25-08-2016 – A XXIII-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC
Influenţa noii Strategii energetice în finanţarea investiţiilor din domeniu
Pe 25 august 2016, la Hotelul Athenee Palace Hilton, va avea loc cea de-a XXVI-a ediţie a Conferinţelor FOCUS ENERGETIC. La eveniment şi-au anunţat participarea, ca vorbitori, Victor GRIGORESCU, ministrul Energiei, Corina POPESCU, secretar de stat în Ministerul Energiei, Emil CALOTĂ, vicepreşedinte ANRE, Sulfina BARBU, ex-ministru al Mediului, Lucica TARARA, director general în Ministerul Finanţelor Publice, Radu DUDĂU, coordonator al echipei de elaborare a Strategiei Energetice Naţionale, Martin ZMELIK, director general CEZ România, Marius GHICA, director Dezvoltare Corporativă KMG International, şi Petre STROE, director Energie MET România.
În cadrul manifestării se vor dezbate probleme legate de „Influenţa noii Strategii energetice în finanţarea investiţiilor din domeniu”.
De menţionat, puterea instalată în Sistemul Electroenergetic Naţional (SEN) este de circa de 22.000 MW, din care aproximativ 5.500 MW sunt capacităţi nou instalate, circa 4.700 MW fiind surse regenerabile de energie. Până în anul 2030, ar trebui înlocuite grupuri energetice clasice de aproximativ 8.000 MW, având în vedere durata normată de viaţă depăşită. Ceea ce înseamnă că totalul investiţiilor în capacităţi noi de producţie ce utilizează surse clasice de energie poate ajunge, până în anul 2030, la aproximativ 40 miliarde de euro.
Pe de altă parte, la COP 21, Uniunea Europeană s-a angajat ca, până în anul 2030, să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu 40% sub nivelul din 1990, iar sursele regenerabile de energie să reprezinte cel puțin 27% din consumul de electricitate. Producătorii de energie din surse regenerabile (care au investit circa 7 miliarde de euro în România) se confruntă, în prezent, cu situaţii extrem de dificile, din cauza schimbărilor legislative dese şi impredictibile, cu efecte dure asupra sectorului. Investitorii se plâng că, în curând, foarte mulţi vor intra în insolvenţă şi chiar în faliment, ceea ce ar putea avea efecte importante şi asupra sectorului bancar românesc, având în vedere că aproximativ jumătate din capacităţile regenerabile au fost realizate cu finanţări de la băncile de pe piaţa internă.
La noile investiţii în producerea energiei se adaugă cele pentru conformarea termocentralelor la normele de mediu, necesarul fiind estimat la aproximativ 2,5 miliarde de euro. Alte aproximativ 15 miliarde de euro ar trebuie investite în transportul şi distribuţia electricităţii şi gazelor naturale. De asemenea, sunt necesare investiţii de câteva miliarde de euro în majorarea capacităţii de interconectare a sistemului românesc de transport al energiei electrice şi gazelor naturale cu ţările din jur.
Alte sume extrem de importante se preconizează să fie investite în explorarea şi producţia de hidrocarburi, dar şi în rafinarea şi distribuţia de produse petroliere.
Un alt domeniu în care se pune problema investiţiilor este cel al eficienţei energetice, în special a clădirilor. Aceasta ar urma să se realizeze, în primul rând, prin instalarea de panouri solare şi prin izolarea termică a pereţilor exteriori.
Pe de altă parte, sistemele centralizate urbane de alimentare cu energie termică şi cogenerarea reprezintă în România subsectorul energetic cel mai deficitar, din cauza uzurii fizice şi morale a instalaţiilor şi echipamentelor, pierderilor energetice totale mari între sursă şi clădiri (de 35% – 77%), resurselor financiare insuficiente pentru exploatare, întreţinere, reabilitare şi modernizare şi, nu în ultimul rând, din cauza problemelor sociale complexe legate de suportabilitatea facturilor energetice. De remarcat, consumul mediu de energie din locuinţele din România este aproape dublu faţă de cel din Europa: 390 kWh/mp/ an, comparativ cu media europeană, de aproximativ 220 kWh/mp/an
Securitatea energetică, siguranţa în alimentarea cu electricitate şi gaze naturale a consumatorilor casnici şi industriali, competitivitatea piețelor și sustenabilitatea ecologică reprezintă obiectivele fundamentale ale noii Strategii Energetice Naţionale.
Monitorizare media
Catalog Focus Energetic 20-08-2016
Monitorizare media Focus Energetic 25.08.2016
Prezentare Focus Energetic 25.08.2016
Inregistrare audio Conferinta Focus Energetic
Galerie foto