Acasă EconomieIndustrie Petrolul, la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

Petrolul, la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani

de A

Preţul petrolului a crescut vineri cu peste 1%, atingând cel mai ridicat nivel din ultimii patru, după ce sancţiunile Washingtonului împotriva Teheranului au afectat exporturile de ţiţei iranian, transmite Reuters.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna noiembrie a urcat vineri la 82,79 dolari, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2014. În trimestrul trei, cotaţia barilului de petrol Brent a crescut cu peste 4%.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna noiembrie a urcat cu 1,03 dolari, ajungând la 73,35 dolari, cel mai ridicat nivel din iulie, notează Agerpres.

Începând din 2016, Iranul a redevenit un important exportator mondial de petrol după suspendarea sancţiunilor internaţionale, ca urmare a acordului privind programul nuclear iranian, astfel că în luna aprilie 2018 Iranul a exportat peste 2,6 milioane barili de petrol pe zi. Conform acestor date, Iranul este al treilea mare exportator de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), după Arabia Saudită şi Irak.

Retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul presupune însă că Washingtonul va reintroduce sancţiuni împotriva Iranului în 4 noiembrie.

„Piaţa este în fierbere, deoarece data impunerii sancţiunilor se apropie. Furnizarea de ţiţei se va reduce”, a avertizat analistul Phil Flynn, de la Price Futures Group în Chicago.

Washingtonul cere cumpărătorilor de ţiţei iranian să-şi reducă importurile la zero pentru a forţa Teheranul să negocieze un nou acord nuclear şi să-şi reducă influenţa în Orientul Mijlociu.

Alte state membre OPEC şi-au majorat producţia în ultimele luni, dar stocurile la nivel global sunt în scădere, susţin analiştii.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Arabia Saudită şi alţi producători din afara cartelului au discutat o posibilă majorare a producţiei, de aproximativ 500.000 de barili pe zi (bpd).

În mai 2018, Iranul exporta 2,71 milioane bpd, aproape 3% din consumul global zilnic de ţiţei.

Richard Robinson, director la Ashburton Global Energy Fund, se aşteaptă ca preţul petrolului să crească în continuare.

„Credem că o combinaţie între reducerea furnizării, majorarea cererii, scăderea stocurilor pe plan global şi capacitatea redusă de depozitare va sprijini majorarea preţului la barilul de ţiţei, care ar putea depăşi 90 de dolari până la sfârşitul anului”.

 

 

din aceeasi categorie