatoriu!

Una peste alta, dacă statul nu ia măsuri urgent, vom asista la primele insolvențe a ”rețelarilor”! Cu consecințe dezastruoase asupra întregii economii, dar și asupra securității țării!

din aceeasi categorie