Acasă Economie Virgil Popescu: Sunt convins că vom trece iarna cu bine

Virgil Popescu: Sunt convins că vom trece iarna cu bine

de M G

”Avem o iarnă complicată nu din punct de vedere al situației meteorologice, ci din punct de vedere al turbulențelor atât din piața de gaze naturale, cât și din piața de energie electrică, dar pe care, cu toți actorii din piață, împreună, sunt convins, o vom trece cu bine”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, la cea de-a XXXVI-a ediție a Conferințelor FOCUS ENERGETIC, cu tema ”Provocăriule iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”.

Acesta a arătat că, din punct de vedere al stocurilor de gaze din depozitele de înmagazinare, de apă din lacurile de acumulare, precum și de cărbune, sistemul energetic național este pregătit pentru iarnă. Pe de altă parte, Virgil Popescu a evidențiat faptul că producția Romgaz a crescut anul acesta cu aproape 20%, în timp ce a OMV Petrom a scăzut, în opinia ministrului mai mult decât declinul natural. În acest contex, ministrul Energiei a anunțat că producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa din România. „Am vorbit cu premierul şi cu ministrul Finanţelor şi vom regla acest lucru, astfel încât preţul din România să fie drept referinţă, dar vreau bună credinţă de la producătorii români pentru stabilizarea producţiei şi creşterea ei”, a mai spus oficialul guvernamental.

Pe de altă parte, ministrul Energiei a declarat că săptămâna aceasta vor fi finalizate normele de aplicare a Legii 259/2021 privind compensarea şi plafonarea preţului la electricitate şi gaze. „Săptămâna aceasta vor fi gata normele, ca furnizorii să-şi poată modifica sistemele de facturare”, a spus ministrul.

Acesta a arătat că întreaga schemă de sprijin este estimată să aibă un impact de 3 miliarde de lei asupra bugetului de stat pentru această iarnă. „Calculul exact îl va face Ministerul de Finanţe”, a continuat Popescu, care a precizat că nu se poate estima cât va fi prețul energiei și gazelor la începutul anului viitor, pentru a ști care va fi efortul bugetar pentru compensare.

Potrivit Legii privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, preţul energiei este plafonat la maximum un leu între 1 noiembrie şi 31 martie 2022, plus o compensare de 29 de bani pentru cei care consumă până la 300 de kWh, plus o marjă de 10%. La gaze, compensarea va fi de 33% din preţul gazului-marfă din factură, iar preţul a fost plafonat la 0,25 de lei pe kWh.

Unii furnizori au amânat emiterea facturilor începând cu 1 noiembrie până la apariţia normelor de aplicare a legii.

Hidroelectrica ar putea deveni Furnizor de Ultimă Instanță

Ministrul Virgil Popescu a declarat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) ar trebui să revizuiască legislaţia privind desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă, astfel încât şi Hidroelectrică să poată oferi acest serviciu. Declarația a fost făcută în contextul în care Engie a anunţat că a cerut ANRE să renunţe la statutul de furnizor de ultimă instanţă.

„Nu văd motive ca un mare furnizor să iasă din piaţa de ultimă instanţă. Nu poţi sta într-o piaţă când lucrurile sunt calme, iar când e mai greu să ieşi din ultimă instanţă, care este o piaţă care preia clienţii când apare o problemă cu furnizorul lor”, a spus Popescu, în cadrul dezbaterii Focus Energetic.

El a arătat că ANRE ar trebui să revizuiască ordinul cu privire la desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă şi să elimine prevederea potrivit căreia aceştia trebuie să aibă un sediu fizic pe o rază de 50 de kilometri în jurul consumatorilor.

„N-ar mai trebui să fie o clauză obligatorie, în era digitală, pentru ca şi alţi furnizori să intre pe această piaţă. De exemplu, şi Hidroelectrica ar trebui să devină furnizor de ultimă instanţă”, a susţinut el.

Ministrul a mai spus că, în cazul în care ANRE nu se ocupă de acest lucru, va discuta cu colegii din Parlament să modifice legislaţia din sectorul energetic în acest sens.

Engie România a notificat Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) la sfârşitul lunii octombrie cu privire la renunţarea la statutul de furnizor de ultimă instanţă, începând cu data de 15 decembrie 2021.

Potrivit unui răspuns al companiei, decizia de renunţare a fost luată având în vedere evoluţia fără precedent a preţurilor la gazele naturale şi contextul de incertitudine generată de imposibilitatea de a previziona din timp preluarea clienţilor acestor furnizori şi de a asigura pentru aceştia cantităţile necesare de gaze. În decurs de doar două săptămâni, Engie România a preluat aproximativ 20.000 de clienţi din portofoliul a trei furnizori, care au renunţat la licenţa de furnizare de gaze naturale.

„Pe lângă efectele operaţionale generate de preluarea acestor clienţi, schema de sprijin recent intrată în vigoare creează dezechilibre financiare majore pentru companie. Mecanismul actual de plafonare prevăzut de Legea 259/2021 nu asigură recuperarea integrală a costurilor reale de achiziţie ale Engie România, deoarece este luat în considerare preţul mediu de achiziţie aplicabil în perioada 1 aprilie 2021 – 31 martie 2022 şi nu preţul de piaţă la care achiziţionăm gazele”, spun reprezentanţii companiei.

Aceştia arată că înţeleg contextul dificil actual şi doresc să aibă o abordare prudentă şi responsabilă, care să asigure continuitatea alimentării cu gaze naturale a portofoliului Engie România, de 1,9 milioane de clienţi.

În cadrul conferinței Focus Energetic, Claudiu Dumbrăveanu, director general în ANRE, a arătat că Autoritatea a modificat regulamentul de acordare a licenţelor, astfel încât furnizorii care solicită retragerea voluntară a licenţei trebuie mai întâi să rezolve problema clienţilor lor. Aceasta înseamnă că trebuie să-i notifice şi să le acorde timp să încheie contracte cu alţi furnizori. ANRE va aproba cererea de a renunţa la licenţă doar dacă este însoţită de dovada că toţi clienţii şi-au încheiat alte contracte.

din aceeasi categorie