Acasă Economie ANRE derulează 171 de controale

ANRE derulează 171 de controale

de A

George NICULESCU

ANRE anunță că are în derulare un număr de 171 de acțiuni de control din care:

  • 77 de acțiuni de control de tip verificare,
  • 45 de acțiuni de control de tip inspecție, în baza Programului anual de control;
  • 49 de acțiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

Printre principalele acțiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acțiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispozițiilor Ordonanței de urgență nr. 27/2022, respectiv:

  • 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a prețului plafonat la consumatorii non-casnici;

– data începerii: 08.11.2023,

– 6 echipe de control.

  • 4 furnizori având ca tematică de control respectarea prețului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe piețele concurențiale, SU, FUI.

– data începerii: 06.11.2023,

– 4 echipe de control.

  • 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar și a consumului suplimentar, precum și modul de modificare a prognozei lunare a cantităților suplimentare în cazul unor diferențe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară și cea prognozată,

– data începerii: 02.10.2023,

– 4 echipe de control.

  • 4 acțiuni de control la furnizorii și traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicției prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantități de energie electrică, în scopul vădit de a creşte prețul.

– data începerii: 21.11.2023,

– 4 echipe de control.

În ceea ce privește sectorul gazelor naturale, printre principalele acțiuni de tip verificare, se regăsesc:

  • 3 acțiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării prețului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

– data începerii: 25.10.2023,

– 3 echipe de control.

Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale, pentru luna aprilie 2023, ANRE a solicitat și primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eșantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienții casnici și cca. 166.000 de facturi emise pentru clienții noncasnici.

”Rezultatele acțiunilor de control vor fi aduse la cunoștința opiniei publice după finalizarea acestora. Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică și gaze naturale”, informează ANRE.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu a remarcat că există furnizori care au crescut „nefundamentat” preţurile de furnizare a gazelor naturale, în contextul în care acestea au scăzut în alte state europene. El a cerut, în şedinţa de Guvern, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, şi Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să analizeze această situaţie.

În acest context, Sebastian Burduja a menţionat, în precizările transmise de Ministerul Energiei, că sesizările primite de la persoane fizice şi juridice sunt înaintate ANRE, care efectuează verificările sumelor pe care furnizorii le solicită în cadrul schemei de compensare-plafonare, doar cererile de decontare validate de ANRE ajungând să fie decontate de către Ministerul Energiei, respectiv de către Ministerul Muncii, în limita sumelor puse la dispoziţie de către Ministerul de Finanţe.

„În luna august, am transmis o solicitare către ANRE, în calitate de ministru al Energiei, să verifice dacă în special furnizorii de gaze respectă prevederile plafonării preţurilor prin OUG 27/2022, având în vedere că această OUG menţionează că producătorii de gaze sunt obligaţi să vândă la preţ reglementat gazele naturale necesare pentru consumul consumatorilor casnici şi pentru producţia de energie termică. Vă reamintesc că ANRE nu se află în subordinea Ministerului Energiei, ci a Parlamentului, iar Ministerul Energiei nu are drept de control asupra ANRE. Ministerul Energiei susţine prin toate pârghiile instituţionale pe care le are la dispoziţie demersurile Guvernului României de a solicita respectarea plafonării preţurilor de către furnizorii de gaze”, a punctat ministrul Sebastian Burduja.

din aceeasi categorie