Acasă Analize Stocurile de cărbune ale CE Oltenia, la aproape jumătate faţă de anul trecut

Stocurile de cărbune ale CE Oltenia, la aproape jumătate faţă de anul trecut

de M G

Toată lumea se întreabă de ce Complexul Energetic (CE) Oltenia (CEO) produce mult mai puţin faţă de ceea ce era obişnuit. De exemplu, în această perioadă, termocentralele pe cărbune produc între 1.200 MWh şi 1.800 MWh, cu unele maxime de 2.200 – 2.400 MWh. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, produceau aproximativ 2.400 – 2.600 MWh, iar în ianuarie 2017 – şi peste 3.000 MWh. Opinia noastră este că lipsa cărbunelui este motivul scăderii producţiei CE Oltenia! Iar greva spontană a minerilor nu face decât să adâncească deficitul de cărbune!

Într-un comunicat de presă al CEO, din data de 22 octombrie 2018, se arăta că, potrivit HG “privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Energetic Naţional pentru perioada de iarnă (n.r. – 2018 – 2019), la data de 01 noiembrie 2018, CE Oltenia trebuie să aibă asigurat un stoc de 800.000 tone lignit. Faptic, măsuratorile efectuate indică, la data de 22 octombrie 2018, 645.000 tone de cărbune în depozitele termocentralelor şi 250.000 tone în depozitele Direcţiei Miniere (în total, 895.000 tone lignit)”.

Într-un alt comunicat, dar din 16 noiembrie 2017, CE Oltenia preciza că, potrivit HG “privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional (n.r. – pentru iarna 2017 – 2018) în ceea ce priveşte combustibilul lignit, la data de 15 noiembrie 2017, CE Oltenia trebuia să aibă asigurat un stoc de 1,5 milioane tone de cărbune. Faptic, la data de 15 noiembrie 2017, CE Oltenia avea 1.239.800 tone de cărbune în depozitele termocentralelor, 312.200 tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate (în total, 1.591.600 tone)”.

Astfel, pentru iarna 2018 – 2019, stocul de cărbune s-a constituit la aproape jumătate faţă de cel pentru iarna 2017 – 2018. Şi asta în condiţiile în care meteorologii au anunţat că, potrivit estimărilor, iarna aceasta va fi mai grea faţă de cea de anul trecut!

Sigur, constituirea stocurilor costă! Costuri pe care, dacă nu consumi stocurile, nu le plăteşte nimeni! Ceea ce, de fapt, înseamnă pierderi pentru companie. Pe de altă parte, potrivit legislaţiei naţionale şi europene, producătorii de energie pe bază de cărbune, unii dintre cei mai mari poluatori, trebuie să achiziţioneze un certificat CO2 pentru fiecare megawatt produs. Iar acum, un certificat costă între 20 şi 25 de euro! Dar, la un preţ mediu pe piaţa spot (PZU) de circa 350 lei/MWh, cu maxime de peste 400 lei/MWh, costul certificatelor CO2 ar fi fost acoperit cu vârf şi îndesat!

De exemplu, pentru 14 ianuarie, preţul mediu în bandă pe piaţa spot este de 406,41 lei/MWh, cu o maximă de 600 lei/MWh, în intervalul 10.

Şi totuşi, în aceste zile friguroase, România importă energie aproape la capacitate maximă. CE Oltenia nu reuşeşte, ca în trecut, să suplinească din producţia proprie plusul de cerere. Motivul: în opinia noastră, un are din ce!

Minerii au întrerupt lucrul

Unii dintre minerii de la Complexul Energetic Oltenia au continuat protestul început vineri seara la Cariera Jilț Nord și care s-a extins sâmbătă la Jilț Sud și apoi la Roșiuța, transmite publicaţia Pandurul.ro. Cei intrați duminică dimineața în schimbul I li s-au alăturat și stau cu toții în sălile de apel. Protestele au început la Complexul Energetic Oltenia, după ce administrația a anunțat că nu are fonduri pentru majorări salariale.

Minerii de la Cariera Roșiuța au afișat și o listă de revendicări. Acestea sunt: îmbunătățirea condițiilor de lucru la locurile de muncă; aprovizionarea cu materiale pentru utilaje, necesare realizării procesului de producție; transportul la locurile de muncă (la intrare și ieșire cu mașinile) și reabilitarea căilor de acces către utilaje; acordarea echipamentului de protecție; plasarea personalului pe locurile de muncă pe funcții și meserii; întreruperea și încetarea abuzurilor asupra personalului muncitor; creșterea salariului pornind de la 4.000 de lei/angajat; plata zilelor de sâmbătă și duminică cu spor de 100%, acordarea voucherelor de vacanță; pensionarea la 53 de ani cu un stagiu de cotizare de 30 de ani.

Potrivit Pandurul.ro, media de vârstă în CE Oltenia este de aproape 50 de ani, iar zilnic 400-500 de oameni sunt în concediu medical, compania având 13.000 de angajați. Pe de altă parte, publicaţia precizează că, pe fondul creșterii salariilor în sistemul bugetar, un miner care lucrează în condiți grele a ajuns să câștige cât femeia de serviciu sau cât un portar de la Consiliul Județean.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Premierul Viorica Dăncilă cere informații de la serviciile secrete legate de prețul energiei – NewsEnergy ianuarie 17, 2019 - 1:30 pm

[…] Totodată, apariția peste noapte a OUG 114/2018, care resetează piața de energie din temelii, a crescut nervozitatea companiilor din domeniu, dat fiind că impune o taxă de 2% pe cifra de afaceri a acestora. Ea se aplică inclusiv unor companii cu pierderi, cum sunt Complexul Energetic Hunedoara sau CE Oltenia. Protestul minerilor de la CEO a încins și mai mult spiritele. Aceștia au întrerupt extracția cărbunelui, în contextul în care stocurile de cărbune constituite anul acesta sunt la aproape jumătate față de cele de anul trecut, potrivit publicației Focus Energetic. […]

Comments are closed.