Acasă Stiri ExterneEuropa Un român în conducerea Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare

Un român în conducerea Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare

de M G

Răzvan NICOLESCU
foto: Ion Curelariu

Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei și fost președinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), a fost numit în Consiliul Director al Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT). Este pentru prima dată când un român ajunge în forul de conducere a acestei instituţii europene, acesta fiind rezultatul final al unui complex proces de recrutare derulat de un panel independent de experţi.

Funcţia de membru în board-ul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT) nu este una politică şi nici o poziţie ce revenea României, ci a fost câştigată prin concurs, a scris, pe Facebook, Răzvan Nicolescu.

EIT a anunţat, la începutul săptămânii, numirea de către Comisia Europeană a patru noi membri în Consiliul Director, respectiv Răzvan Nicolescu (fost ministru al Energiei), Jan Figel (fost comisar european şi vicepremier slovac), Janis Grevins (profesor universitar) şi Nora Khaldi (CEO al unei companii de biotech). Mandatul noilor membri ai Consiliului Director este de patru ani.

„Mulţumesc Comisiei Europene pentru numirea în bordul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT), una dintre cele mai dinamice şi avangardiste instituţii ale Uniunii Europene. Numirea este rezultatul final al unui complex proces de selecţie despre care am aflat din revista ‘The Economist’. Nu este o numire politică şi nici o funcţie ce revenea României, ci este o poziţie pe care un român a câştigat-o prin concurs, intrând în competiţie cu mulţi alţi europeni. Din acest motiv va încurajez să credeţi în şansele voastre pentru ca visele pe care le aveţi să devină realitate. În ceea ce mă priveşte, nu poate fi ceva mai frumos decât să fiu în prima linie a unei mari organizaţii europene ce îşi propune să contribuie la schimbarea în bine a omenirii”, a arătat Nicolescu.

Potrivit acestuia, combaterea schimbărilor climatice, energia curată şi mobilitatea urbană se află între priorităţile EIT.

„Ca şi în perioada (2010-2016) în care am fost la conducerea unei alte instituţii europene (Agenţia Europeană pentru Cooperarea Autorităţilor de Reglementare în Energie) voi face tot ce pot pentru succesul EIT (#EITCommunity). Îmi voi derula activitatea de la Bucureşti, urmând să mă deplasez la sediul EIT atunci când va fi nevoie”, a continuat reprezentantul instituţiei.

El s-a arătat preocupat de faptul că, pe exerciţiul financiar trecut, România a accesat doar 1,8 milioane euro din cele 2,4 miliarde administrate de EIT, ocupând, de departe, ultimul loc între ţările UE.

„Pentru ţara care a dat lumii, de curând, UiPath este foarte puţin. Sper ca numirea mea să fie un impuls pentru universităţi, institute de cercetare, startup-uri şi firme româneşti să urmărească şi să beneficieze de finanţările EIT care vor creşte în anii următori dar şi de apartenenţa la cea mai mare reţea de inovare din Europa”, a mai spus Nicolescu.

Forul de conducere al EIT stabileşte direcţiile strategice de acţiune ale instituţiei UE, fiind compus din profesionişti cu experienţă din domeniile inovării, tehnologiei şi mediului de afaceri. Schimbările climatice, energia curată şi mobilitatea urbană sunt printre cele mai importante domenii de activitate ale EIT.

Instituţia europeană, care gestionează politica europeană în domeniul inovării, are un buget de aproximativ 4 miliarde de euro pentru următorii cinci ani.

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a salutat, pe Twitter, nominalizarea lui Răzvan Nicolescu în forul de conducere a EIT.

Nicolescu este unul dintre cei mai cunoscuţi experţi români în domeniul energetic, inclusiv pe plan internaţional. El a fost preşedintele Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER) între 2014 şi 2016, membru al Consiliului de Administraţie ACER (2010-2016) şi ministru al Energiei în 2014, fără a fi membru al vreunui partid politic, iar în perioada 2006 – 2008 a fost reprezentantul României la Uniunea Europeană pe probleme de energie. În luna aprilie a acestui an, Comisia Europeana l-a invitat să facă parte, timp de un an, din rândul Ambasadorilor Pactului Climatic European.

din aceeasi categorie