Acasă Stiri InterneGaze SOCAR își dublează investițiile în România

SOCAR își dublează investițiile în România

de A

benzinarie socarCompania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR, a investit până în prezent 50 de milioane de euro în România şi va aloca o sumă similară în următorii 2-3 ani pentru extinderea reţelei de benzinării, a declarat Vitaliy Baylarbayov, vicepreşedinte adjunct al SOCAR.

„Avem cu siguranţă planuri de extindere în România. Suntem foarte mulţumiţi de nivelul actual al relaţiilor dintre cele două state, dar şi de rezultatele înregistrate aici. Am deschis 32 de benzinării în România, am făcut investiţii de 50 milioane euro în economia din România şi am angajat circa 400 de persoane. Însă plănuim să facem mai mult de atât, iar primul pas va fi să creştem numărul staţiilor de alimentare cu carburant şi al volumului de vânzări pe piaţa locală. Mai precis, până la sfârşitul acestui an vom deschide 3 sau 4 noi benzinării. Iar în cursul anului viitor reţeaua va creşte cu încă 10 staţii. Şi vom continua aşa încă trei-patru ani, să inaugurăm câte zece benzinării pe an în România”, a afirmat Baylarbayov.

Reprezentantul SOCAR spune că o parte din benzinării vor fi construite de la zero, iar altele vor fi cumpărate şi rebranduite.

Compania nu are în plan să devină cel mai mare jucător de pe piaţa românească, pe care o consideră „o piaţă mare, promiţătoare”, dar va continua extinderea.

„De la nivelul de 32 de benzinării ne gândim să creştem numărul acestora până la 150-200 benzinării, poate chiar mai mult de atât, la nivelul întregii ţări, însă în special în partea de nord, aici în Capitală dar şi în alte oraşe mari. Oamenii se obişnuiesc cu brandul SOCAR, activitatea este profitabilă. Intenţionăm să investim în România cel puţin alte 50 de milioane de euro, în doi-trei ani, pe lângă cele 50 de milioane de euro pe care le-am investit de când am intrat pe piaţa din România”, a precizat reprezentantul SOCAR.

Carburanţii vânduţi de companie provin din mai multe surse, SOCAR cumpărând petrol de la rafinăriile din România, dar şi din afara ţării, a spus Vitaliy Baylarbayov.

Compania are benzinării în în judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Iaşi, Bihor, Bistriţa, Buzău, Bacău, Vrancea, Timiş, Ilfov, Cluj, Vâlcea, Arad şi Sibiu. Prima unitate a fost deschisă în octombrie 2011.

OMV Petrom, KMG International, Lukoil şi MOL au, în această ordine, cele mai mari reţele de benzinării din România.

Barilul rămâne 65-70 de dolari și în 2016

De asemenea, în opinia lui Baylarbayov, barilul de țiței, care s-a prăbușit la jumătate din preț în ultimul an, ar putea rămâne la 65-70 dolari și anul viitor, dar hidrocarburile se vor scumpi de 3-4 ori în zece ani.

”Și noi suntem extrem de interesați să vedem ce se va întâmpla pe această piață, cu prețul țițeiului brut. Dar nu avem aceste informații. Însă ceea ce credem este că prețul de 65 de dolari – și acum vorbesc numai din punct de vedere al SOCAR ca producător de țiței – este profitabil, l-aș numi acceptabil pentru a putea continua producția atât onshore (pe uscat, n.r.), cât și offshore (în largul mării, n.r.). Există evident îngrijorări că dacă prețurile vor scădea semnificativ până la, să zicem, 40 de dolari, atunci anumite câmpuri petrolifere nu vor mai fi profitabile, dar nu am putea să încetăm producția la aceste perimetre, pentru că tot ce producem, chiar și la prețuri mai mici, va compensa pierderile care ar putea apărea dacă prețurile vor coborî. Noi estimăm – este doar o prognoză – că prețul va rămâne la 65, poate 70 de dolari în acest an și posibil și în anul viitor. Aceasta prognoză nu ne face în niciun fel fericiți, dar putem supraviețui și în aceste circumstanțe”, a declarat vicepreședintele adjunct al companiei petroliere de stat din Azerbaidjan, SOCAR.

Vitaliy Baylarbayov subliniază că după un an, un an și jumătate, atât prețul petrolului, cât și al gazelor vor crește.

”Nivelul de 80 de dolari pe baril este un nivel care permite industriei petroliere din întreaga lume să se dezvolte mai bine. Însă gazul vine din urmă, este o sursă mai verde de energie decât petrolul și credem că viitorul aparține gazului. Iar estimarea mea este că prețul hidrocarburilor, într-un orizont de 5-10 ani va crește de 3-4 ori”, a menționat reprezentantul SOCAR.

SOCAR România este reprezentanţa companiei petroliere şi de gaze naturale deţinută de statul Azerbaijan (The State Oil Company of Azerbaijan Republic), prezentă pe pieţele din Georgia, Turcia, România, Austria, Elveţia, Kazahstan, Marea Britanie, Iran, Germania şi Ucraina.

Compania petrolieră și de gaze de stat din Azerbaijan investește anual miliarde de dolari în infrastructura de transport, iar pe plan european este implicată în proiecte pentru creşterea securităţii energetice a Europei.

din aceeasi categorie