Vânzarea activelor CEZ România către Macquarie, finalizată în prima jumătate a anului viitor
noiembrie 30, 2020
Vânzarea activelor CEZ România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) s-ar putea finaliza în prima jumătate a anului viitor, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), a declarat, Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, în cadrul celei de-a XXXV-a ediții a Conferințelor FOCUS ENERGETIC.
„Aşa cum am informat pe toată lumea, pe 22 octombrie a fost semnat contractul şi acum suntem în procedura de obţinere a aprobării tranzacţiei de către autorităţi, respectiv de către autoritatea europeană de concurenţă, cu participarea autorităţii de concurenţă din România, şi aprobarea în CSAT”, a spus Safar.
El a menţionat că toate aceste proceduri se află în derulare. „Aşteptările realiste sunt pentru prima jumătate a anului viitor”, a adăugat oficialul CEZ.
CEZ Group a anunțat luna trecută că a aprobat vânzarea activelor sale din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). CEZ Group şi MIRA au ajuns la un acord de vânzare care priveşte toate cele 3 segmente de afaceri incluse în tranzacţie: distribuţia de energie electrică, furnizarea de energie şi portofoliul operaţional de energie regenerabilă, cu cel mai mare parc eolian onshore, de 600 MW, din Dobrogea, de la Fântânele – Cogealac. Cele 7 companii vizate de tranzacţie sunt Distribuţie Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power şi CEZ România. CEZ Group rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie (CEZ Trade) şi servicii energetice (High-Tech Clima), au anunțat cehii.
CEZ Grup este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distribuţie a energiei electrice Electrica Oltenia SA. După procesul de separare a activităţilor (unbundling) încheiat cu succes în anul 2007, Distribuţie Energie Oltenia (fostă CEZ Distribuţie) asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judeţe: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea.
CEZ Vânzare este principalul furnizor de energie electrică din sud-vestul României, dar şi furnizor de gaze naturale, cu un portofoliu de clienţi casnici şi industriali care depăşeşte 1,4 milioane de clienţi.
Grupul CEZ deţine în România şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, în zona Dobrogea, la Fântânele, Cogealac şi Grădina. Parcul Eolian a însemnat o investiţie de 1,1 miliarde de euro şi conţine 240 de turbine eoliene cu o putere totală instalată de 600 MW. Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ a fost pusă în funcţiune la sfârşitul anului 2012.
Totodată, începând cu anul 2011, Grupul CEZ în România are în portofoliu sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş-Severin, format din patru microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Văliug şi Secu. Grupul CEZ a investit în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei, capacitatea de producţie ridicându-se de la 18MW la circa 22 MW după finalizarea procesului de modernizare.
MIRA este cel mai mare administrator de infrastructură din lume și este parte a Macquarie Group, o companie australiană de top 10 din punct de vedere al capitalizării de piaţă. În prezent, portofoliul său de investiţii cuprinde 12,4 GW de capacităţi de energie regenerabilă şi reţele de distribuţie a energiei electrice în Australia, Austria, Finlanda, Spania şi Statele Unite ale Americii.