Acasă Economie Ungaria ieftineşte curentul şi gazele

Ungaria ieftineşte curentul şi gazele

de GM

Ungaria va ieftini gazele naturale şi energia electrică livrate populaţiei cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2013, a anunţat şeful de cabinet al premierului ungar, Janos Lazar, transmite MTI, preluat de Agerpres.

Janos Lazar a precizat că decizia Guvernului este una definitivă şi că ea va viza aproximativ 3,8 milioane de familii. “Mai rămân de soluţionat doar câteva mici aspecte tehnice“, a declarat Lazar. Potrivit acestuia, în urma reducerii, fiecare familie va face economii anuale de aproximativ 100.000 de forinţi (350 de euro).

Oficialul ungar a mai indicat că reducerea va afecta doar companiile de distribuţie, care sunt toate companii multinaţionale occidentale. În plus, Executivul ungar lucrează, în prezent, la detaliile care să împiedice companiile energetice să transfere pierderile către consumatori.

Potrivit lui Janos Lazar, aproximativ 76% dintre cele patru milioane de gospodării ungare utilizează gaze naturale pentru încălzire şi, de aceea, reducerea preţului la gaze naturale va avea un impact şi asupra preţului serviciilor de termoficare. Lazar a subliniat că, în Germania, o familie cheltuie aproximativ 6% din salariul lunar pe utilităţi publice, în timp ce în Ungaria ponderea este de 20%.

Separat, Guvernul ungar a aprobat un acord, care prevede preluarea operaţiunilor din domeniul gazelor naturale pe care grupul german de utilităţi E.ON le are în Ungaria de către compania de stat Hungarian Electricity Works (MVM). Tranzacţia va creşte rolul Guvernului în aprovizionarea cu energie.

din aceeasi categorie

Comments are closed.