Acasă Analize Supraimpozitarea la gaze ar trebui eliminată din 1 aprilie

Supraimpozitarea la gaze ar trebui eliminată din 1 aprilie

de M G

gaz 1Consiliul Concurenţei apreciază că, începând cu 1 aprilie 2017, ar trebui revizuit sistemul de impozitare din sectorul gazelor naturale, având în vedere că urmează să se încheie procesul de liberalizare.

„În perspectiva dereglementării complete, începând cu 1 aprilie 2017, apare necesitatea revizuirii sistemului de impozitare din sectorul gazelor naturale, având în vedere că urmează să se încheie procesul de liberalizare, astfel că nu va mai exista nici o diferenţiere (din punct de vedere al condiţiilor de comercializare) între gazele din producţia internă – care pentru zona reglementată au avut condiţii specifice de achiziţie conform calendarului de liberalizare – şi gazele din import. În acelaşi timp este important ca prin impozitare să se evite instituirea unor referinţe de preţ artificiale, care nu reflectă condiţiile pieţei”, se arată într-un răspuns la solicitarea Focus-Energetic.ro.

Reamintim, instituirea impozitului asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale (OG 7/2013, modificată prin OUG 13/2014) a fost argumentată în contextul în care s-a constatat că operatorii economici care desfăşurau cumulativ activităţi de extracţie şi comercializare a gazelor extrase din România urmau să obţină venituri suplimentare din vânzarea acestora ca urmare a dereglementării preţurilor, fără ca aceştia să fi înregistrat cheltuieli proprii suplimentare rezultate din desfăşurarea activitaţilor respective, care să determine aceste venituri suplimentare. Ca urmare, scopul reglementării a fost de a impozita toţi operatorii care desfăşurau atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul national, pe parcusul derulării procesului de liberalizare.

„După finalizarea procesului de liberalizare pentru consumatorii noncasnici, de la 1 ianuarie 2015, Consiliul Concurenţei a atras atenţia cu privire la faptul că o eventuală impozitare a veniturilor obţinute din comercializarea gazelor naturale din producţia internă pe piaţa concurenţială nu poate face obiectul unui act normativ ce vizează impozitarea veniturilor obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor. Astfel, obiecţia autorităţii de concurenţă se referea la faptul că, pentru categoria de clienţi noncasnici, furnizarea gazelor naturale se realiza integral în regim concurenţial, ceea ce conducea la necesitatea revizuirii formulei de calcul pentru veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale, având în vedere evoluţiile pieţei. Consiliul Concurenţei apreciază că măsura de impozitare în discuţie este o măsură fiscală cu caracter general, aplicabilă, pe perioada derulării procesului de liberalizare, tuturor operatorilor care îndeplinesc aceleaşi condiţii, respectiv desfăşoară, atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, care nu creează premisele unei discriminări, între operatorii care au acelaşi obiect de activitate”, se mai arată în răspunsul Consiliului Concurenţei.

Reamintim, în luna octombrie 2016 a fost emisă OUG 64/2016, care prevede, la art. 181, alineatul (5) că „până la data de 31 martie 2017, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru clienţii casnici şi pentru producătorii de energie termică, numai pentru cantităţile de gaze naturale utilizate la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerului de resort”. Ceea ce înseamnă că, după această dată, Guvernul nu mai stabileşte preţul gazelor din producţia internă sau, altfel spus, se liberalizează piaţa gazelor.

Cum supraimpozitarea se aplica atâta vreme cât piaţa urma un calendar de dereglementare, odată acesta încheiat, trebuie să înceteze şi aplicarea acestei taxe suplimentare!

din aceeasi categorie