Acasă Analize Start la gazoductul Iaşi – Ungheni

Start la gazoductul Iaşi – Ungheni

de GM

Republica Moldova face un pas spre reducerea dependenţei totale de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene, comentează Reuters, preluat de Agerpres. Premierul Victor Ponta, comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, premierul moldovean, Iurie Leancă, s-au aflat la Ungheni, unde au demarat lucrările gazoductului Iaşi – Ungheni, care va permite aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze româneşti, ceea ce va reduce dependenţa Chişinăului de gazelle ruseşti. Pe de altă parte, sistemul de distribuţie al gazelor din Republica Moldova este controlat de către gigantul rusesc Gazprom, care este şi singurul furnizor de gaze al Chişinăului. Gazele din România, după ce trec prin interconectorul Iaşi – Ungheni, vor trebui să ajungă la consumatorii moldoveni prin conductele de distribuţie controlate de Gazprom. Aşa că, dacă moldovenii nu ajung la o înţelegere cu ruşii, conducta va deveni, practic, inutilă! Gazul ar urma să rămână la Ungheni!

Pentru a limita influenţa Rusiei pe piaţa energetică europeană, Uniunea Europeană a lucrat la diversificarea propriilor surse de gaze, precum şi ale celor din statele din vecinătate.

„Este o zi istorică – celebrăm conectarea directă a Republicii Moldova la piaţa gazelor din UE. Acest lucru îi va consolida securitatea energetică şi îi va reduce dependenţa de singurul furnizor pe care îl are acum”, a precizat comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger, într-un comunicat de presă.

Eforturile UE de a reduce controlul Rusiei au înveninat legăturile dintre blocul comunitar şi Moscova, în timp ce tensiunile cu fostele state sovietice fierb la foc mic, mai comentează Reuters.

O dispută privind preţurile la gaze între Ucraina, ţară de tranzit, şi Rusia, la începutul lui 2009, a condus la perturbări grave ale alimentării consumatorilor din UE.

Alimentarea cu gaze a Europei Occidentale prin Republica Moldova a mai fost întreruptă pentru scurt timp în ianuarie 2006, tot din cauza unei dispute privind preţurile, însă aceasta a fost o întrerupere minoră comparativ cu impactul neînţelegerii cu Ucraina.

Conducta de gaz Iaşi-Ungheni, la care lucrările vor fi încheiate în luna decembrie a acestui an, va permite statului vecin, prin furnizarea de gaze din producţia României, să poate negocia mai bine cu alţi furnizori, a declarat premierul Victor Ponta.

„Producţia noastră internă va putea acoperi, în câţiva ani, tot consumul României şi al Moldovei, iar pentru dânşii, de la anul, orice negociere. Când poţi să iei din două locuri gazul, este o negociere mai bună. Când ai o singură variantă, nu e negociere, este impunere”, a spus Ponta, aflat la Iaşi pentru inspectarea lucrărilor la gazoduct care sunt efectuate pe teritoriul României, transmite Mediafax.

Proiectul de construcţie a conductei de gaz Iaşi-Ungheni are un buget de 26,49 milioane euro, din care 7 milioane euro reprezintă contribuţia financiară a Uniunii Europene.

Proiectul urmăreşte asigurarea unui nivel superior de securitate energetică pentru Republica Moldova şi partea estică a României, prin diversificarea surselor de alimentare cu gaz.

În urmă cu o lună, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că lucrările la gazoductul, care va lega reţelele din România şi Republica Moldova pe traseul Iaşi-Ungheni, vor începe în august şi vor fi încheiate până la sfârşitul anului.

Cu o capacitate maximă de transport de circa un miliard de metri cubi pe an, conducta va putea să asigure până la o treime din consumul de gaze al Republicii Moldova începând cu sfârşitul lui 2014, a menţionat Comisia Europeană.

Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Comunitatea Energetică Europeană, care încearcă să extindă piaţa energetică a UE către ţările învecinate, prin legislaţie şi construirea de conducte.

din aceeasi categorie

1 comentariu

Ion Stefanovici august 27, 2013 - 9:21 am

Daca am putea lega si reteaua de apa-canal Iasi de Republica Moldova, – http://ionstefanovici.wordpress.com/

Comments are closed.