Acasă OFF THE RECORD Ai nevoie de un aparat dentar? Iata cate tipuri de tratament ortodontic exista!

Ai nevoie de un aparat dentar? Iata cate tipuri de tratament ortodontic exista!

de Cos

Desi nu este o tehnologie aparuta recent, aparatul dentar a fost imbunatatit de-a lungul anilor pana la variantele foarte performante la care ai acces astazi, care trec aproape neobservate. Principiul pe care se bazeaza functionarea acestor dispozitive medicale este unul simplu: sub influenta unor forte mecanice, dintii se vor deplasa cu circa jumatate de milimetru pe luna in directia dorita, iar tratamentul ia sfarsit in momentul in care au fost atinse pozitiile optime.

De regula, perioada pe care se extinde un tratament cu aparat dentar este cuprinsa intre 1 si 2 ani si va fi aproximata de specialistul in ortodontie in functie de distanta de deplasare a dintilor, complexitatea situatiei, varsta fiecarui pacient si tipul de aparat dentar utilizat.

 

Ce tipuri de aparat dentar exista si care sunt componentele din alcatuirea acestora?

Aceste dispozitive stomatologice pot fi mobile (care permit indepartarea in anumite momente ale zilei) si fixe (lipite de dinti cu ajutorul unui adeziv special). Fiindca rezultatele sunt mult mai bune, aparatele dentare fixe sunt cele mai utilizate. Iata elementele ce intra in alcatuirea unui aparat dentar:

– bracketuri: mici piese ce reprezinta punctele de contact ale danturii cu aparatul dentar, fiind lipite de dinti;

– arcuri: elemente metalice (“sarme”) care sunt responsabile cu aplicarea si mentinerea presiunii pe dintii pozitionati incorect (prin intermediul bracketurilor lipite de acestia) – asigura deplasarea acestora in directia dorita;

– ligaturi elastice: elemente de prindere a bracketurilor de arcuri.

In functie de materialul din care sunt realizate bracketurile, aparatele dentare fixe pot fi metalice, din aur sau ceramice. In plus, bracketurile pot fi lipite pe fata vizibila a dintilor sau pe cea ascunsa vederii, astfel existand si aparate dentare “invizibile”.

 

Aparat dentar metalic

Acesta este aparatul dentar standard, iar printre avantajele acestui tip se regasesc costul scazut si eficienta terapeutica. Bracketurile sale sunt metalice si se lipesc pe partea vizibila a danturii, iar perioada pe care se extinde tratamentul poate fi cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, in functie de complexitatea problemei si raspunsul organismului la tratament.

 

Aparat dentar ceramic

Bracketurile confectionate din ceramica translucida de culoarea dintelui sunt mai putin vizibile decat cele metalice, motiv pentru care acest dispozitiv este preferat de majoritatea adultilor. Cu toate acestea, fiindca arcurile trebuie sa exercite o presiune mai mica pe bracketurile ceramice comparativ cu cele metalice, durata tratamentului va fi mai mare cu cateva luni. Bracketurile ceramice nu se vor pata de la alimente, iar ligaturile elastice vor fi schimbate la fiecare vizita lunara la cabinetul stomatologic.

 

Aparat dentar safir

Acest tip de aparat vine, de asemenea, cu un mare avantaj din punct de vedere estetic: dat fiind faptul ca bracketurile din safir sunt transparente, acestea vor fi mai greu de observat in timpul vorbirii. In afara de materialul din care sunt confectionate bracketurile, intre aparatele cu safir si cele ceramice nu exista foarte multe diferente, ambele oferind beneficii estetice si o durata similara de tratament.

 

Aparat dentar invizibil Incognito

Diferenta majora dintre acest dispozitiv medical si cele descrise mai sus este ca aparatul Incognito se monteaza pe fata inferioara a dintilor, ascuns vederii. Suprafata interioara a arcadei este mult mai mica decat cea exterioara, asadar bracketurile aparatului dentar invizibil trebuie sa fie mult mai mici decat cele obisnuite.

Aceste mini-bracketuri sunt confectionate folosind o tehnologie de ultima generatie care scaneaza suprafata interioara a arcadei si realizeaza un set de gutiere personalizate pentru fiecare pacient prin frezare computerizata.

Bineinteles, toata aceasta tehnologie implicata in fabricarea aparatelor dentare de acest tip se va traduce in costuri de tratament mai mari. Mai mult decat atat, medicul ortodont trebuie sa aiba o specializare suplimentara pentru a putea monta acest tip de aparat dentar, data fiind complexitatea operatiunii realizate pe partea interioara a arcadei.

Pentru mai multe detalii despre toate aparatele dentare de mai sus si tratamente ortodontice eficiente si personalizate, fa o programare la clinica stomatologica Dental Excellence! Vei avea acces la o echipa interdisciplinara de specialisti pregatiti sa gaseasca cea mai eficienta rezolvare a oricarei afectiuni stomatologice!

din aceeasi categorie