Acasă MediuDezvoltare Durabila ANAR vrea combaterea inundaților cu măsuri „verzi”

ANAR vrea combaterea inundaților cu măsuri „verzi”

de L M

Administrația Națională „Apele Române” vrea să folosească fonduri europene pentru derularea unor proiecte ce vizează protecția împotriva inundațiilor. Cum, în prezent, inundațiile sunt generate în special de curgerile de pe versanți, ANAR intenționează ca proiectele să curpinsă și o componentă „verde”, de refacere a biodiversității zonelor afectate.

ANAR are în promovare la Ministerul Fondurilor Europene un număr total de 16 proiecte ce vizează lucrări de protecție împotriva inundațiilor, care includ și soluții verzi, pentru protecția și reabilitarea ecosistemelor naturale sau refacerea biodiversității în valoare de 426 de milioane de euro, se arată într-un comunicat de presă al administrației.

Potrivit statisticilor realizate de specialiștii ANAR, peste 60% din inundațiile care se produc, în prezent, în România, sunt provocate de scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie. „Este vorba despre inundații de tip flash-flood (inundații abundente care se înregistrează într-un timp foarte scurt, pe un areal restrâns) și care au o frecvență tot mai mare în ultimii ani, inclusiv pe cursurile mari de apă”, a declarat Ervin Molnar, director general al AN „Apele Române”, precizează comunicatul.

Având în vedere evenimentele hidrologice petrecute în ultimele săptămâni, ERVIN MOLNAR, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, a inițiat, în premieră, o întâlnire dintre reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, reprezentanții Ministerului Fondurilor Europene și cei ai ONG-urilor, respectiv cei ai World Wide Fund for Nature (WWF România). În urma inundațiilor petrecute în bazinul hidrografic Jiu, specialiștii Apelor Române au propus, în cadrul întâlnirii, măsuri suplimentare de apărare a populației riverane care trăiește de-a lungul Jiului de Vest, pe tronsonul cuprins între localitățile Câmpul lui Neag și confluența râului Jiul de Vest cu râul Jiul de Est. Mai exact, este vorba despre apărarea localităților: Valea de Brazi, Uricani, Lupeni, Jiu-Paroseni, Vulcan, Iscroni.

În urma discuțiilor, s-a convenit să fie completate măsurile structurale, de consolidare a apărărilor de mal pentru zonele locuite, cu măsuri de renaturare și de reactivare a unui braț vechi al Jiului din cadrul proiectului intitulat „Amenajarea complexă a râurilor Jiul de Vest și Jiul de Est în vederea apărării împotriva inundațiilor a localităților riverane – obiectul I: Punerea în siguranță a barajului Valea de Pești, județul Hunedoara”, proiect care este propus spre finanțare europeană prin Axa 5- POIM.

În plus, specialiștii Apelor Române au prezentat și alte proiecte derulate cu finanțare comunitară care va cuprinde și măsuri de renaturare. Proiectul „Creșterea capacității de atenuare a Acumulării Călinești și de tranzitare a debitelor de viitură până la frontiera cu Republica Ungară, județul Satu Mare” de la nivelul bazinului hdirografic Someș-Tisa va avea componenta de punere în siguranță a barajului, dar „își propune măsuri prietenoase cu mediul, cum ar fi îndepărtarea digurilor de mal, prin aplicarea principiului european <mai mult spațiu pentru râuri>, în care râurile trebuie lăsate să curgă neîncorsetate”, precizează comunicatul. Același principiu va fi aplicat și în cazul proiectului „Reconectarea și restaurarea luncii inundabile, remeandrarea cursului de apă Jijia”, de la nivelul bazinului hidrografic Prut-Bârlad, este un proiect care integrează măsuri 100% prietenoase cu mediul.

„Măsurile propuse la nivelul portofoliului de proiecte propuse spre finanțare vizează înainte de toate reducerea riscului la inundații și protecția populației, astfel încât oamenii să ajungă la un nivel acceptabil al riscului la inundații, având în vedere că nu există risc zero la inundații”, a completat Ervin Molnar, director general al „Apelor Române”.

 

din aceeasi categorie