Acasă MediuDezvoltare Durabila Tanczos Barna extrem de preocupat de SUMAL

Tanczos Barna extrem de preocupat de SUMAL

de L M

Sistemul de trasabilitate a lemnului, SUMAL, a devenit principalul obiectiv pe termen foarte scurt al noului ministru al Mediului, Tanczos Barna. După mai multe amânări de-a lungul a 4 ani, programul informativ are ca termen de intrare în funcțiune deplină 1 februarie 2021. Ministrul și-a arătat susținerea pentru SUMAL, pentru că îl consideră principalul instrument de luptă împotriva tăierilor ilegale de pădure.

În pline sărbători, ministrul Mediului a avut o întâlnire privind „finalizarea şi operaţionalizarea noului #SUMAL – sistemul electronic de urmărire a trasabilităţii lemnului, care a avut loc la sediul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, anunță Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pe pagina sa de Facebook.

„Am anunţat că termenul de 1 februarie nu este negociabil. Noul SUMAL a fost amânat de prea multe ori şi orice nouă amânare ar produce dezechilibre în sectorul silvic. Sunt optimist că vom finaliza la timp şi am primit asigurări în acest sens de la conducerea STS. Prin operaţionalizarea noului SUMAL, România va deţine unul dintre cele mai complexe şi eficiente astfel de sisteme din lume. Am convingerea că, odată implementat, noul SUMAL va deveni principala noastră armă în lupta cu tăierile ilegale de pădure. Cu noul SUMAL vom putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară transporturi multiple realizate cu acelaşi aviz”, a afirmat şeful de la Mediu.

Totodată, în anunţ se precizează că SUMAL 2.0 obligă şi la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

 

din aceeasi categorie