Acasă MediuDezvoltare Durabila Un producător de apă dă statul român în judecată

Un producător de apă dă statul român în judecată

de A

apa mineralaFirma Aqua Queen SRL, una dintre societățile producătoare de apă îmbuteliată, al cărei nume a apărut în luna martie a acestui an pe lista neagră a ANPC a produselor care nu respectă normele microbiologice legale, anunţă că va acționa în judecată statul român şi că va cere daune în valoare totală de un milion de euro, pentru presupuse prejudicii de imagine.

Aqua Queen SRL îmbuteliază apă minerală sub marca Aqua Queen.

„Ca urmare a celor întâmplate și a prejudiciilor de imagine suferite prin apariția știrilor din mass-media, societatea Aqua Queen SRL a decis acționarea în instanță a următoarelor instituții: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest și Regiunea Sud-Muntenia, precum și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Reprezentanții Aqua Queen solicită repararea prejudiciilor – afectarea imaginii publice, pierderea clientelei și rezilierea contractelor de furnizare încheiate cu lanțurile de supermarket-uri – cauzate de comunicările transmise de ANPC, în baza seriei de controale efectuate la începutul anului”, se arată într-un comuncat transmis vineri de companie.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a întreprins mai multe controale la începutul lunii martie, în urma cărora a descoperit o problemă gravă la apa de băut vândută în supermarket-urile și hypermarket-urile din Bucureşti. Mai multe sortimente de apă plată de masă şi de izvor, produse de cinci societăți comerciale din România, aveau indicatori microbiologici depăşiţi şi de mii de ori, potrivit comunicatului de presă al ANPC.

Inspectorii ANPC au aplicat în luna martie amenzi contravenţionale în valoare de 50.000 de lei pentru abateri de la limitele microbiologice în cazul a 5 tipuri de apă de masă şi apă de izvor îmbuteliată, comercializate în unele reţele comerciale din Bucureşti.

Pe lista mărcilor de apă declarate neconforme se află sortimentele: Winny – apă izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Aro – apă de masă necarbogazoasă îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri, Calipso – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 6 litri, Izvorul Zânelor – apă de izvor plată îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 2 litri şi Aqua Queen – apă de izvor îmbuteliată în PET-uri cu capacitatea de 5 litri.

„Ulterior publicării rezultatelor acestor controale, Aqua Queen SRL a solicitat efectuarea unor analize complexe, iar rezultatele obținute au dovedit clar că produsele pe care  le comercializează conțin valori determinate care se află în limita sau sub limita de detecție stabilită prin lege”, precizează Aqua Queen SRL în comunicat.

De asemenea, a ieșit la iveală faptul că laboratorul desemnat de ANPC să efectueze analizele nu deținea acreditare, iar activitatea acestuia a fost ulterior suspendată.

Aqua Queen SRL a publicat, apoi, dreptul la replică, în mai multe publicații de notorietate, prin care a informat populația că produsele sale nu pun în pericol sănătatea consumatorilor și chiar a făcut public buletinul de analiză a apei.

Potrivit datelor publicate pe site-ul Aqua Queen, compania susţine că apa pe care o îmbuteliază provine din sursa omologată F1 Frăţeşti, fără a se preciza judeţul. În 2014, în urma unui control, ANPC sesiza că a decoperit în judeţul Ilfov ape îmbuteliate având indicată ca sursă F1,F2,F3 Frăţeşti sub patru denumiri comerciale diferite.

Conform Facultăţii de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii Bucureşti, „stratele de Frăţeşti” este denumirea dată unui orizont de pietrişuri şi nisipuri.

De asemenea, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor consideră că Frăţeşti este denumirea unui acvifer de adâncime şi de mare extindere, cu o suprafaţă de circa 6.500 de kilometri pătraţi.

Inspectorii ANPC susţin că, din această cauză, s-a ajuns ca ape de izvor cu diferite denumiri comerciale să aibă indicată aceeaşi sursă, „fapt ce contravine prevederilor legale”.

din aceeasi categorie