Cea mai importantă concluzie a celei de-a XLI-a ediții a Conferințelor FOCUS ENERGETIC și a XII-a din ciclul celor dedicate pregătirilor de iarnă este aceea că suntem pregătiți pentru vreme rea.
Potrivit participanților la dezbaterea ”Provocările iernii 2024 – 2025 pentru sistemul energetic național” nu vor fi probleme în alimentarea cu gaze a României şi chiar a vecinilor, având în vedere nivelul de peste 3 miliarde mc de gaze înmagazinate în depozite, precum și al producției zilnice. Dacă va fi cazul, se va putea apela și la importuri, având în vedere interconectările existente. De asemenea, rezerva de apă în lacurile de acumulare este la un nivel satisfăcător, iar stocurile de cărbune sunt la un nivel adecvat. În plus, dacă va fi necesar, în special în vârfurile de consum de seară, România poate importa până la 3.000 MWh de energie electrică.
În ceea ce privește prețurile, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reiterat că schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie 2025, ceea ce înseamnă că prețurile la energie electrică și gaze naturale plătite de consumatorii casnici și industriali nu vor crește. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că Romsilva a vândut deja anul acesta aproape 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preţ mediu de 282 lei/mc, fără TVA, similar cu cel de anul trecut. În România sunt 3,5 milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn de foc.
Singura îngrijorare manifestată în timpul dezbaterilor s-a refeit la bani. Astfel, Claudiu Crețu, directorul general al ELCEN, a spus că datoria Termoenergetica la ELCEN este de un miliard de lei şi este nevoie ca Primăria Municipiului Bucureşti să se implice financiar să reducă din această datorie, astfel încât să nu fie sincope cu gazele, pe care producătorul de energie electrică și termică trebuie să le plătească.
De asemenea, furnizorii sunt îngrijorați pentru că sumele restante ale statului către ei, pentru decontarea sumelor cheltuite cu aplicarea schemei de plafonare compensare, se apropie de un an de zile. Toate acestea în condițiile în care statul, în anii 2022 și 2023, a încasat de la companiile energetice aproape 68 miliarde de lei, dar nu a decontat, în total, în anii 2021, 2022 și 2023, decât 26 miliarde lei.
PREZENTARI MEDIA
Catalog Focus Energetic – fisier ppt*
Estimari meteo – fisier pptx*
AFEER – fisier pdf*
Retele Electrice – G. Nicolaescu – conferinta Focus Energetic- pregatiri iarna – fisier pptx*
VIDEO
INREGISTRARE VIDEO CONFERINTA
GALERIE FOTO