Acasă Economie Transgaz vrea să investească aproape 200 milioane euro în 2021

Transgaz vrea să investească aproape 200 milioane euro în 2021

de M G

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a analizat, în şedinţa Comitetului de reglementare din 9 decembrie, planul de investiţii al Transgaz pentru anul 2021, în valoare de peste 838 milioane de lei (circa 172 milioane euro), potrivit unui comunicat al autorităţii.

Fondurile proprii ale operatorului se cifrează la 624,13 milioane de lei iar contribuţiile din fonduri nerambursabile – la 214,5 milioane de lei. Din valoarea totală a planului, 596,2 milioane de lei reprezintă valoarea lucrării „Dezvoltări ale sistemului naţional de transport în zona de nord – est a României”, în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei, precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova, lucrare care va asigura interconectarea sistemului naţional de transport cu sistemul din Republica Moldova”.

Restul valorii, de 242,4 milioane de lei, reprezintă lucrări de dezvoltare pe teritoriul naţional al sistemului naţional de transport, care se vor finanţa în totalitate din surse proprii ale operatorului.

Pentru extinderea sistemului naţional de transport în vederea realizării de noi racordări, operatorul a alocat fonduri în valoare de 13 milioane de lei, la care se vor adăuga noi resurse financiare, pe măsură ce autorităţile administraţiei publice sau operatorii de distribuţie vor solicita racordarea la sistem de noi localităţi.

Consiliul Concurenței nu lasă Transgaz să se bucure de finalizarea BRUA

După aproape 10 ani de la ”comiterea faptelor” și la doar 2 săptămâni de la inaugurarea celui mai mare proiect post-revoluționar în domeniul transportului gazelor naturale – interconectorul BRUA – Consiliul Concurenţei amendează Transgaz cu peste 34 milioane de lei pentru fapte ce au avut loc în perioada 2009-2011.

Decizia Consiliul Concurenței, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori București (BVB) de către Transgaz prevede, în esență, că transportatorul național de gaze a încălcat dispozițiile Legii Concurenței și Tratatului de Funcționare a UE (TFUE) ”în calitate de facilitator al înțelegerii și/sau unei practici concertate unice și continue de împărțire a pieței  construcțiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziție publică organizate în anul 2011”. Astfel, Autoritatea de Concurență a decis sancționarea Transgaz cu amendă în cuantum de 34.166.615,90320 lei (circa 7 milioane de euro), reprezentând 1,84644% din cifra de afaceri totală realizată de întreprindere în anul 2019 și obligă compania să achite amenda în termen de 30 de zile de la dată comunicării deciziei.

Decizia poate fi atacată în contencios administrativ.

“Subliniem faptul că această investigație se referă la acțiuni vizând modul în care s-au derulat proceduri de atribuire a unor contracte de achiziție de lucrări derulate de Transgaz în perioada 2009-2011, deci înainte de implementarea managementului privat la Transgaz, conform prevederilor OUG 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, și că nu există investigații ale Consiliului Concurenței cu privire la licitații organizate de Transgaz în ultimii ani”, se mai arată în comunicatul companiei.

Pe de altă parte, se reamintește faptul că, având în vedere că investigația declanșată de Consiliul Concurenței a reprezentat un factor de risc asupra activității companiei, deoarece în cadrul acestei investigații societatea putea fi sancționată prin aplicarea unei amenzi contravenționale aplicată la cifra de afaceri, ”compania a constituit, în anul 2019, provizion pentru acest potențial litigiu”.

Transgaz precizează, în final, că ”va întreprinde diligențele necesare în raport cu cele prevăzute în decizia comunicată de Consiliul Concurenței și va demara fără întârziere toate demersurile legale de apărare a intereselor societății în raport cu această decizi”.

 

din aceeasi categorie