Acasă Economie Transilvania va avea termocentrală nouă

Transilvania va avea termocentrală nouă

de M G

termo rovinari“Asocierea Duro Felguera – Romelectro reiterează, la rândul ei, comunicatul făcut de SNGN Romgaz SA privind construirea grupurilor energetice ce utilizează gazele naturale la termocentrala Luduş – Iernut (judeţul Mureş), cel mai nou şi performant producător de energie electrică din Transilvania”, se arată într-un comunicat de presă al Grupului Romelectro. De menţionat, Transilvania este cea mai săracă zonă a ţării în ceea ce priveşte generarea de energie electrică. Cu excepţia termocentralelor de la Paroşeni, Mintia – Deva şi Iernut, în Transilvania nu mai sunt alţi mari producători de electricitate. Dar, dintr-o capacitate instalată iniţial de aproape 2.000 MW (1.225 MW în prezent), la Mintia şi Paroşeni mai rămân, în urma programului de restructurare a Complexului Energetic Hunedoara, doar 400 MW, un grup de 150 MW la Paroşeni (retehnologizat în anul 2006) şi un altul, de 235 MW, la Mintia (retehnologizat în anul 2009). Astfel, noua termocentrală de la Luduş – Iernut va dubla capacitatea de generare a energiei electrice în Transilvania, în grupuri energetice performante.

Reamintim, consorţiul a câştigat licitaţia internaţională privind executarea la cheie a proiectului ˮDezvoltarea Centralei Termoelectrice (CTE) Iernut prin construcţia unei centrale termoelectrice noi, cu ciclu combinat cu turbine cu gazeˮ.

“Suntem bucuroşi că reușim să fim parte a unui amplu proiect în domeniul energetic, probabil cel mai important în producerea energiei derulat de o companie de stat în ultimii 10 ani. Demonstrăm, încă o dată, că firmele românești au capacitatea de a se implica în programe complexe, cu participare internațională, unde își pot valorifica nivelul ridicat de expertiză şi competitivitate. Alături de partenerii noştri, Duro Felguera, specialiştii Grupului Romelectro vor construi la Iernut cel mai nou şi mai modern grup de producere a energiei pe gaze naturale din România, în ciclu combinat. Astfel, Transilvania, o zonă mai săracă în producerea de energie va avea un producător nou, care va asigura energia electrică în zonă, la parametri superiori de eficiență și siguranță şi cu respectarea cerințelor de mediu”, a declarat directorul general al Grupului Romelectro, Cristian Secoşan.

“Suntem încântaţi că Divizia Energie a Duro Felguera (DF Energy) a câştigat primul său mare contract în Europa de Est. România reprezintă o oportunitate excelentă pentru DF Energy pentru a se extinde şi consolida pe o piață promițătoare, complementară celei tradiționale pentru noi, cea a Americii Latine”, au declarat, la rândul lor, reprezentanții Duro Fulguera.

Proiectul, în valoare de aproape 270 milioane de euro, va asigura creşterea randamentului CTE Iernut la minim 56%, respectarea condiţionalităţilor de mediu prin limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivelurile legale şi mărirea siguranţei de exploatare a termocentralei.

Contractul prevede construirea a două grupuri energetice noi, în ciclu combinat şi o putere instalată totală de 430 MW, la termocentrala Luduş – Iernut, ce aparţine celui mai mare producător intern de gaze naturale, SNGN Romgaz SA. Proiectul este prevăzut să înceapă în luna ianuarie 2017 şi va avea o perioadă de implementare de 36 de luni. Reamintim, Romgaz a preluat termocentrala de la Iernut în 2013, de la producătorul de energie termică Elcen, pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei. CTE Iernut, o centrală electrică în condensaţie, are, în prezent, o putere instalată de 800 MW, având în componenţă 6 grupuri energetice, 4 grupuri de câte 100 MW şi 2 grupuri de câte 200 MW. Grupurile au fost puse în funcţiune între anii 1963 şi 1967, randamentul global al centralei fiind de 39,5%. Noile grupuri energetice, în ciclu combinat, vor avea un randament de 56%.

ROMELECTRO SA este investitor, dezvoltator și contractor general de proiecte complexe de energie, producere (termo, hidro, regenerabile), transport şi distribuţie, precum şi de proiecte de infrastructură şi din industriile neenergetice.

Romelectro face parte din Grupul ROMELECTRO care mai cuprinde 3 firme românești și una saudită.

Din Grup face parte Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE), una dintre cele mai redutabile companii de consultanță și inginerie din România, înființată în anul 1949 cu misiunea de a realiza ingineria pentru planul naţional de electrificare. ISPE a fost proiectantul general al Sistemului Energetic Naţional din România, de la concept, la ingineria de detaliu, pentru toate termocentralele, staţiile şi liniile electrice şi sistemul în ansamblu.

Celelelate companii membre ale Grupului ROMELECTRO sunt CELPI (producţie, montaj şi testări mecanice a structurilor metalice pentru stâlpi de energie electrică şi telecomunicaţii) şi Electromontaj Carpaţi Sibiu (companie de construcții – montaj de instalaţii electrice şi de automatizare).

În anul 2016 ROMELECTRO SA a înființat Romelectro Arabia LLC, o entitate legală saudită la care ROMELECTRO SA este acționar majoritar, precum și sucursalele Romelectro Egypt și Romelectro Kosovo, prin care administrează contractele adjudecate în aceste țări.

În Grupul ROMELECTRO lucrează specialiști recunoscuți pe plan mondial, cu experiență, profesionalism, inventivitate, capacitate de a crea soluţii noi şi de avangardă, capabili să realizeze proiecte sustenabile, sigure și în respect pentru mediu.

Duro Felguera (DF) este o companie spaniolă specializată în livrarea de proiecte la cheie pentru energie, minerit, petrol și gaze, sectoarele de sisteme de control, de comunicații etc. Înfiinţată în anul 1858 şi cu sediul în Gijón (Asturia), compania se mândrește cu o experiență peste 150 de ani de activitate. De peste 100 de ani, compania este listată la Bursa de Valori din Madrid. DF este prezentă în Mexic, Brazilia, Columbia, Venezuela, Argentina, Chile, Peru, Costa Rica, Statele Unite ale Americii, India, China, Indonezia, Arabia Saudită, Bahrain, Dubai, Japonia, Australia și Algeria.

DF Energy a livrat peste 50 de centrale electrice în contracte EPC și a instalat peste 22.000 MW în Europa, America Latină și Africa.

din aceeasi categorie