Acasă Analize ANRE este obligată să furnizeze energie pentru populaţie

ANRE este obligată să furnizeze energie pentru populaţie

de M G

Noua Ordonanţă de Urgenţă (OUG 114/2018) modifică, printre altele, şi activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Potrivit textului OUG, ANRE va fi entitatea care va furniza electricitate pentru populaţie!

OUG 114/2018 prevede, la art. 61, modificarea art. 22 din Legea 123/2012 astfel: „(1/1) Pentru perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022, pentru clienții casnici furnizarea de energie electrică se realizează în condiții reglementate, de către ANRE.”

Cum guvernanţii au pus virgulă înainte de formula ”de către ANRE”, înseamnă că Autoritatea va furniza energie electrică pentru clienţii casnici, reglementat, în perioada 1 martie 2019 – 28 februarie 2022!

Pentru că textul a fost publicat în această formă în Monitorul Oficial, exact aşa trebuie aplicat! Degeaba vor spune reprezentanţii guvernanţilor sau ai Autorităţii că textul Ordonanţei se referă la faptul că ANRE va reglementa condiţiile în care populaţia va primi electricitate de la furnizori! Românul are o vorbă: ”unde-i lege, nu-i tocmeală”!

Aşa că specialiştii ANRE vor munci degeaba ca să elaboreze legislaţia secundară pentru aplicarea OUG 114/2018! Pentru că toate reglementările lor ar trebui să plece de la textul Ordonanţei şi de la faptul că Autoritatea trebuie să livreze energie populaţiei!

O soluţie ar fi ca, tot în Monitorul Oficial, să se publice o rectificare tehnică a OUG 114/2018, prin care să se scoată virgula buclucaşă!

Nu este singura „anomalie” din Ordonanţă. Nu ştim de ce, poate doar ca să lungească textul, guvernanţii au scris: „articolul 75 alineatul (1), litera c) (n.r. – al legii 123/2012) se modifică și va avea următorul cuprins: “c) tarife/prețuri reglementate pentru furnizarea de energie electrică clienților prevăzuți la art. 55 alin. (1) cu respectarea prevederilor art. 22, până la eliminarea acestora.”. Ce prevede legea energiei şi gazelor (123/2012)? “c) tarife/prețuri reglementate pentru furnizarea de energie electrică clienților prevăzuți la art. 55 alin. (1), cu respectarea prevederilor art. 22, până la eliminarea acestora;”.

Noi nu am văzut nicio modificare, cu excepţia unei virgule, care nu mai apare în textul Ordonanţei (după „art. 55 alin. (1)”). De data aceasta, virgula în plus sau în minus nu influenţează cu nimic textul actelor normative. Influenţează doar gramatica! Negativ! De aceea considerăm că soluţia cea mai bună pentru aplicarea corectă a OUG 114/2018 şi a actelor normative, în general, ar fi ca reprezentanţii guvernanţilor să înveţe limba română!

din aceeasi categorie

1 comentariu

Tudor Popescu ianuarie 14, 2019 - 4:09 am

FELICITARI ! GABRIELA , esti o ziarista cu totul speciala . Numai voi sunteti cultivati sa descoperiti subtilitati demascatoare de nivelul asta . Sarabanda virgulelor de aici si din legea offshore sunt surprize care creaza optimismul zilei cititorului

Comments are closed.