Acasă MediuDezvoltare Durabila Taxa pe poluarea mașinilor se restituie fără proces

Taxa pe poluarea mașinilor se restituie fără proces

de L M

palmer fotoPentru restituirea taxei de primă înmatriculare, sub orice formă ar fi ea dar până la apariția timbrului de mediu, nu va mai fi nevoie de proces în instanță. Cu un simplu dosar, cei care au plătit taxa o vor putea primi înapoi de la Fisc sau de la Fondul pentru mediu. Numărul celor care vor beneficia de aceste facilități se ridică la aproximativ un milion de persoane și 3 miliarde de lei.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), alături de Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), au parafat, miercuri, un Ordin comun prin care am stabilit, printr-o echipă mixtă de lucru, procedura de restituire pe cale administrativă a taxelor încasate de la populaţie pentru poluarea produsă de autovehicule şi care au fost declarate incompatibile cu dreptul european. Toţi paşii de restituire a acestor sume vor fi derulați prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a anunţat miercuri ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că taxa de primă înmatriculare, cu formele ei succesive de până în 2013, când a apărut timbrul de mediu, este neconformă cu dreptul comunitar, motiv pentru care legislația națională a trebuit să fie schimbată. În aceste condiții, sumele încasate în contul acestor taxe, considerate fiscale de către CJUE, au trebuit să fie returnate plătitorilor. Până la apariția acestui Ordin, publicat deja în Monitorul Oficial, pentru a beneficia de restituirea sumelor achitate în contul taxei de poluare, românii trebuiau să apeleze la instanţa de judecată.

Banii în 55 de zile

„Ordinul priveşte românii care au achitat taxa de poluare a autovehiculelor introdusă de statul român în perioada 2007 – 2013. Estimăm că aproximativ un milion de cetăţeni au plătit cele trei taxe neconforme cu dreptul european, respectiv taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule şi taxa pentru emisiile poluante emise de autovehicule. Taxele au fost încasate de-a lungul timpului la bugetul de stat prin Ministerul de Finanţe, în perioada 2007 – 2008, iar ulterior la Administraţia Fondului pentru Mediu, între 2008 şi 2013. Am luat această decizie de a emite împreună un Ordin comun, deoarece consider că trebuie să ne asumăm responsabilitatea de a corecta o situaţie nedreaptă faţă de cetăţeni, a mai spus ministrul Mediului.

Restituirea sumelor se va face în baza unui dosar care conţine câteva documente, printre care şi pe cel care atestă faptul că taxa s-a plătit şi copia cărţii de identitate a autovehiculului pentru care s-a achitat acea taxă. În baza acestui dosar, solicitantul va afla în maximum 55 de zile data la care îşi poate încasa suma pe care statul i-o datorează. Practic, traseul dosarului fiecărui român este următorul: imediat după depunere intră în analiza ANAF pentru ca, în cel mult 45 de zile, să fie emisă o decizie de plată. Decizia îi va fi comunicată solicitantului în maximum 10 zile de la emiterea ei. Administraţia Fondului pentru Mediu va pune la dispoziţia ANAF un fond dedicat restituirii acestor sume. Sumele care vor fi restituite vor fi calculate cu dobânzile aferente din ziua plăţii taxei până în ziua restituirii integrale, actualizată cu indicii preţurilor de consum. De asemenea, plata va fi făcută eşalonat pe parcursul a cinci ani. Practic, vom plăti anual 20% din suma pe care statul o datorează fiecărui cetăţean în parte. Până la acest moment, începând cu anul 2010, când au apărut primele decizii judecătoreşti de restituire a taxei auto, statul a dat înapoi aproximativ un miliard de lei. Estimăm că suma plătită ca restituiri va fi de 590 de milioane de lei pe an”, a explicat Cristiana Paşca Palmer. Potrivit acesteia, sumele vor fi rambursate de către instituția care a beneficiat de bani – ANAF sau Administrația Fondului pentru Mediu.

Fiscul pregătit de avalanșă de cereri

La rândul său, preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a precizat că instituţia pe care o conduce este pregătită pentru fluxul de solicitanţi. Va exista un mare număr de cetăţeni care vor dori că apeleze la această procedură. Noi suntem pregătiţi şi vom face tot ce e nevoie să uşurăm munca de la ghişeu. Cei care nu mai pot apela la instanţă pentru recuperarea taxei auto pot veni la ANAF, iar în urma cererii depuse vor primi banii pe care statul îi datorează. ANAF este organul administrativ care doar intermediază relaţia între cetăţean şi stat, a subliniat Doroş.

Acesta a precizat că taxa de primă înmatriculare va fi restituită în integralitatea ei celui care a plătit-o, chiar dacă acesta și-a vândut mașina între timp și chiar dacă s-a inventat și timbrul de mediu aplicabil tuturor autovehiculelor și care este agreeat de Comisia Europeană. De altfel proiectul de act normativ prevedea ca sumele returnate să fie diferența dintre valoarea taxei și a timbrului, iar dacă timbrul are valoare mai mare, solicitantul este dator statului.

din aceeasi categorie