Acasă MediuDezvoltare Durabila Suntem la 5% rata de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi

Suntem la 5% rata de colectare a bateriilor şi acumulatorilor uzaţi

de A

baterii uzate acumulatoriRata de colectare selectivă a bateriilor şi acumulatorilor portabili a fost anul trecut la circa 5% din cantitatea pusă pe piaţă, însă România trebuie să ajungă la 50% până în anul 2020, arată directivele europene. Reprezentanţii Environ spun că românul nu este destul de informat încât să recicleze şi este foarte greu să atingem targhetul stabilit de directivele europene.

„Rata noastră de colectare selectivă a fost anul trecut undeva la 5% din cantitatea pusă pe piaţă. Am reciclat în jur de 200 de tone faţă de obligaţia care era în jur de 600 de tone baterii şi acumulatori portabili. Pentru acest an, în cele mai optimiste scenarii ale noastre, sperăm să ajungem la 1.000 de tone”, a declarat Andrei Orban, președintele Asociaţiei Environ.

Potrivit acestuia, există o directivă a UE transpusă şi în legislaţia din România, care obligă România să atingă o rată de reciclare de 50% din cantitatea generată de populaţie în 2020.

„Iar acum reciclăm 5%, deci în patru ani trebuie să ajungem la 50%. Ar trebui să facem nişte salturi uriaşe ca să putem atinge acea ţintă. Din păcate românul nu este destul de informat încât să recicleze. De exemplu, nu ştie că aceste baterii şi acumulatori nu ar trebui să ajungă uzaţi în pubela de gunoi, ci ar trebui să ia calea unui distribuitor, de unde achiziţionează baterii noi sau la un magazin”, a menţionat președintele Asociației Environ.

Deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), dar şi bateriile uzate conţin substanţe periculoase precum mercur, cadmiu, crom, plumb şi beriliu. Expunerea la astfel de substanţe poate fi devastatoare pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediul înconjurător. Dacă sunt depozitate la gropile de gunoi şi nu sunt tratate corespunzător, DEEE şi bateriile poluează solul, apa şi aerul. Cadmiul prezent în bateria telefonului este suficient pentru a polua 600.000 litri de apă, iar mercurul conţinut într-o baterie de ceas poate polua 500 litri de apă sau 1 metru pătrat de sol pe o perioadă de 50 de ani.

Prin reciclare, aceste deşeuri sunt supuse  unui tratament riguros, în timpul căruia substanţele nocive sunt eliminate în condiţii de securitate, evitând poluarea mediului înconjurător şi afectarea sănătăţii umane.

De asemenea, Asociația Environ, în parteneriat cu Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor (SNRB), au lansat singura aplicație românească pentru smartphone-uri sau tablete care integrează harta națională a punctelor de reciclare pentru electrocasnice defecte și baterii și acumulatori uzați.

Cetăţeanul poate primi patru baterii noi în schimbul a 20 de baterii vechi lăsate în aceste puncte de colectare. Descărcând aplicația ,,Harta reciclării”, cetățenii pot accesa cele peste 4.000 de puncte de colectare care se găsesc în benzinării, farmacii sau magazine.

„Vrem să ajungem la circa 20.000 de puncte de colectare în următorul an, de la 4.000. Şi sunt aproape de 14.000 de autorităţi locale şi am luat în calcul şi primăriile de sate. Şi ne bazăm pe participarea activă a companiilor. Tot ce trebuie să facă aceste primării sau instituţii este să ampleseze în sediile lor două cutii în care să colecteze acumulatori şi baterii. De exemplu, în hotelurile de 3 şi 4 stele din Marea Britanie ai puncte de colectare pentru bateriile uzate”, a declarat președintele Asociației Environ.

De asemenea, a fost lansată pentru cei mici o a doua aplicație, Aventurile lui Baterel, o experiență educativă și inedită în același timp care facilitează însușirea cunoștințelor de ecologie și a principiilor de bază ale colectării selective a deșeurilor reciclabile. Aventurile lui Baterel este o aplicație ce poartă numele eroului principal al campaniei de educație ecologică ,,Baterel și Lumea Non-E” pe care Asociația Environ și Asociația Sistemul Național de Reciclare a Bateriilor o desfășoară de peste cinci ani în aproximativ 700 de unități de învățământ din toată țara.

,,Prin intermediul jocului Aventurile lui Baterel ne-am propus să continuăm promovarea mesajului ecologic în rândul celor mici, încercând să contribuim la  dezvoltarea unei comunități de tineri responsabili, cu un puternic simț civic. Am atribuit astfel o componentă  educativă experiențelor de utilizare a telefonului sau tabletei. Nu în ultimul rând, considerăm că această aplicație concomitent cu proiectul MagazinBaterel.ro, primul magazin online care utilizează un sistem de plată prin puncte pentru recompensarea elevilor, desăvârșește campania Baterel și Lumea Non-E, cel mai complet și inovator program de educație ecologică din țara noastră”, a mai adăugat Andrei Orban.

Cele două premiere absolute în mediul virtual din țara noastră se circumscriu strategiei celor două organizații partenere vizând creșterea nivelului de informare și conștientizare al populației și participarea activă în sistemele de colectare selectivă a deșeurilor  ce reprezintă un factor determinant în gestionarea provocărilor actuale privind prevenirea poluării excesive a mediului și reutilizarea eficientă a acestor resurse secundare valoroase.

Aplicațiile Harta Reciclării și Aventurile lui Baterel sunt disponibile în două versiuni, atât pentru sistemele de operare iOS (Appstore), cât și Android (Google Play) și vor fi permanent actualizate, pe măsură ce rețeaua de colectare se extinde cu noi puncte, iar acțiunea jocului se  dezvoltă pe mai multe etape.

,,Prin lansarea acestei aplicații, încercăm să transformăm tehnologia într-un aliat în lupta noastră pentru protejarea mediului înconjurător și a sănătății umane. Rata de colectare a deșeurilor este puternic dependentă de gradul de informare al populației și de existența unei rețele de puncte de colectare. Din acest punct de vedere, Harta Interactivă a Reciclării este un instrument care completează perfect strategia noastră de dezvoltare a unei rețele extinse la nivel național, dotată cu infrastructură de colectare specifică și care să fie ușor accesibilă, facilitând adoptarea unui comportament responsabil față de mediu și contribuind la crearea premiselor necesare atingerii obligațiilor de țară privind reciclarea”, a mai spus președintele Asociației Environ.

Asociaţia Environ este o organizaţie colectivă non-profit de management al deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, având ca scop preluarea responsabilităţilor producătorilor şi importatorilor referitoare la colectarea, tratarea, valorificarea şi eliminarea nepoluantă a acestor tipuri de deşeuri.

din aceeasi categorie