Stand by la CO2
martie 2, 2011
Registrul naţional al emisiilor de gaze cu efect de seră nu funcţionează încă, activitatea de tranzacţionare a certificatelor de emisie fiind stopată de Comisia Europeană. Totuşi, pentru a nu se încălca legislaţia comunitară în domeniu, Comisia a permis încărcarea, până pe 28 februarie, a conturile deţinătorilor cu certificatele CO2 aferente anului 2011.
CE a dispus suspendarea, pe 19 ianuarie 2011, a tranzacţiilor, cu excepţia celor pentru alocarea şi predarea cotelor, în toate registrele naţionale din UE ETS. Decizia a fost luată în urma incidentelor înregistrare în operarea registrelor mai multor state comunitare, de unde s-a constatat furtul de certificate, valoarea lor fiind evaluată la mai multe zeci de milioane de euro.
CE a anunţat că tranzacţionarea certificatelor CO2 va fi reluată la nivelul fiecărui stat membru în momentul în care acestea vor anunţa conformarea la cerinţele minime de securitate a Registrelor naţionale.
Până la 1 martie 2011, au primit aprobarea să reia tranzacţionarea certificatelor CO2 registrele naţionale din Franţa, Germania, Olanda, Portugalia, Slovacia, Spania şi Marea Britanie.
România la minim
România nu a primit încă aprobarea de a tranzacţiona certificate prin intermediul Registrului propriu. Totuşi, conturile deţinătorilor au fost încărcate cu certificatele de emisie aferente anului 2011, până pe 28 februarie, aşa cum cere legislaţia comunitară în domeniu.
Pe de altă parte, piaţa românească de certificate este pusă sub presiune având în vedere că se apropie data până la care operatorii de instalaţii ce cad sub incidenţa directivei trebuie să se conformeze în ceea ce priveşte numărul de certificate CO2 pentru anul 2010. Totodată, vânzarea de certificate este o sursă importantă de venituri pentru deţinătorii acestora, iar economia românească ese caracterizată de lipsa de capital de lucru. Suspendarea tranzacţiilor de certificate au afectat această sursă de venit.
Furt la Holcim
România a intrat în atenţia CE după ce 1,6 milioane de certificate CO2 aparţinând SC Holcim SA au dispărut din Registru. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală (DIICOT) a demarat cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic şi transfer neautorizat de date dintr-un sistem informatic, fiind deschis dosarul penal nr. 332/D/P/2010, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei. Potrivit acestuia, la data de 26 noiembrie 2010, SC Holcim SA a sesizat DIICOT cu privire la faptul că, în cursul zilei de 16 noiembrie 2010, au fost iniţiate 10 operaţiuni de transfer neautorizat de certificate de emisii de gaze cu efect de seră din două conturi atribuite acestei societăţi, deschise la Registrul Naţional al Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră ( Registrul Naţional GES). În total, au fost transferate neautorizat 1,6 milioane de certificate, în valoare de aproximativ 24 milioane de euro. Calculul a fost făcut la un preţ de circa 15 euro pe certificat.
Pentru rezolvarea cazului, au fost transmise cereri de comisie rogatorie către autorităţile judiciare competente din Italia, Marea Britanie, Liechtenstein, Belgia şi Israel, în vederea obţinerii de date şi informaţii.