Acasă MediuDezvoltare Durabila Vânzările de aparate de aer condiționat agravează încălzirea globală

Vânzările de aparate de aer condiționat agravează încălzirea globală

de GM

aer condUtilizarea aparatelor de aer condiționat ar putea înregistra o creștere explozivă în următoarele decenii, pe fondul majorării veniturilor în țările în curs de dezvoltare, fapt care va declanșa o cerere puternică pentru electricitate și o majorare a emisiilor de gaze cu efect de seră, ceea ce va alimenta încălzirea globală, susțin cercetătorii americani, transmite AFP.

Aparatele de aer condiționat ar urma să amelioreze calitatea vieții a peste trei miliarde de persoane care trăiesc în zone tropicale și subtropicale, precum India, Bangladesh, Brazilia, China, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan și Filipine. Însă, pentru a răspunde la această cerere de confort sporit, producția de electricitate și rețelele de distribuție vor trebui extinse în mod considerabil, ceea ce reprezintă „o provocare imensă”, susțin autorii acestui studiu publicat în jurnalul Academiei Naționale de Științe din SUA (NAS).

Având în vedere că o mare parte din energia electrică a lumii este produsă de centrale care funcționează pe bază de cărbune, o cerere mare pentru aparatele de aer condiționat va duce la creșterea cu miliarde de tone a emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă, potrivit Agerpres.

„Pe baza ipotezelor referitoare la creșterea veniturilor în aceste țări, modelul nostru arată că proporția gospodăriilor cu aparate de aer condiționat din aceste țări va urca de la 13%, în prezent, la peste 70% la sfârșitul secolului”, susține profesorul Lucas Davis de la Universitatea Berkeley, principalul autor al studiului.

Comparativ, aproape 90% din locuințele din SUA sunt dotate cu aparate de aer condiționat.

din aceeasi categorie