Acasă Stiri Interne Un viscol, sute de mii de oameni „în beznă”

Un viscol, sute de mii de oameni „în beznă”

de M G

Circa 216.000 de consumatori din zonele afectate de condiţiile meteo nefavorabile nu erau alimentaţi cu energie electrică duminică, la ora 18:00, conform ultimei raportări a operatorilor de distribuţie implicaţi în remedierea situaţiei, informează Ministerul Energiei.

În comunicat se precizează că ministrul de resort, Anton Anton, a solicitat, ca urmare a fenomenelor meteo înregistrate în ţară, pe fondul codurilor galben şi portocaliu de ninsori şi de viscol, activarea, în cadrul autorităţii, a celulei de coordonare a domeniului de furnizare şi distribuţie a energiei electrice.

„Astfel, echipa ministerului, condusă de secretarul de stat Andrei Maioreanu, a coordonat şi supravegheat acţiunile operatorilor de distribuţie pentru reconectarea la reţea a consumatorilor afectaţi de căderile masive de zăpadă. Precizăm că cele mai mari probleme în ţară au fost înregistrate în judeţele Timiş, Arad, Buzău, Gorj, Satu Mare, Maramureş şi Bihor”, se menţionează în comunicat.

Potrivit Ministerului Energiei (ME), vârful de consumatori rămaşi fără curent electric în urma fenomenelor meteo severe a fost înregistrat duminică, în jurul orei 13:00, cu un total de 289.412 de consumatori afectaţi. Dintre aceştia, cei mai mulţi au fost din judeţele Timiş (67.994), Arad (38.386), Bihor (28.300), Maramureş (17.000), Satu Mare (12.317) şi Buzău (9.405).

În acest context, Ministerul Energiei a solicitat operatorilor de distribuţie suplimentarea masivă a echipelor operative de intervenţie, în special în zonele cu cele mai multe cazuri de deconectare. Astfel, ca urmare a solicitării ME, numărul echipelor de intervenţie rapidă a crescut de la 173 (ora 13:00) la 270 de echipe în teren.

Conform ultimei raportări (de la ora 18:00) situaţia în judeţele cele mai afectate se prezenta astfel: în judeţul Buzău toţi consumatorii au fost reconectaţi la reţea, în timp ce în judeţul Timiş au fost reconectaţi aproximativ 16.000 de consumatori, iar în judeţul Arad problemele au fost remediate pentru un număr de peste 17.000 de consumatori.

Echipele au rămas în teren şi pe parcursul nopţii pentru a restabili situaţia. În Banat acţionau 90 de echipe, dintre care aproximativ 30 erau concentrate în judeţul Timiş.

„Precizăm că Ministerul Energiei va supraveghea întreaga acţiune a operatorilor de distribuţie până când situaţia va reveni la normal, peste tot în ţară. Totodată, precizăm că, potrivit estimării operatorilor de distribuţie, majoritatea consumatorilor încă afectaţi de întreruperea curentului electric va fi reconectată până la finalul zilei de mâine”, se mai arată în comunicat.

Sute de localităţi fără curent electric

Condiţiile meteo extreme au afectat duminică instalaţiile electrice din judeţele aflate sub incidenţa Codurilor portocaliu şi galben de ninsori şi viscol, iar sute de localităţi au rămas fără curent.

Astfel, în aria de acoperire a Societăţii de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord au fost afectate parţial instalaţiile din judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş. În multe dintre situaţii, liniile electrice au fost afectate de vegetaţia ruptă sub greutatea zăpezii sau din cauza viscolului, conform unui comunicat al societăţii.

În judeţul Bihor, au fost mobilizate 30 de echipe de intervenţie. Copacii încărcaţi de zăpadă, care au căzut peste liniile electrice, au produs numeroase avarii în instalaţii, astfel că, la ora 17:45, mai erau nealimentate parţial cu energie electrică peste 50 de localităţi.

În judeţul Satu Mare, 11 echipe de intervenţie lucrează la remedierea defecţiunilor apărute în 48 de localităţi şi pentru realimentarea consumatorilor, iar în judeţul Sălaj majoritatea consumatorilor erau realimentaţi la ora 17:45. Echipele SDEE Transilvania Nord – Sucursala Zalău lucrau la restabilirea alimentării cu energie electrică a 1.700 de consumatori.

Şi în judeţul Maramureş, condiţiile meteo extreme din zona de munte au dus la ruperea copacilor peste liniile electrice, astfel încât la ora menţionată erau afectate parţial 6 linii de medie tensiune şi 18 localităţi. În teren se aflau 17 echipe de intervenţie.

„Intervenţiile echipelor SDEE Transilvania Nord vor continua până la alimentarea integrală a tuturor zonelor afectate, dar, în anumite situaţii, sunt îngreunate de accesul dificil cauzat fie de condiţiile meteo încă nefavorabile, fie de vegetaţia ruptă şi căzută peste liniile de înaltă sau de medie tensiune”, se menţionează în comunicat.

Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Transilvania Sud anunţa, la rândul său, că, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, s-au produs avarii în instalaţiile electrice ale societăţii din judeţul Alba, unde s-a intervenit cu 7 echipe care, după efectuarea manevrelor şi îndepărtarea vegetaţiei căzute pe cele 2 linii electrice aeriene, au reuşit realimentarea tuturor consumatorilor la ora 15:23.

Pe de altă parte, E-Distribuţie Banat anunţa, la ora 16:00, că, din cauza condiţiilor meteo deosebite, au fost afectate reţelele electrice din raza de activitate a societăţii, printre cauzele care au dus la această situaţie numărându-se copaci rupţi sub greutatea zăpezii depuse, căzuţi peste liniile de înaltă şi medie tensiune, izolatori sparţi, conductoare contorsionate. La nivelul E-Distribuţie Banat, începând cu ora 8:00, a fost declarată stare de criză, conform procedurilor interne aflate în vigoare.

Potrivit unui comunicat al companiei, la ora 16:00, în regiunea Banat, erau nefuncţionale 8 linii electrice de înaltă tensiune: L110 kV Lugoj-Făget, L110 kV Iaz-Nădrag, L110 kV Bocşa-Câlnic, L110 kV Reşiţa-ICMR (circuit 2), L110 kV Timişoara-Buziaş, L110 kV Vârfuri-Sebiş, L110Kv Iaz-Oţelu Roşu, L110 Lipova-CFR Vărădia. Totodată erau nefuncţionale staţiile de transformare 110kV/MT Lugoj, Făget, Nădrag, IURT Lugoj, CFR Lugoj (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune), Sebiş (preluat consumul pe alte linii de medie tensiune).

În judeţul Timiş erau nealimentate 57 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 62 de localităţi, în judeţul Caraş Severin erau nealimentate 38 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 52 de localităţi, în judeţul Arad erau nealimentate 25 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 46 de localităţi şi în judeţul Hunedoara erau nealimentate 26 de linii electrice aeriene de medie tensiune parţial, fiind afectate 36 de localităţi.

„În teren se află 91 de echipe de intervenţie ale E-Distribuţie Banat şi ale contractorilor care intervin de sâmbătă şi vor continua să lucreze pentru restabilirea în cel mai scurt timp posibil a alimentării cu energie electrică a consumatorilor. Totodată au fost mobilizate echipe din zonele Muntenia şi Dobrogea pentru a veni în sprijinul colegilor din Banat. Intervenţiile sunt îngreunate de condiţiile meteo severe, de circulaţia rutieră dificilă şi de necesitatea îndepărtării crengilor şi a copacilor rupţi. Colaborăm cu autorităţile locale, cu care păstrăm un contact permanent şi care sprijină intervenţia echipelor E-Distribuţie”, se precizează în comunicat.

Şi SDEE Muntenia Nord anunţa la ora 18:00 că au fost remediate toate deranjamentele apărute ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile.

din aceeasi categorie