Acasă Economie Amprenta totală de carbon a Aquila a scăzut cu 12%

Amprenta totală de carbon a Aquila a scăzut cu 12%

de A

Aquila (simbol bursier AQ), lider în servicii integrate de distribuție și logistică pentru piața bunurilor de larg consum din România și Republica Moldova, a publicat evoluția indicatorilor non-financiari pentru 2023 în Raportul de Sustenabilitate. Amprenta totală de carbon a companiei a înregistrat o scădere de 12% în 2023 față de 2021, atingând 30.731 tone CO2e, conform metodei de calcul pe bază de locație. Consumul de energie provenită din combustibili a scăzut cu 7,5%, iar eficiența energetică raportată la cifra de afaceri a crescut cu 19% față de 2021.

„Anul 2023 a însemnat pentru Aquila continuarea inițiativelor de eficiență operațională, digitalizare și pe cele de integrare a principiilor de sustenabilitate în toate aspectele afacerii noastre. Strategia Aquila de decarbonare este ambițioasă și include măsuri concrete, precum modernizarea flotei de vehicule cu motoare Euro 6 și optimizarea rutelor de transport prin implementarea sistemului de management al rutelor. În plus, 78% din energia electrică utilizată la nivelul Grupului provine din surse regenerabile. În acest sens am pus în funcțiune și centrale fotovoltaice, cu o capacitate totală combinată de 230 kW. Realizările Aquila au fost apreciate cu Medalia de Bronz de către Ecovadis, furnizor de ratinguri de sustenabilitate a afacerii, recunoscut la nivel internațional”, spune Răzvan Bagherea, director organizare și resurse umane, Aquila.

Obiectivul principal din strategia de sustenabilitate pentru 2021-2026 este reducerea amprentei de carbon cu 10% până în 2026, comparativ cu 2021.

Structura amprentei de carbon aferentă anului 2023 arată că aproximativ 80% din emisii sunt directe (Scop 1), controlabile de companie, iar 20% sunt indirecte (Scop 2 și 3), provenind inclusiv de pe lanțul valoric și care sunt mai dificil de controlat. În perioada 2021-2023 compania a înregistrat reducerea emisiilor astfel: cele din Scop 1 cu 9,9% față de 2021, cele din Scop 2 (bazat pe locație) cu 56,3%, și cele din Scop 3 cu 3,3% față de 2021. Îmbunătățirea intensității emisiilor de gaze cu efect de seră raportată la cifra de afaceri este de 32,4% față de 2021, iar raportat la numărul de kilometri se observă o îmbunătățire de 17,5%.

În ceea ce privește gestionarea deșeurilor, compania a dezvoltat un program de prevenire și reducere a cantității de deșeuri și colaborează cu operatori autorizați pentru valorificarea acestora. În 2023 cantitatea totală de deșeuri generată de Aquila a scăzut cu aproximativ 10% față de 2021.

Aquila transportă bunuri din toate categoriile de temperatură (ambient, refrigerat, congelat) național și internațional în peste 20 de țări din UE, Elveția, Marea Britanie, etc. Compania a încheiat anul 2023 cu un profit net de 97 milioane lei, și venituri cumulate de  2,5 miliarde de lei, fiind lider de piață din punct de vedere al profitabilității. Pentru anul 2024, Aquila și-a bugetat investiții de aproximativ 17 milioane de euro din care, 10,9 milioane de euro pentru cumpărarea de mijloace de transport, în leasing.

Raportul de sustenabilitate al Grupului Aquila pentru anul 2023 a fost elaborat pe baza standardului de raportare al Global Reporting Initiative (GRI) 2021. Companiile care intră în scopul raportului sunt Aquila Part Prod Com S.A. (România), Trigor AVD S.R.L. (Republica Moldova) și Printex S.A. (România).

Compania operează în România și Republica Moldova, cu un model de afaceri integrat, cu activitate în următoarele segmente de afaceri: distribuție, logistică și transport. Aquila vinde produse de larg consum în peste 72.000 de puncte de desfacere prin toate canalele de comerț cu amănuntul al bunurilor de larg consum, care acoperă peste 90% din piață.

Compania a fost înființată în anul 1994 de către antreprenorii Alin Adrian Dociu și Constantin Cătălin Vasile. Din noiembrie 2021 este listată la Bursa de Valori București (BVB), ca urmare a unei oferte publice inițiale în valoare de 367 milioane lei.

din aceeasi categorie

Comentează

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.