Acasă MediuDezvoltare Durabila Subvenția la „Rabla Plus” pe cale de diminuare

Subvenția la „Rabla Plus” pe cale de diminuare

de L M

Epoca subvențiilor mari la achiziția de mașini electrice pare că se apropie de final. România acordă cele mai mari stimulente pentru cumpărarea de mașini electrice din Europa, aproximativ 10.000 de euro, prin Programul „Rabla Plus”. E drept, și prețul autovehiculelor este pe măsură, subvenția reușind să acopere relativ jumătate din prețul celei mai ieftine mașini. Chiar și așa, apetitul cetățenilor a fost foarte mare. Ministrul Mediului a anunțat că este posibil ca valoarea subvenției să fie redusă, în condițiile în care și prețul mașinilor electrice înregistrează o scădere.

„Fără îndoială că Programul Rabla trebuie regândit în fiecare an pentru anul care urmează, iar din acest punct de vedere urmează să agreăm o serie de principii pe care să le transpunem în noul program. Unul dintre aceste principii ar putea să se refere la valoarea maximă a unui autoturism care poate fi achiziționat cu astfel de vouchere”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, joi, după ședința de Guvern, la breafingul de presă.

„Fie că discutăm despre Rabla Plus, adică autoturisme electrice și plug-in hybrid, fie că discutăm despre Rabla Clasic, este o discuție legitimă care a mai avut loc și în trecut și avem un astfel de prag. Spre exemplu, pentru Rabla Plus este un prag de 75.000 euro și din acest punct de vedere bineînțeles că va trebui să discutăm dacă mai cumpărăm mașini foarte scumpe cu voucherul Rabla sau nu. La fel cum, este adevărat, nu pot să nu mă gândesc la cei doi producători de autoturisme din România care sunt și foarte mari angajatori și care contribuie semnificativ la Produsul Intern Brut al României. Cred că atunci când discutăm despre aceste programe finanțate din bugetul național, nu din alte surse, ar trebui să luăm în considerare și aceste interese naționale, respectiv modul în care vom reuși să direcționăm, să folosim cât mai mult din acești bani către producătorii din România”, a spus ministrul.

Demnitarul a ținut să precieze că „în niciun caz nu vom interzice sau în niciun caz nu vom discrimina și importatorii de autoturisme din alte țări, pentru că acest lucru ar înfrânge niște principii fundamentale ale Uniunii Europene, cum ar fi libera circulație a mărfurilor”.

Cât privește Programul Rabla Plus, „cred că și prețul de vânzare al autoturismelor electrice a scăzut în ultimii ani, motiv pentru care cred că acesta trebuie corelat cu acest plafon maximal, pentru că nu mi se pare firesc ca în situația în care urmează să achiziționeze o mașină foarte scumpă, să spunem de 75.000 euro, când marea majoritate a autoturismelor electrice costă mult mai puțin, să mai beneficiezi și de voucher-ul Rabla Plus, dar, repet, asta e o discuție în legătură cu care, într-un timp scurt, voi veni cu niște măsuri concrete, agreate în Guvern, despre care să putem discuta foarte detaliat”, a mai spus înaltul oficial.

din aceeasi categorie