Acasă MediuDezvoltare Durabila SUMAL 2.0 cert de la 31 ianuarie

SUMAL 2.0 cert de la 31 ianuarie

de L M

Programul informatic privind trasabilitatea lemnului, numit SUMAL 2.0, va intra în vigoare pe 31 ianuarie, indiferent de starea lui, a anunțat Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului. Autoritățile se chinuie de 4 ani să facă acest soft, dar tot nu este gata, dacă luăm de bun ce spun toți operatorii din domeniu. Se pare că hotărârea de a intra în funcțiune a SUMAL 2.0 a venit la presiunea STS, dezvoltatorul sistemului informatic, sătul de lipsa de decizie a ministerului. SUMAL 2.0 este un program extrem de așteptat, pentru că se anunță a fi un instrument redutabil de luptă împotriva tăierilor ilegale, dar cum a fost el realizat până acum, la indicațiile Ministerului Mediului, au făcut ca toți operatorii forestieri, plus organizații neguvernamentale importante, să critice softul și să anticipeze blocaje în piața lemnului.

Cert, de la 31 ianuarie 2021, piața lemnului va trebui să folosească SUMAL 2.0, un program informatic privind trasabilitatea lemnului, a anunțat Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul unei declarații de presă. SUMAL 2.0, o variantă mult îmbunătățită și adăugită a SUMAL 1.0, a fost promovat prin HG nr. 1004/2016; a avut parte de mai multe amânări, ultima expirând pe 30 ianuarie. Între timp, a apărut HG nr. 497/2020, prin care SUMAL 2.0 este puțin ajustat față de forma inițială. În urmă cu câteva zile, toată piața lemnului a reclamat faptul că noul sistem informatic nu este pregătit să fie aplicat, anunțând deja blocaje ale pieței.

„Obiectivul principal al acestui sistem este de a diminua posibilitatea tăierilor ilegale de păduri. La această oră avem peste 10.000 de utilizatori care operează în SUMAL 2.0”, a anunțat secretarul de stat Gelu Puiu.

Potrivit acestuia, „angajaţii din sectorul silvic trebuie să solicite user şi parolă pentru a reuşi ca în continuare să-şi desfăşoare activitatea respectând cadrul legislativ în vigoare”. De remarcat este faptul că fostul ministru al Mediului anunța, la ultima amânare a SUMAL, că, începând cu 1 noimebrie 2020, toți operatorii din industria lemnului trebuiau să funcționeze utilizând ambele forme ale softului. Declarațiile secretarului de stat arată că nu prea s-a aplicat această măsură, în condițiile în care ministerul susține că înainte de SUMAL 2.0 ar fi fost aproximativ 50.000 de operatori și acum ar urma să se ajungă la 100.000.

Sprijin pentru utilizarea softului

„Toţi cei implicaţi vor fi sprijiniţi astfel încât să se familiarizeze cu utilizarea noului sistem informatic. Pentru a preîntâmpina unele neplăceri şi anume situaţii în care angajaţii sectorului silvic să nu aibă acces de a mai desfăşura orice fel de activitate, nefiind înregistraţi în SUMAL 2.0, facem un apel către aceştia să înceapă imediat să opereze în noul sistem. Din 31 ianuarie, orice acţiune pe care vor dori să o desfăşoare nu o vor putea face decât dacă vor opera strict în acest sistem informatic”, a spus oficialul, care a făcut un scurt rezumat al modului în care vor funcționa agenții economici pe piața lemnului.

„Pentru realizarea instruirii viitorilor utilizatori au fost puse la dispoziţie atât materiale video explicative, cât şi linii de comunicare directă cu echipa de implementare care răspunde în timp real la toate întrebările. Pentru punerea în aplicare a SUMAL 2.0 va fi disponibil un call center deservit de 36 de persoane din cadrul Gărzilor Forestiere ce vor răspunde a întrebările şi nelămuririle utilizatorilor, de la 7:30 la 20:30. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurile va supraveghea, prin personalul Seviciului SUMAL, activitatea din call center și va transmite eventualele probleme tehnice către dezvoltator”, a precizat Gelu Puiu. Cel mai probabil, aceste declarații vin să liniștească operatorii, care au acuzat ministerul că nu a pus la dispoziția lor un ghid de utilizare a softului.

Precizări

Oficialul de Ministerul Mediului a dat explicații cu privire la unele dintre neajunsurile semnalate de operatori, printre care transportul lemnului din import, astfel încât piața să nu se blocheze că străinii nu au SUMAL. S-au găsit soluții și pentru transportul de apă, pe calea ferată sau benzi transportoare – avize pe format hartie. Aprovizonarea cu lemn de foc pentru populație se va face ca și până acum. „Consumatorii de materiale lemnoase în scopuri de producție, de exemplu restaurante, pensiuni, constructori, nu vor fi obligați să-și declare depozite la locul de consum”, a spus secretarul de stat. Precizarea este binevenită, pentru că toată industria lemnului susținea că, potrivit principiilor ce au stat la baza elaborării SUMAL 2.0, astfel de agenți economici, precum cei enumerați de oficialul de la Mediu, ar fi trebuit să se înregistreze în SUMAL.

Transparență de la soft

„Suntem în epoca digitalizării. Reușim prin operararea SUMAL 2.0 să fim eficienți și să reducem volumul de muncă al tuturor angajaților din sectorul silvic”, a spus Gelu Puiu, care anunță sistemul informatic ca un element important în transparentizarea domeniului.

„Populația, activiștii de mediu și toți cei care au suspiciuni cu privire la un transport vor avea posibilitatea în continuare să ne sesizeze despre acest aspect prin portalul <Inspectorul pădurii>. Dacă, în urma verificării transportului, rezultă că acesta nu este înregistrat în sistemul de umărire a masei lemnoase, utilizatorii sunt îndrumați să apeleze numărul unic 112 pentru semnalarea transportului ilegal”, a adăugat oficialul.

„După data de 31 ianuarie 2021, SUMAL 1.0 rămâne disponibil doar pentru consultare, fără a putea fi operate modificări. SUMAL 1.0 agent îşi încetează aplicabilitatea, operatorii economici nemafiind obligaţi din luna februarie să raporteze lunar situaţia stocurilor. Toate avizele emise în SUMAL 1.0 vor trebui recepţionate până la destinaţie până în data de 30 ianuarie 2021, ora 24:00. După această dată sunt obligatorii avizele emise în versiunea 2.0”, a afirmat Puiu.

„Ne dorim să fim transparenți, iar sistemul informatic să fie utilizat în condiții optime”, a completat Gelu Puiu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

 

din aceeasi categorie