Acasă Analize Autorităţile reuşesc să producă “un scurtcircuit feeric“ în toată economia ţării!

Autorităţile reuşesc să producă “un scurtcircuit feeric“ în toată economia ţării!

de M G

Ordonanţa de Urgenţă (OUG) adoptată de Guvern pe 21 decembrie, prin care se introduc noi taxe pentru sectoarele energetic, telecom şi bancar, a fost publicată în Monitorul Oficial sub numărul 114/29 decembrie 2018. Adoptarea OUG a fost motivată de autorităţi prin faptul că multinaţionalele plătesc prea puţini bani la buget, în condiţiile în care, în total, fac afaceri de zeci de miliarde de euro în România! Iar profiturile “le optimizează fiscal”, adică scot banii din ţară. Din punctul nostru de vedere, în loc să facă bine bugetului, noul act normativ va face mai mult rău economiei naţionale şi, în consecinţă, încasărilor statului. Pare că guvernanţii îşi iau toate măsurile să bage România în criză economică!

În energie, companiile vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri, iar în telecom această contribuţie este de 3%. Totodată, preţul gazelor la producător va fi plafonat la 68 lei/MWh în perioada 1 aprilie 2019 – 28 februarie 2022. De asemenea, va fi plafonat şi preţul energiei electrice, dar numai la consumatorul casnic, iar ANRE va elabora, în ianuarie 2019, o metodologie în acest sens. Totodată, Guvernul a decis impozitarea activelor financiare ale băncilor, în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi „taxă pe lăcomie”.

“Traducerea” acestor noi taxe înseamnă dificultăţi nu numai pentru companiile cu capital străin, ci şi pentru cele româneşti! Este adevărat, în sectorul bancar sunt numai câteva bănci cu capital românesc (precum CEC, Eximbank, Banca Transilvania etc.), dar ce are Guvernul cu ele?! Că nu sunt companii cu capital străin! Nu se optimizează fiscal! În sectorul telecom, una dintre cele mai mari companii, RCS RDS, este românească! Sau, poate, guvernanţii s-au gândit că nu este tocmai românească, din moment ce Zoltan Teszari, patronul companiei este ungur! Chiar dacă din Oradea!

În domeniul energiei, autorităţile fac cel mai mare rău! Marii producători de energie electrică, dar şi marii producători de gaze naturale sunt fie 100% deţinuţi de stat, fie majoritar de stat, fie statul are un pachet important de acţiuni! Adică statul îşi face singur rău! La Romgaz, cel mai mare producător intern de gaze, statul, prin Ministerul Energiei, deţine 70% din capital, iar la Petrom, cel de-al doilea producător de gaze din ţară, statul deţine 20,6% din acţiuni. Mai mult, are şi oameni în Consiliul de Supraveghere: Sevil Shhaideh (fost ministru al Dezvoltării şi fost candidat la funcţia de prim ministru) şi Radu-Spiridon Cojocaru.

Guvernanţii atentează la siguranţa naţională!

La cei mai mari producători de energie electrică, lucrurile sunt şi mai “întortocheate”: dintre aceştia, doar OMV Petrom (companie majoritar deţinută de străini) are o centrală electrică, la Brazi. În rest, toate companiile sunt fie 100% deţinute de stat, fie majoritar deţinute de stat!

Mai mult, iarna, când sunt geruri, sau vara, când este secetă şi nici nu bate vântul, consumul de energie electrică este asigurat de termocentralele pe cărbune. De altfel, într-un an, acestea asigură circa o treime din necesarul intern. De exemplu, Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO), produce circa 14.000.000 MWh pe an. La un preţ de aproximativ 220 lei/MWh, înseamnă că oltenii încasează 3 miliarde de lei. O taxă de 2% înseamnă circa 60 milioane de lei. Nesemnificativ, la prima vedere. Dar, pe lângă venituri, CE Oltenia are şi cheltuieli: de exemplu, costurile de producţie ale unui megawatt sunt de aproximativ 180 – 190 lei. Iar costurile nu se opresc aici! Potrivit legislaţiei naţionale şi europene, pentru fiecare megawattoră produs, trebuie să achiziţioneze un certificat CO2, pentru că producţia de energie pe bază de cărbune este poluantă. Iar în prezent un astfel de certificat se cumpără cu aproape 25 euro (115 lei)! Ceea ce înseamnă că pe olteni, ca să vândă un megawattoră cu 220 lei, îi costă 300 lei! Şi pe deasupra, mai trebuie să plătească şi 2% din cifra de afaceri către bugetul statului, potrivit noii OUG! Clar, înseamnă falimentul CE Oltenia! La care statul, principalul acţionar, pune umărul cu vârf şi îndesat!

Problema este că, dacă Oltenia intră în faliment, nu are cine suplini producţia de 14 TWh pe an! Capacitatea de import de energie electrică a României este limitată! Ceea ce înseamnă, pe de o parte, că preţul electricităţii va ajunge la cer, iar pe de alta – că vor fi companii ce nu vor putea fi alimentate, fie pentru că nu vor avea bani să cumpere energie, fie pentru că pur şi simplu nu va fi energie. Aşa că vor intra în faliment la rândul lor, iar angajaţii lor vor rămâne pe drumuri! O altă soluţie este să laşi populaţia fără electricitate, exact ca pe vremea lui Ceauşescu!

“Ne paşte“ o criză economică

Ceea ce nu vor guvernanţii să înţeleagă este că, prin aplicarea acestui nou act normativ, fac mai mult rău decât bine! La prima vedere, OUG pare adoptată pentru a stopa hemoragia de bani din ţară, produsă de multinaţionalele care îşi maximizează profiturile prin ceea ce denumesc “optimizări fiscale“. Sigur, nici multinaţionalele nu sunt “îngeraşi“! Unele se folosesc de un mecanism prin care transferă profiturile şi se sustrag de la impozitare în România, fie prin importuri scumpe de materii prime sau componente de la o firmă din grup, fie prin vânzarea la preţuri scăzute, către o firmă din acelaşi grup. Fenomenul există, însă nu este specific doar României. Senatul SUA estima, cu câţiva ani în urmă, că evitarea impozitării şi evaziunea fiscală generează pierderi de venituri de circa 100 miliarde de dolari pentru bugetul federal. Şi ţările europene au pierderi de zeci de miliarde de euro tot din cauza acestui fenomen.

În România, Curtea de Conturi estima la 7 – 10 miliarde euro profiturile suplimentare transferate în afara ţării. Această sumă, dacă ar fi impozitată, ar aduce la buget un plus de 1 – 1,5 miliarde euro. Dar, dacă nu plătesc corect dările către stat, de ce angajaţii Fiscului nu-şi fac treaba şi nu verifică aceste companii străine?!

Pe de altă parte, pentru 1,5 miliarde de euro anual, guvernanţii fac “vraişte“ o întreagă economie! Multinaţionalele înseamnă cel puţin jumătate din economie, în condiţiile în care firmele străine au peste un milion de angajaţi în România. Mai mult, peste 90 dintre primii 100 de exportatori la nivel naţional sunt companii cu capital majoritar străin. Pentru aceste companii lucrează alte sute de mii de oameni, din industria orizontală. De exemplu, pentru compania energetică CEZ (care deţine distribuţia de energie electrică din Oltenia şi cel mai mare parc eolian onshore din Europa, în Dobrogea) lucrează circa 3.200 de furnizori locali, iar fiecare angajat al Grupului susţine alte 4,6 locuri de muncă în România (în anul 2016, activitatea Grupului a susţinut 10.035 locuri de muncă în România). Fiecare leu investit de Grupul CEZ în România generează alţi 3,6 lei în economia românească, prin impactul adiţional indirect şi indus. Iar CEZ este o companie mică în comparaţie cu OMV Petrom, Rompetrol, Raiffeisen etc.

Astfel, noul act normativ loveşte, în primul rând, în economia românească şi, în al doilea rând, chiar în veniturile la bugetul de stat! Pentru că, mai mult ca sigur, pentru a-şi acoperi pierderile pricinuite de noile taxe, dar şi de plafonarea preţului la curentul electric livrat populaţiei, producătorii de energie vor majora preţurile pentru consumatorii non-casnici. Iar produsele acestora se vor scumpi, ceea ce înseamnă că li se va diminua competitivitatea şi vor pierde cotă de piaţă nu numai pe pieţele externe, ci şi pe piaţa locală, importurile devenind mai ieftine decât producţia românească! Sigur, multe companii vor da faliment, angajaţii vor ajunge şomeri, aşa că “adio” veniturilor bugetare! Mai mult, de la buget vor trebui plătite ajutoarele de şomaj pentru aceştia!

Băncile nu vor mai acorda credite cu atâta uşurinţă, cel puţin pentru populaţie, aşa că “adio” construcţii de apartamente noi! Ceea ce înseamnă că, scăderea cu 3,75% a contribuţiei de asigurări sociale pentru angajaţii din sectorul construcţiilor, potrivit noii OUG, este mai mult degeaba!

Companiile din sectorul energetic sunt la fel de lovite! Distribuitorii de energie electrică şi gaze naturale se vor gândi de două ori înate să investească în dezvoltarea reţelelor, iar numărul şi durata penelor de curent, pe care le vor resimţi toţi românii, ar putea creşte!

Producătorii de gaze naturale vor prefera să nu mai scoată gazul “din pământul sfânt al ţării”, aşa că vor creşte importurile! Sigur va câştiga concernul rus Gazprom, fiind singurul exportator de gaze naturale în România. Iar preţul rusesc nu poate fi limitat de Guvernul românesc! Aşa că preţul gazelor naturale nu va fi de numai 68 lei/MWh, ci mult mai mare!

Alte companii cu capital străin vor analiza posibilitatea de a-şi reloca producţia, având în vedere condiţiile din România, de la taxe, la preţul utilităţilor. Aşa că alţi români vor rămâne pe drumuri şi nici nu se vor mai plăti taxe la buget; în schimb, de la buget se vor plăti ajutoarele de şomaj!

Practic, avem toate “ingredientele” pentru a intra într-o recesiune, dacă nu chiar criză economică, indusă de autorităţi!

Şi-uite aşa, “într-un mod simplu“, autorităţile reuşesc să producă “un scurtcircuit feeric“ în toată economia ţării!

din aceeasi categorie