Acasă MediuDezvoltare Durabila Vremuri grele pentru industria mobilei

Vremuri grele pentru industria mobilei

de L M

Industria mobilei trece prin cea mai dificilă perioadă din ultimii ani, a susținut preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Dumitru Blaga, la inaugurarea Târgului BIFE-SIM, de la Romexpo. Prețul exagerat al lemnului, lipsa lemnului de calitate, prețul la energie, dar și costurile cu forța de muncă au dus la declinul industriei, cu impact asupra finanțelor țării. Ministrul Mediului dă speranțe industriei de profil cu privire la aprovizionarea cu lemn de calitate și la timp din fondul forestier de stat; primul pas este întărirea dreptului de preempțiune prin noul Cod Silvic, aflat în dezbateri finale în Parlament.

„Deşi suntem o industrie de mare tradiţie şi nu ne-am blocat în trecut ci, dimpotrivă, am investit continuu în tehnologie şi în echipamente noi şi ne-am dezvoltat capacităţi de producţie la nivelul competitorilor noştri internaţionali, în ultimii opt ani ne-am confruntat cu mari provocări”, a declarat Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), la deschiderea celei de-a 32-a ediţii a Târgului BIFE-SIM, a industriei mobilei, echipamentelor şi accesoriilor.

„Din 2016 reclamăm creşterea continuă, nejustificată, a preţului la materia primă, respectiv la lemnul exploatabil de Romsilva, dar şi faptul că acesta este vândut nesortat pe clase de calitate, ceea ce ne aduce mari pierderi tehnologice. În 2022 am ieşit public şi am sesizat autorităţile că, pe lângă preţul lemnului, a crescut alarmant costul cu energia, ceea ce ne-a scăzut drastic competitivitatea pe pieţele internaţionale. Majorarea salariului minim, care a crescut cu 23%, ne-a impactat toate celelalte costuri cu forţa de muncă”, a spus Dumitru Blaga.

Industria mobilei este cunoscută ca fiind una dintre proincipalele domenii de export ale României, cu impact semnificativ asupra balanței comerciale a ţării.

„Anul trecut am scăzut la 1,23 miliarde euro, mai puţin cu 27,8%. Valoarea producţiei industriale a scăzut cu 35% în 2023, faţă de 2016. Numărul de salariaţi din industria mobilei a scăzut cu 19% în 2023 faţă de 2016. Cred că acestea sunt cifrele care trebuie să îngrijoreze cu adevărat statul român. Dacă nu aducem valută în ţară, statul român pierde, dacă nu producem şi nu plătim salarii, statul român pierde”, a mai afirmat Dumitru Blaga.

De aceea, preşedintele APMR a solicitat autorităţilor să declare industria mobilei drept ramură economică strategică a României, precizând că aceasta s-a adaptat cerinţelor pieţei internaţionale şi a ajuns să exporte 90% din producţie. „Suntem una dintre puţine industrii pe excedent ale României. Industria noastră a fost declarată în urmă cu şase ani povestea de succes a industriei româneşti, chiar de către Ministerul Economiei”, a mai spus preşedintele APMR. Ministrul Economiei, Radu Oprea, a fost și el prezent la deschiderea BIFE-SIM.

În 2023, industria mobilei a ocupat locul şase între sectoarele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. Statisticile internaţionale plasează România pe locul cinci în Europa şi pe locul 12 în lume la exportul de mobilă.

Atenție la lemnul de la Romsilva

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, prezent la deschiderea târgului, a fost destul de dur cu privire la politica economică derulată de Romsilva, regia care adminstrează pădurile statului, ce acoperă aproximati jumătate din fondul forestier național.

„Dacă în al 12-lea ceas, Regia Naţională a Pădurilor nu înţelege că trebuie să fie un partener al industriei, dincolo de această tentaţie de a vinde cât mai scump, s-ar putea ca statul român să aibă mult mai mult de pierdut pe orizontală, chiar dacă se bucură într-o primă fază că pune pe piaţă masă lemnoasă mai scumpă”, a spus Fechet.

Romsilva este acuzată că vinde lemnul la prețuri foarte mari, e drept, rezultate în urma unor licitații; în plus, nu pune pe piață produse care să corespundă criteriilor de prelucrare ale industriei de profil.

Cu toate aceste neajunsuri, Fechet consideră că, dincolo de toate greutăţile cu care se confruntă, industria mobilei din România „arată mai bine astăzi”. „Nu mă refer doar la mobila convenţională cu care suntem cu toţii, poate obişnuiţi, acea mobilă din lemn masiv, însă am văzut foarte multă inovare, am văzut foarte mult design extrem de îndrăzneţ şi cred că România poate deveni, fără îndoială, un jucător important şi din acest punct de vedere”, a arătat Fechet.

Ministrul a precizat că sunt demersuri pentru ca în noul Cod Silvic, aflat în ultima fază de dezbatere în Parlament, să fie stipulate măsuri de susținere a industriei mobilei, precum dreptul de preempțiune la achiziția de lemn din pădurile statului. În plus, sunt discuții cu „colegii de la AFM, poate şi cu Ministerul Energiei” privind posibilitatea unei finanţări pentru producerea în cogenerare a energiei electrice şi termice folosind resturi din producţia de mobilier şi nu numai, resturi de masă lemnoasă.

La această ediție a Târgului BIFE-SIM, sunt prezente 160 de companii ce prezintă colecţii de mobilier şi decoraţiuni în trend, accesorii inedite şi echipamente noi. Evenimentul este organizat de Romexpo în parteneriat cu Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) şi Camera de Comerţ şi Industrie din România (CCIR) şi are loc în perioada 19 – 22 septembrie 2024.

 

din aceeasi categorie