Acasă Analize ASPES vrea celulă de criză la Ministerul Energiei pentru rezolvarea problemei preţurilor

ASPES vrea celulă de criză la Ministerul Energiei pentru rezolvarea problemei preţurilor

de M G

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) cere Guvernului înfiinţarea unei celule de criză la Ministerul Energiei pentru rezolvarea problemei creşterii preţurilor, precum şi acordarea unor subvenţii pentru industrie, se arată într-un comunicat de presă.

ASPES îşi exprimă îngrijorarea faţă de gravitatea situaţiei economice şi sociale în care se află în prezent România şi atrage atenţia actualilor decidenţi politici asupra consecinţelor negative pe termen lung pe care această situaţie le poate avea nu doar asupra stării naţiunii române, ci şi asupra locului pe care România îl va avea în ierarhia economică europeană şi mondială.

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale consideră că România se află deja într-un proces de decădere şi destructurare a economiei care, dacă nu va fi imediat oprit prin măsuri şi politici economice eficiente şi curajoase, va plasa pe termen lung România în categoria ţărilor slab dezvoltate ale Europei, la periferia pieţei şi complexului economic integrat al Uniunii Europene.

„Acest proces de decădere şi destructurare economică este generat de efectele dezastruoase ale crizei energetice manifestată prin creşterea exponenţială a costurilor energiei şi absenţa unor politici pe termen scurt, mediu şi lung de punere în valoare a potenţialului energetic al României. Economia românească caracterizată printr-o structură insuficient modernizată, aparţinând în mare parte stadiului manufacturier al revoluţiei industriale, are încă aspecte de energointensivitate, ceea ce face ca ponderea costurilor energetice să fie mare în structura totală a costurilor de producţie, ceea ce o face necompetitivă. Această situaţie explică reducerea producţiei sau chiar încetarea acesteia la un număr importat de unităţi industriale printre care se remarcă unităţi de cea mai mare importanţă ale industriei româneşti cum sunt Azomureş şi Alro Slatina. Anunţuri privind reducerea sau încetarea activităţii datorită incapacităţii suportării costurilor energiei au fost recent făcute şi la nivelul industrie de panificaţie, a medicamentelor, a procesării produselor de carne şi lactate. Doar la nivelul perioadei noiembrie-decembrie 2021, peste 20 de mii de IMM-uri şi-au încetat activitatea datorită costurilor energetice”, subliniază reprezentanţii ASPES.

Potrivit acestora, consecinţele în plan social sunt extrem de periculoase prin creşterea bruscă şi necontrolată a şomajului, ca şi în planul echilibrării macro-structurale, deoarece scăderea capacităţii de competitivitate a economiei va reduce puternic atributele de export, accentuând dezechilibrul balanţei comerciale. Reducerea sau încetarea activităţii pe segmente importante ale industriei va afecta negativ capacitatea de colectare a veniturilor bugetare ceea ce va pune sub semnul întrebării posibilitatea respectării promisiunilor coaliţiei de guvernare relativ la protejarea categoriilor defavorizate prin creşterea veniturilor acestora ca şi a programelor de investiţii, susţin ei.

„Este clar că efectul creşterii atât de mari şi abrupte a costurilor energetice nu poate fi suportat de actuala structură a economiei ceea ce face necesară conceperea şi aplicarea imediată de către Guvern a unei scheme de măsuri şi politici economice care să salveze economia de la un evident proces de decădere şi destructurare”, punctează reprezentanţii asociaţiei.

În acest sens, ASPES cere Guvernului ca, la nivelul Ministerului Energiei, să se constituie de urgenţă o celulă de criză care să elaboreze împreună cu cei mai importanţi specialişti în domeniu „măsuri de corijare a greşelilor făcute în aşa zisa liberalizare a pieţei energiei”, în sensul asigurării unor condiţii rezonabile de competiţie şi raţionalitate la nivelul producătorilor, indiferent dacă reprezintă capital străin sau capital majoritar românesc. Scopul central al acestei celule de criză este acela al găsirii de măsuri ca, la încetarea perioadei de plafonare şi compensare, facturile să nu înregistreze o explozie a preţurilor.

„Printr-un efort diplomatic şi de negociere, Guvernul trebuie să ceară Uniunii Europene autorizarea aplicării unor subvenţii unităţilor industriale care, în mod clar şi obiectiv, nu-şi mai pot continua activitatea din cauza costurilor energetice. Pentru a diminua costurile IMM-urilor, dar şi ale gospodăriilor populaţiei cu factura energetică, să se treacă urgent la elaborarea unui program de susţinere financiară de către stat a realizării instalaţiilor fotovoltaice, creatoare de energie electrică mai ieftină”, se mai arată în comunicat.

Trebuie stopat procesul de dezafectare a termocentralei Mintia

De asemenea, se arată că se impune şi o negociere a termenelor de tranziţie de la cărbune la energia verde, în sensul posibilităţii utilizării în continuare a cărbunelui în producţia de electricitate pentru sporirea ofertei interne şi eliminarea importurilor de electricitate.

„În acest context apreciem că trebuie stopat procesul de dezafectare a Termocentralei energetice Mintia şi realizarea unei modernizări prin înlocuirea combustibilului cărbune cu gazul natural. Totodată, trebuie finalizată investiţia hidroenergetică pe Jiu, ambele obiective energetice – Mintia şi amenajarea hidro de pe Jiu – prin producţia lor vor contribui la reducerea importului de energie electrică”, se arată în comunicat.

De asemenea, este necesară accelerarea procesului de extragere a gazului din Marea Neagră şi finalizarea aspectelor juridice ale Legii offshore

Asociaţia pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES) România este o asociaţie profesională privată, non profit, ne-partizană, dedicată înţelegerii mai bune a economiei şi problemelor sale şi îşi orientează activitatea pe linia susţinerii interesului naţional şi dezvoltării economiei româneşti în cadrul UE.

din aceeasi categorie