Liderii celor mai importante companii şi asociaţii din industria europeană a electricităţii, reuniţi în organizaţia Eurelectric, au anunţat, astăzi, adoptarea unei noi viziuni (vezi – Vision Declaration), care angajează sectorul în accelerarea tranziţiei spre o energie curată, asumându-şi rolul de lider în eforturile Europei de decarbonizare, potrivit Acordului de la Paris, se arată într-un comunicat de presă.
Liderii sectorului energetic s-au angajat să ia măsuri pentru a sprijini trecerea la o economie eficientă, care să favorizeze protecția mediului și să realizeze o combinație competitivă de mix energetic, neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, cu mult înainte de mijlocul secolului.
„Industria noastră vede o mare oportunitate în decarbonizarea progresivă și un viitor energetic european pe deplin durabil. Electricitatea joacă un rol tot mai important în realizarea acestei viziuni, iar Eurelectric va conduce această transformare. Anunțul de astăzi arată că, împreună, suntem hotărâți să accelerăm această tranziție spre o energie neutră din punct de vedere al carbonului, printr-o electrificare progresivă a consumului de energie al Europei, înainte de mijlocul secolului”, a declarat, în comunicat, Francesco Starace, președinte al Eurelectric și CEO al grupului italian Enel.
Prin noua viziune, sectorul își consolidează angajamentul de a investi în producția de energie curată şi alte soluții, care să permită tranziția și, mai ales, să contribuie la accelerarea reducerii emisiilor de CO2 şi în alte sectoare, prin utilizarea din ce în ce mai eficientă a energiei electrice curate.
„Electrificarea încălzirii, transportului și industriei reprezintă un lucru din care toată lumea iese în câştig. Acesta vine cu o eficiență mai mare și emisii reduse de CO2. Ar trebui să facem tot posibilul pentru a creşte electrificarea cu reglementări deştepte”, a declarat Magnus Hall, CEO al Vattenfall și vicepreședinte al Eurelectric.
Creșterea soluțiilor digitale și a tehnologiilor de generare descentralizate au reprezentat o etapă centrală în cadrul discuțiilor asupra noii viziuni. Se crede că acestea au un impact profund asupra organizării sectorului și relațiilor dintre companii și clienți, se mai arată în comunicat.
„Investițiile necesare în tehnologiile ecologice și cele de tranziție sunt uriașe.
Această declarație reflectă angajamentul nostru total de a investi în inovare, de a construi noi modele de afaceri și de a ne asigura că energia electrică continuă să creeze valoare în deceniile viitoare „, a spus Alistair Philips-Davies, CEO al SSE și vicepreședinte al Eurelectric.
Anunțul asupra noii viziuni urmează unui amplu proces de consultare, în care au fost angajați directorii de companii și reprezentanți ai industriei din întreaga Europă. Declarația finală a primit un sprijin unanim la adoptarea sa. Aceasta demonstrează angajamentul neclintit din partea sectorului energetic de a juca un rol cheie în trecerea la o societate durabilă, inteligentă și eficientă din punct de vedere energetic.
Secretarul general al Eurelectric, Kristian Ruby, și-a exprimat satisfacția că întregul sector sprijină viziunea, dar a subliniat, de asemenea, că realizarea acesteia va necesita eforturi colective suplimentare.
„Angajamentul și ambiția exprimate în această viziune sunt provocatoare, mai ales pentru regiunile care depind de carbon. Prin urmare, solicităm responsabililor politici să depună toate eforturile pentru a asigura o tranziție corectă și responsabilă, atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere geografic, și să ofere sprijinul necesar și de finanțare pentru a atenua orice impact socio-economic”, a spus Ruby.
În urma adoptării acestei noi viziuni, sectorul electricității europene va lansa mai multe proiecte în următorii ani, care vizează identificarea provocărilor și a oportunităților acestui proces accelerat de tranziție spre o energie curată. Uniunea Industriei de Energie Electrică, Eurelectric, este asociația sectorială, reprezentând interesele comune ale industriei de electricitate la nivel pan-european. Eurelectric reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro, care acoperă toate domeniile, de la generarea și piețele de energie electrică, la rețelele de distribuție şi consumatori, precum și probleme legate de mediu și durabilitate. Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie – IRE, încă de la înfiinţare (26 iunie 1926) a fost partenerul autorităţilor publice şi al industriei energetice în dezvoltarea şi promovarea sectorului energetic, precum şi în apărarea intereselor României în acest domeniu pe plan internaţional. IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric.