Acasă Economie Accelerarea producției de hidrogen încetinește în Germania

Accelerarea producției de hidrogen încetinește în Germania

de A

Creșterea economiei bazate pe hidrogen în Germania încetinește, chiar dacă evoluția pozitivă globală continuă. Acest lucru reiese din cel de-al treilea H2-Bilanz publicat de E.ON pe baza datelor furnizate de Institutul de Economie Energetică de la Universitatea din Köln (EWI). Capacitatea de producție de hidrogen planificată până în 2030 a crescut de la 8,1 gigawați în februarie 2023 la 8,7 gigawați în august 2023. Chiar dacă există încă o ușoară tendință de creștere aici, aceasta nu este nici pe departe la fel de intensă ca în intervalul iulie 2022-februarie 2023.

Obiectivul guvernului german în cadrul strategiei naționale privind hidrogenul este de a avea cel puțin 10 gigawați de capacitate de electroliză instalată în Germania până în 2030.

În ceea ce privește infrastructura de H2, numărul de conducte de hidrogen 100% aflate în operare în Germania a rămas aproape neschimbat. Există o evoluție clar pozitivă în ceea ce privește planurile pentru o rețea de hidrogen, a cărei lungime planificată aproape s-a dublat. În prezent, este planificată construirea a 5.708 kilometri de conducte de hidrogen până în 2035, față de doar 2.813 kilometri care au fost anunțați în luna februarie a acestui an. E.ON atribuie acest lucru faptului că, odată cu decizia de a crea o rețea centrală de hidrogen, construcția unei infrastructuri aferente a luat avânt în ultimele luni.

Pentru E.ON, acesta este un alt indiciu că existența unor cadre politice și de reglementare clare accelerează în mod direct dezvoltarea economiei bazate pe hidrogen. Cu toate acestea, în multe domenii, acestea nu sunt în prezent suficiente pentru a limita riscurile existente în materie de tehnologie, cerere și infrastructură și nici pentru a face competitive costurile de producție a hidrogenului verde, în special. Din acest motiv, E.ON a solicitat firmei de consultanță Frontier Economics să analizeze diverse opțiuni pentru accelerarea dezvoltării hidrogenului în Germania.

„Accelerarea este un lucru de care avem nevoie urgentă în ceea ce privește dezvoltarea hidrogenului în Germania. Discrepanța dintre proiectele planificate și deciziile finale de investiții este mult prea mare. Avem nevoie de instrumente care să intensifice și mai mult procesul de dezvoltare a utilizării hidrogenului. De aceea, noi, cei de la E.ON, am inițiat un studiu care identifică diverse opțiuni. În acest fel, dorim să oferim un impuls concret și să sprijinim factorii de decizie politici în crearea condițiilor-cadru necesare pentru succesul economiei bazate pe hidrogen”, spune Patrick Lammers, membru al Consiliului de Administrație al E.ON.

Noul studiu se concentrează pe cinci instrumente diferite. Deoarece cota de gaze verzi este un subiect tot mai des întâlnit pe agenda politică și întrucât UE impune deja cote de hidrogen în industrie și în sectorul transporturilor care trebuie respectate în statele membre, Frontier Economics a analizat minuțios acest instrument. Un argument în favoarea unei cote de gaze verzi este că aceasta poate fi implementată fără utilizarea de fonduri publice directe și permite creșterea planificată a gazelor verzi în mod sigur. O cotă de gaze verzi ar fi, de asemenea, un semnal politic concret pentru viitorul gazelor verzi ca o completare semnificativă a electrificării.

Cu toate acestea, studiul evidențiază și unele dezavantaje. De exemplu, cota de gaze verzi creează doar o certitudine relativă în ceea ce privește cantitatea de gaze verzi, deoarece se bazează pe vânzările totale de gaze. Acest lucru este valabil în special pentru hidrogenul verde. În plus, o cotă pentru entitățile obligate ar implica riscul de a nu putea achiziționa suficient hidrogen. În general, introducerea unei cote de gaze verzi – ca și alte instrumente – ar fi asociată cu costuri suplimentare. Din punctul de vedere al E.ON, instrumentul ar trebui, prin urmare, să fie utilizat inițial cu prudență, pentru a minimiza sarcinile și riscurile financiare și pentru a promova acceptarea acestuia.

Studiul arată că nu există o soluție universală pentru o creștere rapidă a consumului de hidrogen. Cu toate acestea, E.ON și Frontier Economics au reușit să identifice avantajele și dezavantajele diferitelor instrumente și modul în care acestea ar trebui concepute pentru a minimiza dezavantajele. Instrumentul cel mai potrivit depinde de premisele și de obiectivele politice specifice.

H2-Bilanz se publică semestrial. Abordarea științifică, bazată pe date, este menită să contribuie la asigurarea faptului că se fac ajustările corecte pentru o accelerare cu succes a utilizării hidrogenului. Analiza include planurile precise ale proiectelor până în 2030 și indicatori precum capacitatea de generare a hidrogenului verde, volumele de import, infrastructura și aplicații posibile

din aceeasi categorie