Acasă Analize Taxa pe stâlp ilegală    

Taxa pe stâlp ilegală    

de GM

poluare-sondaTaxa pe construcţiile speciale contravine legislaţiei în vigoare, întrucât se aplică inclusiv sondelor petroliere, care sunt active cu caracter temporar, iar România este prima ţară producătoare de petrol care impozitează astfel de active, potrivit unei scrisori trimise Guvernului de Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie de Petrol (ROPEPCA) – vezi document ataşat – Ropepca-taxa constructii speciale.

“Subliniem faptul că, conform publicației Ernst & Young 2013 Global Oil and Gas Guide, nicio țară producătoare de petrol și gaze naturale nu a aplicat industriei o taxă specială pe construcții pentru construirea unor active cu caracter temporar cum ar fi o sondă de explorare/producție. Implementarea TSC (n.r. – taxa pe construcţii speciale) ar putea descuraja potențialii investitori din România și ar avea consecințe neintenționate de a limita dezvoltarea pe termen mediu si lung a economiei și a securității energetice a țării”, se arată în scrisoarea ROPECA.

“Punctul de vedere al industriei de petrol şi gaze naturale este că un regim fiscal bazat pe profit ar permite deductibilitatea cheltuielilor materiale şi ar sprijini industria cu un sistem prudent de amortizare a activelor. Prin contrast, TSC propusă prin OUG 102/2013 ar taxa active şi nu profituri. Taxarea activelor în locul profiturilor ar avea un impact negativ disproporţionat asupra calculelor economice ale proiectelor de petrol şi gaze naturale. TSC ar prelungi rata de recuperare a cheltuielilor de capital a investitorilor, scăzând astfel indicatori financiari-cheie precum fluxurile de numerar actualizate (DCF) şi randamentul investiţiilor (ROI) la niveluri inacceptabil de reduse”, se mai arată în document.

Pe de altă parte, petroliştii cred că “un potenţial efect al împovărării investiţiilor din industria petrolului şi a gazelor naturale din România cu TSC ar fi potenţiala relocare a capitalului investiţional de către investitori şi acţionarii acestora către alte proiecte mai profitabile. Ca rezultat al unei astfel de relocări, beneficiile auxiliare la care s-ar renunţa prin aplicarea TSC ar include impozitele pe venit ale angajaţilor angrenaţi la proiect, contribuţiile sociale ale angajaţilor şi ale angajatorilor, TVA-ul şi taxele obţinute din impozitarea lanţului de aprovizionare care se dezvoltă cu industria de petrol şi gaze naturale”.

Prin urmare, această taxă va scădea numărul locurilor de muncă din industria de petrol şi gaze naturale, cât şi numărul locurilor de muncă din industriile ce deservesc activităţile industriei (industria hotelieră, de transport, de construcţii, de securitate etc.), se mai precizează în scrisoare. Pentru fiecare loc de muncă din industria de petrol şi gaze naturale, se mai creează încă cinci locuri de muncă indirecte în comunităţile locale.

“Misiunea noastră este să avem o poziție unitară pentru sectorul upstream onshore de petrol și gaze din România și să contribuim la creșterea gradului de conștientizare generală asupra industriei și a importanței sale în ceea ce privește efectele pozitive generate în economie și ocuparea forței de muncă”, a declarat Tom Holst, preşedintele ROPEPCA, cu ocazia primei întâlniri cu presa.

ROPEPECA este compusă din 16 membri, deținători de acorduri de concesiune încheiate cu statul român, atât pentru explorare, cât și pentru dezvoltare și producție din zăcăminte. Asociaţia a fost înființată în noiembrie 2012, pentru a consolida sectorul de explorare și producție de petrol și gaze naturale în România și relațiile sale printr-o strânsă colaborare cu statul, Guvernul, autoritățile regionale și locale, agenții, publicul larg, precum și cu toate părțile interesate.

 

 

din aceeasi categorie