Acasă MediuDezvoltare Durabila UE poluează cu măsură

UE poluează cu măsură

de L M

foto co2Estimările preliminare arată că emisiile de gaze cu efect de seră la nivelul Uniunii Europene în 2015 au fost cu 22% mai mici decât nivelurile din 1990, în ciuda unei creșteri ușoare în comparație cu 2014, potrivit unor noi rapoarte ale Agenției Europene de Mediu (AEM), publicat marți. România se încadrează în trend și înregistrează o majorare ușoară a emisiilor, dar în limite. Rapoartele confirmă faptul că UE este pe cale de a îndeplini obiectivul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) stabilit pentru anul 2020.

Cele două rapoarte ale AEM, „Tendințele și estimările în Europa 2016: urmărirea progresului în atingerea obiectivelor privind clima și energia din Europa” și „Inventarul de gaze cu efect de seră alUE: estimarea emisiilor GES pentru 2015 cuprinde evaluările progresului Uniunii Europene și ale statelor membre privind atingerea țintelor de reducere a emisiilor GES, se arată într-un comunicat de presă al Agenției.

Printre obiectivele UE pentru anul 2020 se numără reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 20% față de nivelurile din 1990. Rapoartele AEM arată că emisiile din UE în anii 2014 și 2015 au fost reduse cu mai mult de 20% față de nivelurile din 1990, precizează comunicatul.

Pe de altă parte, estimările preliminare ale specialiștilor AEM arată o creștere cu 0,7% a emisiilor pentru anul 2015; acest rezultat vine după o reducere cu 4% în 2014, dar acest lucru este pus pe seama iernii deosebit de calde. „Emisiile din industriile ce se supun sistemului de comercializare a emisiilor (ETS) au continuat să scadă în 2015. Pe de altă parte, emisiile care nu sunt incluse în ETS a crescut (n.r. – agricultură, transporturi, sectorul rezidențial). În special, emisiile din transporturi au crescut pentru al doilea an consecutiv”, precizează documentul.

„Raportul din acest an arată că, în ciuda creșterii emisiilor 2015, UE rămâne pe drumul spre obiectivele sale climatice pentru anul 2020. Acest progres constituie o bază solidă pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris, care tocmai a intrat în vigoare. Cu toate acestea, realizarea unor obiective mai ambițioase pe termen lung pentru 2030 și 2050 vor necesita mai multe schimbări radicale și o tranziție către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon”, a declarat Hans Bruyninckx, directorul executiv al AEM.

Ținte atinse

„Cele mai recente proiecții naționale disponibile din statele membre ale UE indică faptul că, până în 2020, emisiile de gaze cu efect de seră ale UE vor fi mai mici decât imitele stabilite pentru 2020. Cu toate acestea, progresul statelor membre în mod individual față de obiectivele individuale este mai nuanțat. Aceste obiective acoperă emisiile din sectoarele care nu sunt incluse în EU ETS. În 2014, toate statele membre, cu excepția Maltei, și-au îndeplinit obiectivele anuale. Estimările indică o situație similară și în 2015”, se arată în document.

Potrivit AEM, 23 de state membre își vor atinge țintele de reducere a emisiilor GES, în 2020, aplicându-se actualul set de politici și măsuri în vigoare. Restul de cinci state membre Austria, Belgia, Danemarca, Irlanda și Luxemburg, va trebui să pună în aplicare măsuri suplimentare pentru a-și atinge obiectivele. Statele membre pot utiliza, de asemenea, mecanisme de flexibilitate, care să le permită să transfere credite de emisii de la un an la altul sau între statele membre”, atrage atenția comunicatul.

Astfel, nivelul emisiilor GES, in perioada 1990-2015, în UE, s-au redus cu 23,9%; în România, emisiile s-au redus cu 55,4% în 2015 față de anul 1990, fiind devansată de cele trăi țări baltice. În schimb, nivelul emisiilor GES din România a crescut cu 2,5% în 2015 față de 2014; la nivelul UE, reducerea a fost de 0,7%.

Premise solide

În timp ce previziunile din statele membre ale UE arată scăderi suplimentare ale emisiilor de gaze cu efect de seră după 2020, ritmul acestor reduceri va încetini, susține documentul. Proiecțiile actualizate arată că reducerile planificate vor aduce emisiile din UE între 26% și 29% față de nivelurile din 1990 până în 2030, ceea ce asigură premisele de reducere cu 40% până în 2030. La emiterea acestor previziuni nu au fost luate în calcul reforma sistemului UE de comercializare a emisiilor și propunerile de politică în domeniu.

„Aceste propuneri includ noi obiective anuale obligatorii privind emisiile de gaze cu efect de seră pentru statele membre din 2021-2030: o strategie europeană de reducere a emisiilor din sectorul transporturilor și propuneri suplimentare privind eficiența energetică”, completează comunicatul.

din aceeasi categorie