Acasă Inedit Turcii exportă telenovele “la greu”

Turcii exportă telenovele “la greu”

de M G

solimanIndustria serialelor de televiziune din Turcia, care, în ultimii ani, a câştigat fani în întreaga lume, a înregistrat anul trecut exporturi de 250 milioane de dolari, în creştere faţă de 200 milioane de dolari în 2014, au declarat reprezentanţii acestui sector pentru agenţia Anatolia, preluată de Agerpres.

Besir Tatli, directorul casei de producţie Calinos Holding, a estimat că anual în Turcia sunt produse 70 de noi seriale. “Aproximativ jumătate dintre ele au succes pe piaţa internă şi continuă să fie difuzate. Aproximativ 10-15% din ele ajung să fie exportate peste hotare”, a declarat Besir Tatli, adăugând că exporturile anuale de seriale de televiziune ar urma să treacă de 300 de milioane de dolari în 2016.

Potrivit datelor oficiale, serialele turceşti se vindeau anterior pentru o sumă cuprinsă între 35 şi 50 de dolari per episod, însă în prezent preţurile variază între 500 şi 200.000 de dolari per episod. Cel mai mare succes îl înregistrează un serial bazat pe viaţa celebrului sultan Soliman Magnificul. Deşi acuzat de unii că distorsionează istoria, serialul s-a dovedit a fi unul popular atât în Turcia, cât şi pe piaţa internaţională, fiind difuzat în 43 de ţări şi fiind urmărit de peste 200 de milioane de persoane.

Printre ţările unde serialele turceşti sunt difuzate se numără: Argentina, Bolivia, Germania, Albania, Austria, Azerbaidjan, Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Bosnia Herţegovina, Bulgaria, Algeria, Cehia, Indonezia, China, Estonia, Moroc, Georgia, Croaţia, Irak, Iran, Suedia, Elveţia, Qatar, Kazahstan, Coreea de Sud, Kosovo, Kuweit, Uzbekistan, Libia, Lituania, Liban, Hungaria, Macedonia, Malaezia, Egipt, Pakistan, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Siria, Thailanda, Taiwan şi Grecia.

Se estimează că serialele turceşti de televiziune au o audienţă de peste 400 de milioane de telespectatori la nivel mondial, iar sectorul şi-a fixat noi pieţe de expansiune, printre care America Latină şi ţările scandinave. Indonezia, Malaezia, India şi China se numără şi ele pe radarele companiilor de distribuţie.

din aceeasi categorie