Acasă Stiri ExterneAsia Pacific Yuanul chinez este cea mai tranzacţionată valută din Rusia

Yuanul chinez este cea mai tranzacţionată valută din Rusia

de M G

Yuanul chinez a devansat dolarul american, devenind cea mai tranzacţionată valută din Rusia, la un an după ce invadarea Ucrainei a condus la introducerea mai multor pachete de sancţiuni occidentale împotriva Moscovei, transmite Bloomberg, preluat de Agerpres.

Potrivit datelor cu privire la tranzacţiile cu valută comunicate de Bursa de la Moscova, în luna februarie 2023, yuanul chinez a depăşit pentru prima dată dolarul american în funcţie de volumul lunar al tranzacţiilor. Înainte de invadarea Ucrainei volumul tranzacţiilor cu yuani chinez pe piaţa din Rusia era unul neglijabil.

Această modificare vine după ce introducerea unor sancţiuni suplimentare în acest an a afectat şi cele câteva bănci din Rusia care mai aveau capacitatea de a face transferuri transfrontaliere în dolari şi alte valute ale ţărilor catalogate drept „neprietenoase” de către Kremlin. Grupul bancar austriac Raiffeisen Bank International AG, ale cărui sucursale din Rusia rămân principalul canal pentru plăţi internaţionale din această ţară, se numără printre băncile care au fost supuse unor presiuni crescute din partea autorităţilor europene şi americane.

Sancţiunile care vizează sistemul financiar din Rusia au forţat Kremlinul şi companiile ruseşti să facă trecerea de la tranzacţiile în dolari şi euro la monedele ţărilor care au refuzat să se alăture oricăror restricţii, pentru schimburile lor comerciale externe.

La începutul acestui an, Ministerul de Finanţe de la Moscova a făcut trecerea de la dolari la yuani pentru operaţiunile sale de piaţă şi, de asemenea, a pus la punct o nouă structură pentru ca fondul naţional suveran să deţină 60% din active în yuani. La rândul său, Banca Centrală a Rusiei face repetate apeluri către companii şi cetăţeni să-şi transfere activele în ruble sau monede ale ţărilor „prietenoase”, pentru a evita riscul ca acestea să fie blocate sau îngheţate.

În pofida tuturor acestor măsuri, dolarul american a rămas cea mai populară valută de pe piaţa rusească, până acum, pierzând foarte rar poziţia de lider în defavoarea yuanului după volumul tranzacţiilor zilnice, arată datele analizate de Bloomberg.

„Acum sunt şi mai puţini dolari pe piaţă, în condiţiile în care veniturile Rusiei au scăzut odată cu reducerea preţului petrolului şi diminuarea exporturilor”, susţine Iskander Lutsko, analist la ITI London. În acelaşi timp, „importurile de materii prime din Rusia în China a crescut cu 29%, chiar dacă exporturile din China au stagnat”, a adăugat analistul.

din aceeasi categorie