Acasă Stiri ExterneEuropa Transgaz a luat locul Gazprom peste Prut

Transgaz a luat locul Gazprom peste Prut

de M G

Ion STERIAN

Începând de astăzi, 19 septembrie 2023, Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz (VMTG), începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea sa transnistreană. Până acum, operarea sistemului de transport era asigurată de Gazprom, prin Moldovatransgaz (companie în care rușii dețin pachetul majoritar de acțiuni). Demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz a cerințelor de unbundling (separarea activităților), fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a țării, precum și alinierea la legislația europeană.

”Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România”, a declarat directorul general al Transgaz, Ion Sterian, într-un interviu pentru Radio Chișinău.

Acesta susține că, în următorii cinci ani, vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale Republicii Moldova și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse.

”Preluarea operării rețelelor de gaze ale Republicii Moldova este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici. Pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților. Pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Republica Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a mai spus Ion Sterian.

În acest context, directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățeniii Republicii Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Republicii Moldova; din contră; se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionarea cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a mai spus directorul Transgaz.

Transgaz România, prin Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău, devenit cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Republicii Moldova, în contextul războiului de agresiune nejustificat al Rusiei în Ucraina.

Preluarea operațiunilor de transport gaze în Republica Moldova este un pas important în securizarea energetică a statului și eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor și reducerea considerabilă a dependenței de un singur furnizor, potrivit experților economici de la Chișinău.

Gazprom amendat de Chișinău

Agenția Națională de Reglementare în Energetică din Republica Moldova (ANRE) a amendat, recent, Moldovatransgaz, subsidiară a companiei rusești Gazprom, cu 1,9 milioane de dolari (aproape 34 milioane de lei moldovenești), tocmai pentru că nu a respectat cerințele privind separarea activităților de transport al gazelor de cele de furnizor, se arată într-un comunicat al instituției.

ANRE arată că amenda aplicată Moldovatransgaz a fost impusă pentru ”nerespectarea obligațiilor legale aferente asigurării independenței sale în raport cu întreprinderea de gaze naturale integrată pe verticală S.A. „Moldovagaz”, care desfășoară  o activitate licențiată de furnizare a gazelor naturale”.

Moldovatransgaz a anunțat, într-o declarație, că nu este de acord cu decizia ANRE și că intenționează să o conteste în instanță, transmite Reuters, preluat de News.ro. Livrările de gaze naturale au fost o sursă de tensiuni de lungă durată între Republica Moldova și Rusia.

Obligațiile Transgaz

Potrivit unui alt comunicat de presă, și Transgaz are obligații. ”Astăzi, 15 septembrie 2023, în cadrul ședinței publice, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat Hotărârea cu privire la asigurarea continuității operării sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova” (n.r. – prin care Transgaz preia operarea sistemului moldovenesc de transport al gazelor naturale).

Astfel, Vestmoldtransgaz, subsidiara Transgaz, va prezenta ANRE de la Chișinău, spre aprobare, lista punctelor de intrare/ieșire ale rețelei de transport operate (în termen de 10 zile de la data adoptării Hotărârii) și cererea privind aprobarea tarifelor pentru serviciul de transport al gazelor naturale (în termen de 15 zile de la data adoptării Hotărârii). În plus, până la data de 1 noiembrie 2023, Transgaz trebuie să prezinte ANRE moldovenesc planul de dezvoltare modificat pentru anii 2023-2031, planul de investiții modificat pentru anul 2023 și planul de investiții pentru anul 2024.

”De asemenea, pentru realizarea, începând cu data de 19.09.2023, a funcţiei de echilibrare a sistemului de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, SRL „Vestmoldtransgaz” va prezenta ANRE pentru aprobare: în termen de 20 de zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii, proiectul Termenelor și condițiilor aferente prestării serviciului de flexibilitate prin stocare în conductă; în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii, Raportul privind punerea în aplicare a măsurilor provizorii de echilibrare; în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a Hotărârii, Planul de acțiuni privind implementarea Regulilor pieței gazelor naturale și Codului rețelelor de gaze naturale, în partea ce ține de echilibrarea rețelelor de gaze naturale”, se mai arată în comunicatul ANRE de la Chișinău.

din aceeasi categorie