Uciderea unui urs excepțional în Covasna de către un prinț austriac a inflamat opinia publică națională și nu numai. Totul ar fi fost trecut sub tăcere dacă Agent Green nu ar fi dezvăluit vânătoarea pornită de la nevoia localnicilor din Covasna de a scăpa de o ursoaică nărăvașă, care făcute ceva pagube în vara anului trecut. Problema a trezit multe semne de întrebare, iar ministrul Mediului a anunțat anchetă. Chiar două. E de așteptat ca situația să capete și alte valențe, pentru că, pe lângă „confuzia” de a vâna un ditamai ursul în locul unei ursoaice cu pui, mai rămâne de elucidat și felul în care prințul austriac a ajuns să vâneze un animal protejat prin lege, într-o arie naturală protejată, în plină perioadă de restricții din cauza COVID-19.
Un urs uriaș, botezat Arthur, a fost împușcat de un prinț austriac la Ojdula, Covasna, într-o arie naturală protejată, au anunțat două organizații neguvernamentale Agent Green și Verein Gegen Tierfabriken (VGT din Austria).
Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna, susține comunicatul ONG-urilor. „Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta. Habitatul său era aria protejată Natura 2000 Oituz-Ojdula ROSCI0130”, arată comunicatul.
„Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, a spus Gabriel Paun, președintele Agent Green.
Problema a plecat de stricăciunile pe care le-a făcut o ursoaică și puii ei în vara anului trecut unor locuitori din Ojdula, județul Covasna. În prezent, în România nu este permisă vânătoarea de urși, care sunt animale strict protejate; singura situație în care urșii pot fi vânați este atunci când devin pericol pentru populație și gospodării și atunci numai cu aprobare de la Ministerul Mediului. Așa a ajuns și Arthur în bătaia puștii prințului austriac.
Controalele de la Mediu
„Ceea ce s-a întâmplat în judeţul Covasna face obiectul unei anchete. S-au demarat două anchete paralele. O anchetă este derulată de Garda Naţională de Mediu, respectiv a doua de Garda Forestieră. Vorbim de două anchete paralele, pentru că respectarea legislaţiei, pe de o parte, pentru speciile CITES trebuie verificată de Garda de Mediu. În acelaşi timp, avem de-a face cu folosirea armelor de vânătoare şi în cazul acesta Garda Forestieră este instituţia abilitată să facă verificările şi controalele. Cele două anchete sunt în curs. Nu doresc să mă antepronunţ şi nu doresc să influenţez în niciun fel aceste anchete, de aceea nu mă voi pronunţa cu privire la documente care sunt în momentul de faţă în verificare de către cele două entităţi”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului, miercuri, într-o declarație de presă. De altfel, Ministerul Mediului și ministrul Mediului au fost în centrul atenției, pentru că derogarea pentru vânarea ursului a fost semnată chiar de Barna. Ministrul a ținut să precizeze că derogarea sa a venit în urma unor documentări solide și pentru o ursoaică, nicidecum pentru un urs mascul.
„Ceea ce trebuie stabilit în această anchetă foarte clar este dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operaţiunii de extragere şi în acelaşi timp trebuie clarificat, fără dubiu, dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere. Sunt extrem de importante aceste aspecte. Este regretabil că unii dintre colegii mei se antepronunţă în perioada de anchetă. Eu aştept, deşi unele dintre informaţii sunt probabil la dispoziţia Gărzii Forestiere sau Gărzii de Mediu, eu aştept să primesc raportul oficial. În momentul în care vom avea acest raport vom prezenta concluziile anchetei”, a spus ministrul.
Singurele precizări făcute de demnitar au vizat modificarea legislației privind derogările de la lege, pentru ca atunci când situația o impune și altă soluție nu există urșii să poată fi vânați.
„Trebuie să revedem şi să reanalizăm perioada de valabilitate a acestor derogări. Această valabilitate a fost la un moment dat de până la sfârşitul anului calendaristic, după aceea s-a redus la 60 de zile. Eu am propus deja, colegii mei în noile reglementări pregătesc reducerea şi mai drastică a acestor valabilităţi, astfel încât, în cazul în care în câteva zile, în câteva săptămâni, nu se identifica acel urs care a provocat pagube sau care a atacat oameni şi nu se poate face extragerea să-şi piardă valabilitatea acest document şi eventual să fie refăcute documentaţiile”, a completat ministrul Mediului.