Acasă Economie Studiu de fezabilitate pentru AGRI până în aprilie 2012

Studiu de fezabilitate pentru AGRI până în aprilie 2012

de GM

Ion Ariton, ministrul Economiei, Natig Aliyev, ministrul Energiei din Azerbaijan, Alexander Khetaguri, ministrul Energiei din Georgia, şi Tamas Fellegi, ministrul Dezvoltării Naţionale din Ungaria au participat la reuniunea interministerială de la Bucureşti privind proiectul AGRI, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA).

La finalul reuniunii, în cadrul căreia a fost prezentat stadiul actual al proiectului şi au fost analizaţi paşii de urmat, s-a semnat Protocolul întâlnirii ministeriale, care prevede cooperarea, în continuare, pentru urgentarea pregătirii unui studiu de fezabilitate al Proiectului AGRI, care să fie încheiat până cel târziu la data de 1 aprilie 2012, cu scopul de a accelera finalizarea proiectului. S-a stabilit, de asemenea, să se ofere asistenţă companiilor participante pentru identificarea şi atragerea finanţărilor necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate. Protocolul prevede şi sprijinirea, în comun, a pregătirii documentaţiei necesare pentru obţinerea finanţării europene, , promovarea Proiectului AGRI ca importantă componentă a Coridorului Sudic de Transport Gaze şi contributor important la asigurarea securităţii energetice a Europei, precum şi promovarea schimbului de informaţii relevante între companiile participante.

Reamintim, AGRI (Azerbaidjan – Georgia – România Interconnecter) va aduce circa 7 miliarde mc de gaze anual din Azerbaidjan, prin conducte, până la un terminal de lichefiere a gazelor în Kulevi (port în Georgia, pe malul estic al Mării Negre), de unde se vor încărca pe vase speciale până la un terminal de delichefiere a gazelor la Constanţa, de unde, pe conducte, vor putea ajunge în România şi, de aici, prin gazoductul Szeged – Arad, oriunde în Europa. Recent, Ungaria s-a alăturat proiectului.

din aceeasi categorie